lördag 31 oktober 2009

Världens största kryssningsfartyg


Ursäkta tjatet men den här veckan verkar ha båttema. Världens största kryssningsfartyg står redo och har lediga platser till de första seglatserna. I artikeln tror man att det beror på de ekonomiska kristiderna. Jag vet bättre. Det har man väl lärt sig av historien, att man inte ska åka med på jungfruresan. Vi vet ju alla vad som hände med Titanic och regalskeppet Vasa. Båda var störst och bäst på sin tid. Vi har hört den förr. Not interested.

fredag 30 oktober 2009

Äntligen höstlov

Det är så skönt med höstlov.
Det är så skönt när barnen verkligen inte vaknar hela tiden, hela natten.
Det är också skönt att de då inte håller på och lägger sig hos oss hela tiden. Och tar plats.
Och det är skönt att man själv inte behöver ta deras säng, för att kunna sova en stund.
Och det är skönt att de då inte kommer och kräver tillbaka sina egna sovplatser.
Verkligen skönt.

Som sagt, skönt att man får sova.

Skönt att man slipper vakna hela tiden och då dra igång hjärnan.
Det är så skönt att slippa tänka på uppsatser som ska rättas, lektioner som ska planeras, omdömen som ska skrivas och ett och annat elevvårdsärende som måste fixas. Och så lite åtgärdsprogram på det.

Som sagt. Skönt med höstlov så att man får vila.

torsdag 29 oktober 2009

Titanic - Birka Princess

Jojo. Skam den som ger sig.

Idag fick jag äntligen se Titanic-utställningen. Är såklart inte jätteimponerad eftersom det alltid blir en besvikelse när man har förväntningar. Och dessutom är jag ju organisationsexpert med många tankar om hur man bättre hade kunnat göra ungefär allting. Men ändå.

Fick en audioguide med hörlurar som skulle in i öronen. Urk. Jag smet direkt in på toa för att sprita dem och upptäckte till min fasa att handspriten inte var med mig. Paniiiik. Tvättade så gott jag kunde med vatten på papper. Stoppade efter mycket tvekan in lurarna i öronen och försökte skaka av mig känslan av obehag. Tänk om någon annans öronguck nu blandades med mitt. Hu!

Gick sedan in och vandrade runt bland saker, människoöden och lyssnade på den lite långsamma guidningen.

Till höjdpunkterna hörde några uppbyggda miljöer. Till exempel en förstaklasskorridor. (Vad f-n heter det på fartyg? Det känns som att jag söker ett annat ord). Hur som helst. Det var coolt. Och bra mycket snyggare än Birka Princess. Där Birka har en brokig rödaktig heltäckningsmatta hade Titanic en sober och stilren sådan. Där Birka har plastiga aprikosa väggar hade Titanic vitmålad träpanel med enkla, rena detaljer. Och där Birka har lysrör hade Titanic kristallkronor.

Det fanns också en tredjeklasshytt. Den var snyggare än hytten på Birka Princess. Titanic hade fyra rejäla sängar i sobert mörkt träslag. Birka har också mörka sängar, i plast. På Titanic var det bäddat med manglat linne (även i tredjeklass) och på sängarna låg filtar som skulle kosta en hel del om Gant eller Lexington skulle göra något liknande. På Birka låg de halvrena lakanen halvvägs ner bakom sängen och på dem låg en blodig handduk. Lite minus för Titanic då det inte fanns toa på rummet. Dock stank toan på Brika urin så jag vet inte vilket som är värst.

Man fick också se en förstaklasshytt. Den var elegant. Jag såg aldrig någon förstaklasshytt på Birka men jag tror att Titanic var överlägsen.

Storleksmässigt då.
Titanic var 269 meter lång och 28 meter bred.
Birka Princess är 177 meter lång och 28 meter bred.

Summa summarum. Det var snyggare, större och bättre förr. Förutom att när jag åkte med Titanic så dog jag och när jag åkte med Birka så gjorde jag inte det. Det var ju en klar förbättring.

Här kan man läsa lite mer om Titanicutställningen. Som stänger till helgen. Som har långa köer. Och inte har garderob. Och som inte återanvänder hörlurarna när guidningen tar slut. Blev jag varse när jag lämnade in guiden. :)

Room


Mona tipsade om 50% på room som gått i konkurs. Kan säga att jag vände i dörren... Var var ni när de behövde få in kulor?

Wearing this


Only this.

Fler som hänger på låset


Nu jävlar!

onsdag 28 oktober 2009

Snart tillbaka


Tog en promenad på däck och såg Kaknäs på håll. Stockholm Stockholm staden är!

Snart tillbaka


Tog en promenad på däck och såg Kaknäs på håll. Stockholm Stockholm staden är!

tisdag 27 oktober 2009

Life is good



Tack


Jag behövde lite hjälp.

Besserwissern invänder


Jag gör mer än lägger papper i toan. Hur gör man då?

Okej?


Är det verkligen bara jag som tycker att hotell, hytter etc är blä? Bilden föreställer min 'rena' handduk. Urk. Take me home!

Inte vilken kryssning som helst


Det är the real cruise!

Uh uh

Nu går det inte att undvika längre.

Igår (efter baletten) var vi på biblioteket. (Notera nu alla vilken äckligt bra mamma jag är som tar med mina barn på kulturella saker så fort vi får en ledig dag). Stora E lånade som vanligt en hel hög med böcker. Nu kikar jag lite närmare på dem. "Kråke i mammas mage" och "Jag vill också ha ett syskon".

Jag vet inte. Tror ni att hon försöker säga mig något?

Hur som helst. Hon sitter just nu och bläddrar i Kråkeboken. Det är spermier i den. (Tecknade, inte riktiga). Nu är det fan kört. Nu kommer frågorna. Som jag rodnandes ska tvingas besvara med att mamma och pappa kramades extra länge. Eller något.

Tur att jag är på påååten ikväll. Maken får ta det där.

måndag 26 oktober 2009

Packar

Imorgon ska jag åka Ålandsbåt med jobbet. Vi ska på konferens. Jag tillbringar kvällen med att packa. (Kväll = det som är kvar av kvällen när barnen äntligen har somnat. Vanligtvis en timme eller två).

