torsdag 10 mars 2011

Livet

Mitt förra inlägg berörde ju i någon mån döden. I alla fall det man ska ligga i när man är död.

Det här inlägget kommer istället att handla om livet. Av förklarliga skäl funderar jag just nu mycket på det temat. Att livet kan vara så oförutsägbart, att livet kan vara kortare än man tror och att det kan ta väldigt märkliga vändningar.

För er som inte vet så drabbades min fina svärmor av en hjärnblödning i december och av respekt för henne så går jag inte in på akutellt hälsoläge här i bloggen men det här är en lång process som påverkar hela vår familj på många olika sätt.

Trots att det här är riktigt tungt, jobbigt och något jag inte alls vill vara i, så har det här lärt mig en hel del. Eller - tydliggjort det jag egentligen redan visste. Man måste ta vara på det liv man har för plötsligt kan det vara borta, eller i alla fall totalt förändrat.

Det är så lätt att allt bara rullar på. Det är jobb. Det är dagishämtningar och lämningar. Det är kvällsmöten på jobbet. Det är storhandling och storstädning på helgen. Det är tvätthögar. Det är vab. Det är dåligt samvete för det man inte har hunnit på jobbet. Det är dåligt samvete för det man inte har hunnit med sina barn. Det är dåligt samvete för det man inte hinner i sin relation. (Prata menar jag, alla hinner väl en snabbis då och då?) Det är noll tid för träning. Det är noll tid för vänner. Är det så man vill ha det? Nej. Det är inte så man vill ha det men ändå är det så de flesta har det.

Saker jag har bestämt mig för på sista tiden:

  • Gå ner i arbetstid och ha en ledig dag. Vi får se om det fungerar, brukar inte fungera med min tjänst. Jag kommer att bli väldigt ledsen om det inte blir så i augusti.
  • Att skita i disk och städning oftare än förut. Mår dock dåligt av att ha det så så sökning av BRA städerska pågår. Inte lätt.
  • Skriva klart bokfan. (Check). Vore ju trist om den inte ens fick ett enda refuseringsbrev för att jag aldrig blev klar.
  • Träna mer. För att det är rätt viktigt att må bra. Man får göra det man kan.
  • Köpa ny bil. För att jag behöver fyrhjulsdrift där vi bor och för att jag är värd det. Och för att säkerställa att vi nu slipper snö i de 7 år som min avbetalning är upplagd på. Tacka mig för att vintrarna numera kommer vara helt snö- och isfria.
  • Göra roliga saker oftare. Skita i att jag är trött, träffa vänner och prata i telefon mer.
  • Helt enkelt: Liva upp tillvaron lite mer.

Andra saker som har hänt som följdreaktion på det här:

  • Jag orkar inte lyssna på dåliga låtar/program i bilen. Flippar runt hela tiden. Eller sätter på en CD-SKIVA. Fast snart har jag min aux-ingång i bilen och kommer att köra Spotify hela tiden. In your face reklamradion!
  • Inte heller orkar jag med fåntrattar. De får veta att de är fåntrattar.
  • Dessutom FUNDERAR jag på att börja springa. För att jag kan.

Ha en bra torsdag och njut av den.

15 kommentarer:

Susanne sa...

Klok du :)

Tessan sa...

Rätt inställning. Vi behöver nog alla sätta oss ner och prioritera om i livet i bland. Synd bara att det måste hända något tragiskt/hemskt innan vi vaknar till.

annannadesign sa...

Bra lista - kankse borde låna den;)

Eni sa...

Kul att läsa din blogg. Jag googlar runt precis på "skrivarbloggar", funderar på att starta en egen... Har just gjort som du skriver högst på din lista, gått ner i tid och är ledig en dag i veckan, nu ska skrivprojektet bli av! Heja oss alla!

Erika sa...

Mycket bra lista tycker jag, tror att jag "lånar" den...
Du är klok du!

Zachan sa...

Oh, springa är bra. Och så kul =) Jag har alltid velat komma igång och träna och nu verkar det ha funkat. Jag springer tre dagar i veckan och tycker mycket om känslan att veta att min kropp klarar att springa så och så länge. Härlig känsla.

Tråktanten sa...

Ja, nog är det synd att det ska behöva hända något innan man stannar upp och prioriterar det som är viktigt för en. Låter ändå som om du hittat bra saker att förändra!

