tisdag 22 september 2009

Dagens blond moment...

Jag är hyfsat duktig på att baka och laga mat. Det smakar sällan direkt äckligt och de flesta låtsas i alla fall att det är gott när jag bjuder på något. Men det finns en sak jag inte riktigt behärskar i köket. Det är lite pinsamt att erkänna men here goes... Jag kan inte koka ägg. Jag kommer aldrig ihåg hur man gör. Däremot gillar jag att äta kokta ägg. Tänkte därför koka några till imorgon bitti. Vanligtvis brukar jag lägga huvudet vackert på sned, vifta lite med de obefintliga ögonfransarna och kanske kanske puta lite med brösten. Då går han och kokar ägg på en gång.

Men idag vågar jag inte sätta igång det där, han sitter strängt upptagen med två datorer framför sig. Och måste vabba imorgon så han är lite halvt stressad. Jag vill inte göra saken värre.

Så jag tar tag i äggkokeriet själv men tar lite support från jobbhörnan. Man ska fylla på vatten så det nästan täcker äggen. Jag gör det. Jag ställer kastrullen på spisen och sätter igång. Och nu kommer det....

Jag: "Ska man sal....." Inser mitt misstag och blir tyst. Väldigt tyst.
Maken asgarvar.
Tydligen ska man inte salta när man kokar ägg. Tydligen gör man det med mat som inte har skal på sig när man kokar. Fast potatis kan man ju salta när de har skal på sig. Inte konstigt att man blir förvirrad.

Lite som den här lilla blondinen också blev. Förvirrad. Förvillad? Förtvinad?

P.S. Jag är inte så bra på omelett heller. Och koka ris är också en konst. Men annars brukar det gå bra.

7 kommentarer:

Piakarin sa...

Jag har fått lära mig att man ska ha salt i vattnet när man kokar ägg för att om ägget spricker så koagulerar det snabbare och rinner inte ut lika mycket. Om det stämmer vet jag inte, men det har jag lärt mig! Så så blond tycker jag inte att du e :P

Pernilla sa...

Wohooo! Pia-Karin, om jag hade en tävling som hette dagens bloggläsare så hade du vunnit den! Tack!

Isa sa...

När jag var liten hade vi alltid salt i vattnet fast jag fattade aldrig varför..:-)

Ris kan inte vi heller koka. Min kockutbildade sambo är helt värdelös på detta och jag kan inte alls. Köp riskokare!!

Isa sa...

När jag var liten hade vi alltid salt i vattnet fast jag fattade aldrig varför..:-)

Ris kan inte vi heller koka. Min kockutbildade sambo är helt värdelös på detta och jag kan inte alls. Köp riskokare!!

Simona sa...

Hah hah haaaa! Har ni kollat på klippet! Hah hah hah. Kan nästan unna flickebarnet att vara så söt och smal. Hon hittar snart en Paul Anka som vill ha henne att suga av honom varje morgon.

F´låt mitt snusk. Är trött, sur och underlig. Ska till bokmässan imorrn. Halvfem på morgonen. Vad som helst kan hända. Och det hoppas jag VERKLIGEN att det gör.

Puss

/nina sa...

Hårdkokta ägg: (funkar dock inte på induktionshäll tyvärr!!) Lägg dem i kallt vatten. Med lock. Koka upp. När det börjar koka, stäng av plattan. TA TID. 8 minuter blir perfekt. Dra av. Spola under kallt vatten. klart!

Löskokta blir sisådär 5-6 minuter.

ulrica sa...

Hälsa J att man ska ha salt i äggvatten eftersom man annars får ett osmotiskt tryck, vilket kan göra att äggen lättare spricker och att det då rinner ut mer.

Annars kan man göra som min farmor gjorde, "pricka äggen"?

Hur var det nu man gjorde för att få till länkar?
http://sv.wikipedia.org/wiki/Osmotiskt_tryck
I vilket fall som helst är hinnan innanför äggskalet att betrakta som en semipermeabel vägg.