Dator - check.
Uppsatser - check.
Kvällsoutfit - check.
Ombyten - check.
Underhudsfett - check.
Simborgarmärke - check.

Tänker inte göra en Titanic igen.

Domar i Sturebymordet

Vilket hån! Jag vet att de är tonåringar men de borde ha vetat vad de pysslade med. Ett år och åtta månader för att ha dödat en ung människa. Saknar ord.

Näringsrik lunch


Efter högkulturell aktivitet, balett på operan, så balanserar vi med skräpmat.

Stockholmaren


Hon kan redan. Vi ska på balett.

söndag 25 oktober 2009

Att prata med en snart treåring

Jag: Om du vill ha de där skorna ute så får du inte gå med dem inne.
Lilla E: Neeej. (Ser förstående ut men går in med skorna).
Jag: Ta av dig skorna.
Lilla E: Jag ska ha dom inne.
Jag: Okej, men då får de vara inneskor nu, då får du inte gå ut med dem.
Lilla E: Neeej. (Ser förstående ut och är på väg ut med skorna). Jag börjar misstänka att hon är amerikan och inte gör skillnad på skor ute och inne.
Jag: Om skorna ska vara inneskor får du inte gå ut med dem. Gå inte ut.
Lilla E: Jag vill ha dom när jag går till bilen.
Jag: Men då är de uteskor.
Lilla E: När jag kommer till bilen jag ska ta av dom.

---

Jag: Vill du ha mjölk eller vatten till maten?
Lilla E: Jag vill ha cola.
Jag: Du får inte dricka cola. Mjölk eller vatten?
Lilla E: Jag tycker om cola.
Jag: Mjölk eller vatten?
Lilla E: Jag vill ha cola.
Jag: Du får inte cola, vill du ha mjölk eller vatten till maten?
Lilla E: Jag har smakat cola.
Jag: Jag vet men du får inte dricka cola. Mjölk eller vatten?
Lilla E: Jag vill ha cola.
Jag: Lägger mig ner och dunkar huvudet i golvet. Typ.

Titanic

Någon gång i maj (tror jag) öppnade Titanic-utställningen på Djurgården. Dit har jag velat gå sedan dess. Jag har inte lyckats. Det kom altanbygge, magsjukor, gipsat barnben, flytt och husmålning i vägen.

Men idag så skulle jag minsann, det var välplanerat i minsta detalj. Familjen lämnades vid Aquaria där de skulle titta på hajar. Och jag gick mot Båthall 1. Bara för att se den läääääängsta kön jag har sett på länge. Jag är inte gjord för köer. I don't do them. Så enkelt är det bara. Inget är värt att köa för länge för. Inget. Så nu har jag inte sett utställningen. Och nästa helg stänger den.


Jaha. Big deal, tänker en del. Ja faktiskt.

Uppmärksamma läsare vet att jag är ett titanicfreak. Jag har alltid varit det. När jag var väldigt ung upptäckte jag och syrran att Stadsbiblioteket i Halmstad hade gamla dagstidningar i källaren. Snabbt letade jag upp 1912 och april. Hittade tidningen som rapporterade om Titanics förlisning. Stort.

Jag väntade länge och tålmodigt på filmen Titanic. Inte för att jag var så himla ivrig att se Leo och Kate, mer för att få se båten. Hur det såg ut. Det slumpade sig så att jag åkte till U.S.A. när filmen hade kommit ut där, men inte här. I was in heaven!

Och eh... Det finns en bok som heter "I died on the Titanic". Jag köpte den utan att blinka. Jag har ju nämligen en teori om att min fanatism grundar sig i att jag var med på Titanic. Och sedan återföddes nästan på samma tidpunkt som jag dog...

Sådär ja. Nu har de flesta normala av mina bloggläsare nog tackat för sig och den här tiden. Hon var visst bara ett cyberfreak den där Skrivarmamman.

Fan fan fan fan! Jag kommer att missa Titanic! Nej. Jag ska inte missa Titanic. Jag måste bara tänka till lite, hur lyckas se trots dåliga öppettider och jobbresor?!

Allmänbildning

Det vill till att vara allmänbildad när man är förälder. Nu på morgonen har jag och Stora E pratat om planeter, Island, liv efter döden och havre. Inget av dessa samtalsämnen initierades av mig... Tur att Google finns!

Vintertid

Nu är det vintertid. Jag var helt beredd på att det skulle bli en tidig morgon för att barnen skulle vara på sommartid och inte bry sig nämnvärt om vi sa att de skulle sova en timme till. Barn brukar ju liksom inte göra så.

Men vem vaknade först....? Efter att ha försökt somna om länge så gav jag upp och läste ut min bok. Katerina Janouch "Bedragen". Jag har hållit på med den länge nu. Började på den på tåget på väg hem från Bok- och biblioteksmässan. 2008.... Men nu är den utläst så nu är det Agnes tur! (Mer om Bedragen senare, inte så analytisk såhär på morgonkvisten).

Kunde fortfarande inte somna om så jag gick upp till Stora E som man alltid kan lita på. Hon vaknade när jag låg och läste men gick upp till sig. Så nu sitter vi här. I hennes rum. Hon läser för mig ur sina biblioteksböcker och jag, ja jag datanördar som vanligt... Snart kanske sömntutorna vaknar också.

lördag 24 oktober 2009

Lördag

0 ord skrivna. Denise är tydligen nästan klar. I knew it. Hur fan skulle jag ens kunna slå henne? Inte den här gången. Men passa dig Denise. Någon gång så.

Hur som helst så fungerar din taktik Denise. Jag skriver. Tack!

fredag 23 oktober 2009

Tonåringarna som mördade Therese

De var inte psykiskt störda. Märkligt. Egentligen borde alla som mördar någon rubriceras som psykiskt störda. För man kan väl knappast tycka att det är normalt? (Ja, jag vet hur de menar men jag tycker att det är skumt ändå). "Jo men min kille har lite svårt att välja mellan mig och den där andra bruttan, bäst vi mördar henne!" Normalt?