Åsa Hellberg sa...

Bra, Pernilla.

Paperback Lover sa...

Tack för fint inlägg Pernilla, du fick mig att tänka på livet en stund. Fint.

Ha en bra torsdag du med!

FRIDA sa...

Mycket tänkvärt. Vi behöver alla bli påminda om hur värdefullt livet är.

Kram Frida

enligt O sa...

Försöker klura på hur jag ska kunna få ihop livet utan att tillbringa det i Thailand. Vardagen är svår. Köper din lista helt och fullt. Möjligen tveksam till att springa...

Anonym sa...

Gud, sa bra! Har alltid undrat varfor du stadar sa mycket istallet for att exemplvis skriva klart boken. Det ar kul nar du lagger ut bilder pa nar det ar "riktigt stokigt" hemma hos dig, for ur min synvinkel sa ser det nastan alltid ut sa hemma hos mig! Stada borde vara lagsta prio i livet for oss alla. Inte sa man lever helt sunkigt, men ingen dor om inte hemmet ar perfekt. Tvartom kan man faktiskt do av att forsoka halla allt perfekt hela tiden, stressen av att forsoka hinna med allt och inte hinna med familj och annat som man blir glad av tar ju pa kroppen och psyket. Det hemska med stadning och tvatt ar ju att det alltid blir skitigt och stokigt igen, det tar aldrig slut. Det viktigaste for mig ar badrummen, de ska vara hyfsat rena, och koksbanken ska vara avtorkad, och det blir en tvattdag var tionde dag ungefar. Resten bryr jag mig mindre om, en stadning per rum varje manad typ racker bra. Ett annat tips ar att inte handla mat alls under arbetsveckan, utan man handlar en gang pa helgen och koper allt man ska laga sen under veckan. Man maste planera, men nar man val vant sig att gora det sa ar det himla skont att inte behova ga i affarer pa kvallarna, det ar det varsta jag vet. Sarskilt om man maste ha barn med sig, finns inget stressigare.

Pernilla sa...

Och ni är minst lika kloka, kära bloggläsare. I like you!

Enligt O, jag är också mycket fundersam till att springa. Det är ju så dödstråkigt och långtråkigt. Men det är ju inte alla som kan och just därför funderar jag på att börja. För att mina ben fungerar.

Anonym. Vet du, jag tror att du har helt fel bild av mitt hem. Det är väldigt ofta stökigt. Grusigt på golvet, dammråttor i hörn och under sängen. Det ligger post på hela jävla köksön (som ingen orkar öppna) och det ligger leksaker, tidningar, kläder osv osv. Men jag väljer ju vad jag visar. Tjusningen med en blogg. Jag och min man har låg tröskel för rörigt, vi mår båda dåligt när det är för stökigt och skitigt. Och nu räcker inte vår energi till att göra ett ryck ens varannan vecka så vi måste ta in hjälp. Det fungerar inte annars. Men en sak kan jag garantera dig. Jag har ALDRIG städat istället för att skriva. Jag kan inte skriva när mina barn springer omkring och är vakna. Jag tycker dessutom att städning är skittråkigt så det kommer längst ner på listan och mest innan ngn ska komma på besök. Spontanbesök undanbedes... ;)

Och mat handlar jag helst på nätet. Handlar inte på helgen, bara i undantagsfall. Dels för att det är sämst varor då (för att inte tala om måndagar) och dels för att jag vägrar låta hela lediga helgen gå åt till att stå i kö på ICA Maxi. Don't get me started on deras pissiga idé självscanning. Den enda som tjänar på det är affären.

Och visst kan det vara stressande att försöka hålla ett hem perfekt men det som är så märkligt är att många har svårt att förstå att vissa (läs jag och min man) mår riktigt dåligt när det är skitigt. Då är ju det mer stressande än att dra av med dammsugaren ett par varv och städa toaletterna.

Oj. Långt svar.

Skatan sa...

Du är så klok Pernilla! Tack för att du delar med dig av dina tankar. Du gav iaf min dag guldkant! Kram

Annika, Bokplantan sa...

En mycket bra lista!
I ett par år nu har jag försökt att aldrig få dåligt samvete över saker jag inte gör, och oj så skönt det är! Hit hör städa, laga tidskrävande mat, baka och gå på fester jag inte känner för att gå på.