Det är otroligt svårt att förstå att de tre var helt vanliga ungdomar i en vanlig högstadieskola i en vanlig stockholmsförort. Mycket svårt att förstå.

Blocket

Det finns så många saker. Som ägs av så många människor. T.ex. finns det en som har massor av dockskåpsmöbler. Det vill hon gärna att världen ska veta.

Fredagsmys?

Fyra vuxna och fem barn senare. :-)

Fredag!



Dags

...att avsluta dagen,
att tänka till vad som behöver tas med hem,
att inse att höstlov inte är lov för lärare... Har en hel bunt med rättning att ta tag i. Och lite annat smått och gott som omdömen som ska skrivas, protokoll som ska följas upp och så vidare, och så vidare.

Men. Det är ändå fredag! Vi får hem några goda vänner och deras tre barn. Tacos och fredagsmys. Härligt! Ha en skön kväll allihop!

Ett ord idag:

FREEEEEEEEEEEEEEEEDAG!

torsdag 22 oktober 2009

Denise-Pernilla 1-0

Hon leder. Stort. Men vi vet ju varför. Om jag inte behövde jobba så skulle jag regera. Lätt. Mohahahaha.

En hjältinna!


Simskolan var ett litet stressmoment idag. Hade sent möte på jobbet så jag fick ruscha hem, slänga i mig lite mat och sedan forsla mig och Stora E till simhallen. Bråttom bråttom!
Vid ankomst fick jag först kalla handen vid disken, då vi tydligen hade glömt simkortet. Min dotters personnummer fanns inte i datorn. Kall blick på mig. Till sist kom muskelknutten vid datorn på att han kunde söka på namn. Bingo! Vi fick komma in. Jag höll nästan på att muttra lite över deras datasystem men jag lät bli. Jag är en mogen kvinna som inte hetsar upp mig för småsaker. Se trafikinlägg tidigare i veckan.

Tokstressad ser jag till att få in alla våra (nya och lite dyra) jackor och diverse skor och saker i skåpet. Ska låsa. Jag inser då att maken (packningsansvarig idag) även har glömt låset. Jag suckar djupt. Ringer maken för att dubbelkolla. Muttrar.

Stora E blir såklart kissnödig. Jag grymtar högt, säger till henne att vänta, hon måste passa skåpet medan jag går ut och köper lås. "Jag kan inte vänta, jag kommer kissa på mig!" Jag bestämmer mig för att jag får bära alla saker för jag tänker inte bli blåst på min nya vinterjacka. Morrar och suckar högt.

Då får jag ögonkontakt med hjältinnan. En mamma förstås. ''Du kan få ett lås av mig.''
Hon är på väg därifrån.

Jag blir så lättad, så glad och så varm i hjärtat. Jag lyckas tacka så mycket, men senare kom jag på att jag inte tänkte på att betala henne. Kunde ju också ha frågat om jag kunde lämna låset i hennes namn i receptionen eller be om adress och svänga förbi efter simskolan. Något kunde jag ha gjort men allt stressade jag fick fram var något slags tack.

Jag tror dock att hjältinnan förstod att hon gjorde en otroligt fin gärning. Hon räddade en stressad mamma från att få ett tokutbrott. Man behöver ju inte vara Einstein för att lista ut vilken liten stackare som hade råkat ut för det utbrottet...

Tack hjältinnan! Du räddade mig. Jag hoppas att någon hjälper dig någon gång när du behöver det.

Man tager vad man haver


Min biltémugg är på vift...

onsdag 21 oktober 2009

Antal skrivna ord idag:

0.

Däremot har jag haft lektioner non-stop 8-15:30,
handlat mat på tre minuter,
hämtat två prinsessor,
lagat mat åt två prinsessor,
umgåtts med två prinsessor och en kung,
åkt och tränat,
kommit hem, duschat och ätit mat,
och sett på Grey's.

Nu är det godnatt!

Oops


Chilipulver istf paprikapulver. Gör om, gör rätt...

Kära medtrafikanter

Låt mig ställa en fråga. Varför har vi trafikregler? Jag bara undrar. Kanske är det så att ni inte lärde er trafikreglerna när ni fick era körkort? Kanske är det så att ni bara chansade er fram? Låt mig då hjälpa er lite på traven.

1) Högerregeln. Jag vet att den kan vara lite förvirrande. Steg ett är att man lär sig skillnad på höger och vänster. Tänk ut vilken hand du brukar skriva med och lär dig om det är höger eller vänster. Då borde det gå bra. Högerregeln går ut på att den SOM KOMMER FRÅN höger får köra först. Inte tvärtom. För att den här regeln ska fungera så måste alla kunna höger och vänster. Lär dig det NU. För det kan väl inte vara så att man bara struntar i regeln och bara kör?

2) STOP. Det är ju felstavat så jag kan förstå om viss förvirring uppstår. Underlättar det om jag berättar för dig att det som står på den röda skylten betyder STOPP? Och det betyder att man ska stanna. Inte köra förrän man har stannat och kollat.

3) Körning i fil. Om det finns flera filer ska du alltid välja den till höger. Återigen det där med höger och vänster. Om du känner dig lite trött, eller har en slö bil, ligg så långt ut i höger som du bara kan. Ligg inte i vänsterfilen och småfis. Jag har inte tid med det klockan 7:43. Faktiskt.

4) Rondell. Don't get me started. Instruktionsfilm fanns förut på vägverkets hemsida. Nu har de delat upp sidan och bytt namn och donat så jag hittar den inte. Bra betyg till den förändringen... Not.

Sådär ja. Nu vet ni hur ni ska göra när ni kör hem i eftermiddag.

tisdag 20 oktober 2009

En kostnadsfri skola?

Expressen tar upp det här med att svenska skolan ska vara kostnadsfri. För alla. Vilket inte stämmer med verkligheten, en del skolor "kräver" lite väl mycket av sina föräldrar. Det kan vara så enkelt som att begära att barnen ska ha med sig matsäck alltför ofta, det kan vara en tillräckligt jobbig utgift för en del.

På min skola är vi väldigt noga med det här, även den där jag jobbade tidigare. Båda ligger i så kallade "rika" områden men vi är ändå noga med att skolan inte ska kosta. Även min dotters skola anstränger sig, idag var de på friluftsdag och vi fick hem ett brev där man kunde anmäla om man önskade matsäck från skolan. Men jag vet att den erfarenheten verkligen inte delas av alla. Tyvärr.

Läser kommentarerna till Expressens artikel och herregud! Vad är det här för något? OBS CITAT från en kommentar, absolut inte jag bakom de här orden:

Signatur "Janehellen":
"Fattiga föräldrar har det svårt, men det är viktigt att de också förstår att man inte gifter bort sina flickor i slaväktenskap. Att de behöver utbildning istället och att man inte massproducerar barn om man vill ha en godtagbar levnadsstandard. Vissa har svåt att förstå det, men det går inte att komma runt. Sen ska man inte lägga pengar på tobak, porr och annat som jag ser att många fattiga gör."

Kan man bli mer inskränkt och fördomsfull? Jag bara undrar.

217

217 ord på ungefär en halvtimme. Jag är för trött. Jag har ju faktiskt inte sååå bråttom. Den som väntar på något gott väntar ju som bekant aldrig för länge.

En räkneövning

Hjälp mig att räkna...

En sida är ungefär 450 ord (tog en jag hade skrivit mycket på). Multiplicerat med 40 sidor så blir det cirka 18000 ord. Häromkvällen skrev jag 900 ord på en timme. Det är alltså två sidor på en timme. Om jag delar 18 000 med 900, får jag fram timmarna då? I så fall tar det mig 20 timmar att skriva 40 A4. Och som med alla projekt ska man väl lägga på en extra 10%. Så 22 timmar? Släng på det på min 45 timmars arbetsvecka och andra åtaganden som barn, simskola, kalas för svärmor och ja.. vad mer? Grey's imorgon kväll! (Ja, DH kan jag försaka men f-n inte Grey's!)

I am fucked!

Någon slags utmaning?

Idag har jag på något sätt antagit en slags utmaning. Det började med ett litet hej hur är läget-sms från mig till Denise R och efter några mess hit och dit så har vi tydligen en tävling igång. Vi ska skriva 40 A4-sidor den här veckan. Var.

Hmmm nummer 1) Denise är proffs.
Hmmm nummer 2) Denise jobbar heltid med att skriva. Eller ska i alla fall jobba heltid med att skriva. Tror jag. Har inte koll på hennes arbetsprocent, om jag ska vara helt ärlig.
Hmmm nummer 3) Jag är inte proffs.
Hmmm nummer 4) Jag jobbar heltid som lärare.

Vad tror ni? Att satsa pengar på mig är nog rätt lönlöst. Hur som helst. Jag kommer inte att hänga framför Desperate Housewives ikväll. Jag kommer att hamra ur mig högkvalitativ skönlitteratur så Agnes och Simona, watch out. Snart har ni en till debutant att fightas med!

Ska bara diska undan och natta barnen först... Maken på väg hem från Göteborg där han gillar att tillbringa sina jobbdagar bara för att göra livet mycket jobbigare för mig.

måndag 19 oktober 2009

Jag borde ha...


...klickat hem den redan när jag tänkte på det förra veckan. För inte fan kom jag till någon bokhandel på hela veckan eller helgen... Men nu så. Nu tar det bara 2-5 dagar. Suck.


Att betyda något

Jag var på Friskis ikväll. Där mötte jag en gammal elev, vi satt och pratade lite innan passet. Hon har börjat på gymnasiet, samma som jag gick på. Jag berättade hur jag fick jobbet på hennes högstadieskola, att det var på goda rekommendationer från en som jobbar på hennes nuvarande gymnasium. "Det var tur det, så att man lärde sig något."

Det är så skönt att få höra en sådan kommentar. Att hon säger det gör att jag känner att det jobb jag gör faktiskt har betydelse. Det finns i alla fall en person som tycker att jag har gjort skillnad, och gjort saker bättre än innan. I alla fall för henne.

Sedan började jympan och i havet (det var fullproppat då det var snyggaste och bästa ledarens pass) av folk fanns min konfapräst. Hon visste precis hur hon skulle hantera en tvivlande liten fjortonåring där i slutet av 80-talet. Eller var det i början av 90? Hon visste det så väl att hon senare fick både viga mig och min man, och döpa Stora E. (Sedan gick hon i pension). Hon är en mycket betydelsefull person, hon har varit med mig och min familj under otroligt viktiga händelser.

Så där, en helt vanlig måndagkväll på Friskis & Svettis var vi några viktiga personer i jympahavet. Min elev, jag och min präst. Vi är VIP. Något alla borde få vara någon gång.

Måndag

Måndagar är en bra dag. På schemat i alla fall. Vi får se vad som händer.

söndag 18 oktober 2009

Sådär

19 055 ord.
944 stycken ord framhamrade.
Fast egentligen fler för jag har tagit bort och skrivit om och tagit bort och skrivit om.
Nu är det kväll!

Stör ej!

Jag skriver. Har bestämt att jag ska skriva i en timme. Börjar på 18 111 ord. Rapporterar resultat sedan.

Tjatmoster

Detta har hänt: Tidig söndag morgon i mitt och makens sovrum. Barnen hoppar i sängen. Jag säger till dem att sluta ungefär fem gånger. Inget händer. Till slut morrar jag till maken: Kan du säga till dem?! Han gör så. De slutar.

Jag: "Varför lyssnar ni inte på mig?"
Stora E: "För att du är mycket mera bråkig."

lördag 17 oktober 2009

Trött

Hmmm. Om man har somnat ungefär fyra gånger på två timmar, är det dags att faktiskt gå och lägga sig då? Jag tror det. Frågan är om det är lika skönt i min säng som i Lilla E:s och i soffan?

The Lodge


Hittade en härlig getaway som Vintage&Morrhår tipsar om. Ser helt fantastiskt skönt ut. Kan man få en sådan vistelse i t.ex. lördagspresent? Kolla in webbsidan hos The Lodge.

Kunde vara


Otroligt mycket värre. Har hvdvrk och trots den intelligenta går det inte bort. Bäst att vila vidare med DN boklördag.

Försent


Insåg hon att en avhyvling inte hade varit helt fel innan friskisbesöket.

fredag 16 oktober 2009

Fredagsmys

Fredagsmys har sitt pris... Och då snackar jag inte bara om träningen jag ska på imorgon för att hjälpa till med att ta bort det jag vräkte i mig idag.



Men maken tog hand om det där. Han tog även hand om lite lådor som skulle monteras. Se byggbloggen. Nu börjar tjejernas allrum ta sig. Nu letar jag efter ett skåp som vi ska göra ett dockskåp av. Det jobbiga är att jag hade ett sådant när jag var liten och jag vill ha ett exakt sådant som jag hade. Tror det får bli ännu ett byggprojekt för maken...

Saknar du dem också? Ankan och hennes vänner alltså.

Hittade den här hos Simona på Facebook. Tack Simona för att du förgyllde min fredag. Som faktiskt inte var så himla illa, först badade hela familjen i bubbelpoolen, sedan åt vi god mat och god kladdkaka till efterrätt. Lite vin till maten och cola till kladdet. Barnen har slocknat och jag slösurfar medan maken diskar. Kan inte bli så mycket bättre...

torsdag 15 oktober 2009

What else is new?

En amerikansk forskare har kommit fram till hur man ska välja kö i affären. Seriöst. Forska? Det kunde jag ha berättat för honom för länge sedan. Det är enkelt. Jag antar att man i och för sig kan säga att jag också har forskat lite inom området, både som kassörska, och kund.

Du ska alltid välja kön med minst folk i. Ju fler personer, ju mer strul. Det är betalningarna som tar tid. (Detta stämmer inte alltid, om två personer i en kö har lite i sina korgar och om en person i en annan kö har en jättevagn, då kanske man ska riskera de två istället). Dessutom kan man alltid riskera att de ska tjafsa med pantkvitton, kuponger eller ifrågasätta något pris på en vara. (Det gör kunder alltid). Och så övertrasserar de sina kort och får hålla på och testa med ett nytt. När inte heller det fungerar får de plocka bort något. Så ju färre du har framför dig, ju mindre strul.

Amerikanen kom fram till samma sak. Han reserverar sig dock för geografiska skillnader. Det gör inte jag. Kunder är struliga, omständliga och tror alltid att de har rätt. I alla länder. Då tar det tid.

onsdag 14 oktober 2009

Hon är ute nu!

Nu har hon haft både releasepartaj och blivit recenserad. Nu är det på riktigt!

Jag hejar på Agnes och känner ett stort behov av att köpa hennes bok. Nu. Och det fungerar ju jättebra när man är ensam hemma med barnen klockan nästan 20 en onsdagkväll. Ja, jag vet att det finns nätbokhandlar men då får jag ju ingen bok nu.

Tur att det finns Grey's att trösta sig med. Om en timme, är du redo Simona?

Mamma är bäst

"Mamma, när jag går i sjuan så vill jag gå i din skola för jag vill att du ska vara min fröken då."
"Vi kan prata om det när du går i sjuan, så kan vi se då."
"Men jag vill inte gå på fritids där för jag har ju redan ett fritids!"

Jag har en känsla av att det här kommer lösa sig helt automatiskt... Bara en liten känsla jag har.

En helt ny dag

...som kändes som ett bakslag redan när jag gick och la mig.

22:10. Är otroligt duktig, stänger ner datorn och går och duschar.
22:20 (typ, har faktiskt inte sådan koll): Hör hur någon gråter. Lilla E kommer gråtandes ner för trappan och är jätteledsen och jätterädd. Har drömt.
22:30: Jag och Lilla E ligger i hennes säng. Jag med gosedjur som kudde. Försöker få Liten att sova, brukar inte vara svårt mitt i natten.
23:40: Jag vågar äntligen smyga därifrån. Har ont i nacken och är sur på att min goda plan sprack. Hittar maken sovandes med alla lampor tända och jobbmailen i telefonen i högsta hugg.

04:45: Jag vaknar och undrar vad klockan är. Kan inte somna om.
05:15: Makens klocka ringer. Han ska med ett tåg. Han går upp. Jag blir störd.

05:30: Jag har nyss somnat om. Stora E kommer ner till oss och är pigg. Lägger sig motvilligt hos mig. Hon lämnar mig när maken går. Antar att hon vinkar av honom...
06:00: Min klocka ringer. Drar igång dagen som inleds med gråt av Lilla E som inte har sovit klart.

07:00: Skulle ha åkt hemifrån.
07:07: Svär över väskor, is på bilrutan och har barn som fryyyyser för de vägrar att ta på sig ytterkläder.
07:09: Pappa ringer och undrar var hans barnbarn är. Jag fräser något om att jag packar bilen och inte har tid att prata.

07:11: Jag backar ner bilen för långa skaftvägen utan att se i fönstren. Sidospeglarna funkar ju. Står sedan och väntar en stund för att kunna skrapa...

07:20: Dumpar barnen hos min pappa som ska rycka in som skol- och dagislämnare idag. Inser att vi har glömt youghurten som barnen ville ha med sig, den står i en påse i hallen. På golvvärmen.

07:50: Anländer till jobbet och kör igång dagen.
09:45: Lite välbehövlig paus. Snart slut på den dock.

tisdag 13 oktober 2009

Det blir inte alltid som man har tänkt sig nej.

Man längtar.
Man gör planer.
Man tänker hur det ska bli.
Man tror att det ska bli så himla bra.
Det händer rätt ofta, med olika saker.

Det senaste året har det varit många sådana situationer för mig. Jag har längtat efter mina nya jobb. Jag har längtat efter mitt nya hus. Jag har längtat efter att träffa min vän som bor långt bort i väster.

Man börjar på sina nya jobb och då blir man uppsagd eller så är det något annat som inte fungerar. Fast mitt nyaste jobb börjar sjunka in i mig och bli kompis med mig. Vi kan nog hänga ett tag, nya jobbet och jag.

Man flyttar in i sitt nya hus och inser att nyckelfärdigt faktiskt inte är helt klart som man har inbillat sig. Det är detaljer som saknas, det är lampor som inte finns och det är möbler som kostar pengar och man har aldrig ens tid att kolla runt efter rätt grej. Men man älskar huset i alla fall och är så lycklig över att äntligen ha fått flyttat in.

Och så kommer äntligen den där höstdagen då man ska träffa sin gamla vän. Planer har smidits (smitts?!) i månader och trevligt ska man ha. Och det har man. Lite. Ganska mycket stundvis. Men man går också runt och undrar vad som är fel. Man ger förslag och vännen säger att vad som helst är bra och när man anstränger sig för att göra bra och roliga saker så verkar vännen ändå inte nöjd. Trots att man har anpassat allt för den som har åkt längst. Men den visar sig vara mer intresserad av sin dator och vännerna hemma på andra sidan Atlanten. Man undrar om vännen ens ville träffas. Längst inne vet man att vännen nog ville det, men har svårt att visa känslor, eller bara är trött på att resa runt. Men man önskar att vännen i alla fall kunde ljuga lite. Vara lite tacksam. Och låtsas att hushelvetet är fint. Till exempel. Man kramas hej då en kylig oktobermorgon och vet inte när man kommer att ses igen. Man tänker att man borde känna mer när man kramas men det gör man inte.

Nej. Det blir inte alltid som man har tänkt sig. Det är synd och tråkigt men det kanske bara är så livet är?

För övrigt gillar jag inte att referera till mig själv som "man" men tydligen glömde jag det i det här inlägget.

måndag 12 oktober 2009

Jobba deltid?

Jag har varit ledig idag. Min amerikanska vän A är här på besök och jag och Stora E har varit lediga för att umgås med henne. Vi fick också lite egentid när vi släppte iväg henne själv på shopping och vi gick och såg Ponyo på bio. Det var så sjukt mysigt att sitta på bion med henne en måndag när jag egentligen skulle ha varit på jobbet. (Dessutom tyckte hon att filmen var lite läskig så hon satt i mitt knä). Det fick mig otroligt sugen på att jobba deltid, för att hinna göra sådana saker lite oftare. Det har dock varit helt extremt mycket för oss på helgerna, med all målning, så det känns som att vi ser våra barn mer under veckodagarna än under helgerna (vi har haft hjälp med barnvakt). Kanske var det därför. Men i alla fall. Det här tål att tänkas på.

Tydligen


Är inte så många intresserade av barnbio mitt på måndagen. Bara vi här. Najs!

söndag 11 oktober 2009

Skriva is da shit

Äntligen lite flow. Blev tyvärr avbruten av "Om ett par minuter anländer vi till Stockholms Central bla bla bla." Ursäkta - jag behövde mer tid. Jag var helt inne i min huvudpersons huvud och så skulle jag samla ihop mina saker och gå av?

Dagens saldo:
100 326 tecken med blanksteg,
18 055 ord,
44 sidor och en het scen som faktiskt får mig att rodna lite. Ingen jag känner kommer att få läsa boken, helt klart! Inte utan att jag har rivit ut lite sidor först.

Igång!


Och nu la miffot på. 55 minuters blaj med flickvännen. Jag är väl bara avundsjuk... Those were the days.

På väg hem


Det kliar i skrivfingret men jag blir störd av 1) miffot som pratar med sin flickvän och 2) bokhorornas album. De är kanon men miffot är bara ett miffo. Lägg på!

Att blogga varje dag. Eller inte.

Johanna Wistrand tipsar om den här artikeln, där man får lära sig hur man bloggar varje dag. Eh. Inte mitt problem. Jag behöver läsa artikeln om hur man låter bli att blogga och lägger sin tid på annat. Typ skriva böcker. Finns den?

Att sno till sig en stund

En småbarnsmamma vaknar tidigare än andra...

16 419 ord.
91 037 tecken med blanksteg.
På sidan 40.

Nu frukost, dusch och packning.

lördag 10 oktober 2009

Att vara iväg

Jag är inte hemma. Där är dock mina barn och min man. Jag har en härlig helg med riktigt goda vänner, vi "pluggade" i Spanien tillsammans. Den ena vännen bor i San Francisco och har klämt in Amsterdam, Köpenhamn, Malmö och Stockholm på 10 dagar. Vi har mysigt, dricker vin och pratar i ena vännens hundraåriga hus utanför Malmö.

Men ändå. Mina barn! Min man! Mitt hus!

Borta bra. Hemma, verkligen bäst. Tar en klunk till nu. Skål!

Danska äppleskivor


...avslutade en lång dag i Köpenhamn. En kul dag. Lät bli att blogga och var i nuet. He he. Mest av ekonomiska skäl. Jag undrar när den europeiska unionen ska hitta mobilerna...

fredag 9 oktober 2009

Ballt


Det är faktiskt ballt att man kan bygga en bro över ett hav till ett annat land. Och att man kan åka på den. Sjukt ballt! Nu är jag strax i Köpenhamn!

15 356 ord


85 353 tecken med blanksteg. 37 sidor. Romanen, snart är vi i land. Heh.

Lund


En mamma till sin ca 13-åriga dotter utanför toan (som jag sitter typ på ): 'Rör ingenting! Nu tog du ju i handtaget, gå in och tvätta igen'. Fram till nu kände jag igen mig och kände mig dum, låter jag sådär?
Så kom nästa orddusch: 'Dumskalle!'

Va!? Jag hörde verkligen rätt. Otroligt. Jag skulle ha sagt något. Man säger inte så. Det vet till och med min treåring.

Godmorgon!


Det verkar bli en fin dag idag.
Alla på tåget har flaggor och sverigetröjor. Bläddrar frenetiskt i DN efter förklaring. Typiskt! Den dagen jag är i Köpenhamn är det match. Galet, halva Sverige på väg dit...

Han gick av!


Jag skriver, med morgonsol i ögonen. Underbart!

På toa på tåget


Det kränger rejält. Man behöver inte ha jättelivlig fantasi för att lista ut varför det stinker urin på toan. Karlar, sitt ner!
Hade för övrigt tänkt skriva på färden men har en människa bredvid. Fixar inte. Kan inte ens maila med bevakning.

torsdag 8 oktober 2009

Packar

Jag ska åka bort i ett par dagar. Jag står och stryker mina kläder och hejdar mig mitt i. Jag står och stryker mina jeans. Jeans. Jag stryker aldrig jeans i vanliga fall. Förklara för mig varför jag helt plötsligt ska stryka kläder som inte behövs strykas just innan de ska läggas ner i en väska och bli skrynkliga? Ibland är jag så otroligt smart.

Tjuvar och andra banditer behöver dock inte besvära sig. Huset är bevakat. Av galna prinsessor och annat löst folk.

Finns också en anledning


Till att magen inte är hur stor som helst.. Bara nästan.

Kan finnas en anledning


Till den där degmagen..

onsdag 7 oktober 2009

Lyssnar på


Karlavagnen. Ett väldigt intressant program. Man kan få mycket inspiration till karaktärer i böcker, let me tell you!

Dagen

8-15:30 Lektioner non-stop. (Okej, någn femminutare emellan men inte kryllade det av raster direkt). 50 minuters lunch.

15:40: Avfärd till skola och förskola. Framme runt 16:00

16:35: Hemma (ovanligt snabb hämtning...)
Frukstund med barnen. Läsning av lokalblaskan.

17:00: Matlagning. Då jag inte hann stanna och handla blev det vad skåpen erbjöd. Fläskpannkaka. Medan den stod i ugnen var det läxläsning. Som tur är är läxorna inte så betungande när man går i förskoleklass.

18-20: Diverse förberedelser inför helgen. Iordningställande av gästrum. Packningslista skriven. Strykning av kläder. Tvättning. Allt medan maken badade och luskammade barnen.

20-20:55: Ikappjobbning.

21:00: Dagens höjdpunkt. SOFFAN och GREY'S! Dock kommer jag att jobba i reklampauserna. Är ledig fredag och måndag och har en hel del att jobba ikapp och förbereda.

Du då? Vad gjorde du idag?

Slog upp ica kokboken


Tänker att den planerade tjockpannkakan nog blir bättre.

ABC

Min dotter hävdar att hon är bäst i klassen på att läsa, fröken har tydligen sagt det. (?)
Hon får läsa matsedeln varje dag för enligt henne är det bara hon som kan läsa. En kille kan också men han läser bara fel. Jag vet inte om det stämmer men är oerhört stolt över hur duktig hon är. Jag och maken bara skakar på huvudet när vi ser allt hon skriver och läser. Vi förstår inte riktigt hur det hela gick till.

Det här är nämligen sjukt komiskt. Jag har varit livrädd för att vara "den där lärarföräldern" och därför inte lagt ner någon som helst möda på att lära henne att läsa. Jag upptäckte att alla hennes vänner kunde skriva sitt namn så då lärde jag henne hur hon skulle skriva sitt. Vi läser för dem varje kväll och när hon började ljuda (som hon lärt sig på förskolan) så uppmuntrade vi henne. Men annars inget. Och nu bara kan hon. Och eventuellt är hon alltså först i klassen? Inte svårt att tänka sig vad fröknar och eventuella andra tänker... "Det är ju den där lärarungen, hon är väl drillad hemma"....

tisdag 6 oktober 2009

Skärpning!

"Nä men när Desperate Housewives börjar för säsongen ska jag faktiskt inte kolla på det. Jag har inte tid, det är inte bra och tja... jag har massor med andra saker att göra".

Hmmmm. Vem satt framför tv:n klockan 21:00 idag? Vem reste sig inte ens i reklampauserna? Är det en okej ursäkt att man har jobbat från 8-19 idag och är helt slut? Ja. Det jobbiga är att slutet hade en rätt fin cliffhanger så förmodligen sitter jag här nästa tisdag igen. Förmodligen...

Lunchprommis


Strålande sol, klarblå himmel och vackra löv. Underbart!
Har 10 min på mig att fylla huvudet med syre. Slutar 19 idag. Pust!

Lyckans Hjul

Jag läser Kajsa Ingemarssons Lyckans Hjul. Eller jag lyssnar på den, i bilen till och från jobbet.
Jag har nu kommit halvvägs i boken men kan inte riktigt bestämma mig. Å ena sidan är den seg, å andra sidan märker jag att jag funderar på hur det ska gå för alla. Jag är involverad i relationerna.

Det som jag tycker känns segt är att det är väldigt mycket miljöbeskrivningar. Gator, hus och framförallt tavlor beskrivs ingående. Det beskrivs också noga vad folk gör, hur de säger saker och var saker finns. Jag vet inte om det är extra mycket i den här boken, eller om det är för att jag lyssnar och inte läser själv. När jag läser sådant brukar jag skumma. Jag orkar liksom inte bry mig om vilken färg det är på gardinerna. Jag tror att det här beror på att min fantasi vill spela fritt, jag vill själv bestämma vad personerna har omkring sig. Jag har ofta väldigt tydliga bilder av hur saker och ting ser ut i böckerna jag läser.

Tycker att det är sjukt kaxigt och roligt att Kajsa rabblar upp böcker ur en bokhylla och inte väjer för att placera en av sina egna där. Kul!

Jag fortsätter med Lyckans Hjul. Jag tycker att den är bra men ibland lite långsam. Så bestämmer vi. Vi slår också fast att Kajsa är en cool tjej.

Svininfluensan

Just som jag hade börjat coola ner mig angående Svininfluensan så läser jag om mamman i Norge som dog. Hennes bebis är tre veckor. Mamman var för övrigt helt frisk. Det är sådana rapporter som gör att jag blir livrädd. Folk som är helt friska innan de får influensan och sedan dör. Det är mystiskt och märkligt. Varför klarar inte kroppen en rutten influensa, om man i övrigt är helt frisk?

Jag som igår var så cool att jag till och med åt smågodis UTAN att ha spritat händerna efter mitt besök i affären. Det var två fel av två möjliga.

måndag 5 oktober 2009

Hmmm...

Idag vid hämtning skulle mina barn visa vad de kan göra i klätterställningen. Lilla E klättrade högt och skulle hoppa rakt ner. Jag avrådde och frågade pedagogiskt "vad händer om man hoppar så högt ifrån?" Jag tänkte att hon skulle minnas att hon i juni hoppade och fick en spricka i benet och då blev gipsad. Rätt svar var alltså "man får gips".

Lilla E tänkte efter en pyttestund. "Eh... Dör!"

Kanske måste jag börja fundera på om jag är överdrivet hönsig med barnen?

Att längta

Igår kväll var jag lite lättirriterad när mina barn höll på. De var överallt, de lät högt och de klängde.
Idag var jag på jobbet och saknade dem. Gick runt och tänkte på dem så fort jag kom åt. Önskade att de hade mobiler så jag kunde ringa dem, eller i alla fall skicka ett sms.

Tycker alltid att jag längtar mer på måndagar. Är det för att man har överdoserat på helgen och behöver en till fix? Framåt tisdag/onsdag blir man lite avtrubbad när man ändå inte får träffa dem. Och när helgen kommer blir man lovebombad och chockad och får lite nog i slutet. För att på måndag längta igen. Blir inte klok på det här. Kan man inte bara vara lite jämn i sin längtan? Eller är det bara jag?

Ankan

Glöm inte att kika på henne ikväll. Klockan 21, på TV3. Tydligen blir det biljakt efter ett ex. Kan ju bli hur spännande som helst. På skånska också!

Mama

Ja just det. Vissa uppmärksamma läsare har "sett mig i Mama". Och vissa ville då rusa och köpa tidningen. Det kan man göra, tidningsnäringen behöver allt stöd de kan få tror jag. Men jag vill bara säga att det är en liten liten liten enkät där jag är med. Inget speciellt alls. Bara så att ni vet att ni kanske hellre kan lägga pengen på en mysig fika, om det bara var för min skull ni skulle handla den. Typ.

söndag 4 oktober 2009

Helgen

Sådär ja. Det var den helgen. Vi har haft fullt upp med huset.

Igår skulle vi måla och barnen var hos sina bästisar. Och när de kom hem därifrån hade de med sig något som barn som leker hemma hos mig aldrig skulle få med sig...




Jag är grymt imponerad av S som bakade med fyra barn varav två (de minsta) kivade hela tiden. Du är min nya idol S! Stort tack för igår! Idag avnjöt vi urgoda kanelbullar till eftermiddagsfika. Mums!

Trött

Jag tror att något blev fel igår. Jag borde inte ha lagt mig så tidigt som 22:30. Jag vaknade idag med världens huvudvärk. Har nog sovit för länge. Ända till 5:58 då någon som vägrade på treårstrotsigt sätt att kissa innan sänggång hade löst problemet i sängen. Gäsp.

lördag 3 oktober 2009

Ta daa!


Och vis från gårdagen avslutar jag dagen nu. Börjar inte på nästa kudde!

Vad blir det till middag?


Tar du ut något ur frysen älskling?

En konversation som inte förs i barnlösa hem:

-Vad är klockan?
-07:02.
-De vaknade ju inte jättetidigt idag. Skönt.

fredag 2 oktober 2009

Hur man kan tillbringa en fredagkväll

Man köper någon gång i juli ett par färdigsydda lila gardiner på Ikea.
När man får flytta in och kommer hem så bestämmer man sig för att de var skitfula. Man undrar lite hur man tänkte den där varma dagen på Ikea.

Sedan ligger gardinerna ouppackade hela sommaren och skräpar. Man tänker att man ska lämna tillbaka dem, man har ju tre månader på sig.

När tre månader har gått tänker man att man ska leta efter kvittot men så orkar man inte det och lämnar gardinerna hemma fast man ändå ska till Ikea och har kommit ihåg att man borde lämna tillbaka dem.

Klockan 23:39 en torsdagkväll får man för sig att gardinerna kanske skulle passa ändå. Det är ju försent för att lämna tillbaka dem så man provar och hänger upp dem. Och så gillar man. Om de inte var så breda. Man bestämmer sig för att sy om. Man ska alltså sy om färdigsydda gardiner. Man har ändå vett att vänta till fredagen, för inköp av rätt färg på tråd.

Man köper tråd. Man nattar barn. Man har druckit lite vin. Man börjar sömnaden klockan 20:33. Man tänker att det blir en lätt match. Gardinerna ska bara delas och fållas om. De ska BARA delas. Och BARA fållas om. En sida är ju redan klar så det är bara tre sidor som behöver sys. På varje gardin. Det ska gå fort. Tror man.

Man står och viker in fållar och viker och viker och viker. Man viker snett. Man rättar till. Man viker snett. Man rättar till. Till slut syr man bara. Och det blir snett. Man bestämmer att det ändå inte kommer att synas.

23:25 är man klar. Efter tre timmar har man klippt sönder en gardin och sytt två nya av den. Och man är inte ens nöjd med resultatet.

Imorgon ska jag berätta om när jag mitt i natten syr matchande kuddar av den ännu intakta gardinen.

Nytt hem


Nu bor soffan på jobbet. En variant på balans mellan jobb och fritid..

Då åker vi till jobbet då!



torsdag 1 oktober 2009

Oktober

Vi skulle ha kommit i ordning.
Jag skulle ha gått ner de där fem kilona.
Jag skulle ha kommit igång med boken mer, eftersom vi hade kommit i ordning.
Vi skulle ta det lugnt på helgerna eftersom huset skulle vara färdigmålat.

Istället är det kaos med tvätt, för många soffor och för lite hyllor och lampor.
Istället väger jag nog sju-tio kilo för mycket.
Istället har jag skrivit bara pyttelite, för att det är kaos.
Istället har vi fullt upp med att måla och resten av oktobers helger är intecknade. Långt innan oktober ens började.

Kanske, kanske händer allt i november?