torsdag 12 mars 2009

Fortbildad?

Ikväll var jag på fortbildning. Skulle det vara i alla fall. Men det visade sig att all inspiration och alla tips och allt som skulle vara så bra, var ett luftslott.

Kvinnan som höll i fortbildningen har flera gånger besökt en framstående skola i NYC. Riverside School. Där utbildar man vuxna elever i engelska som andraspråk. Kvinnan som höll i fortbildningen berättade olika anekdoter om skolan och vad hon har sett när hon har varit där. Hon var väldigt imponerad över deras metoder och gav en massa exempel på övningar. I slutet fick vi ställa frågor. När folk frågade om hon själv hade testat det eller det och hur skulle det här kunna appliceras på svenska trettonåringar som inte är direkt sugna på att lära sig ett tredje språk, då hade hon inga svar.

Det är ganska stor skillnad på att undervisa vuxna elever som är motiverade, som verkligen verkligen verkligen behöver lära sig ett språk. Dessutom bor de i landet där språket talas, varje dag hamnar de i situationer där de behöver engelskan. Det händer liksom inte högstadieungdomar i välmående Sverige. Inte heller händer det högstadieungdomar som inte är så välmående, de har inte direkt tid att bry sig om att lära sig hur man böjer ett spanskt verb.

Lite glädjande var att otroligt proffsiga och duktiga jag faktiskt redan har många av de där övningarna på min repertoar. Jag är alltså lika cool som en skola i New York som folk åker till för att kolla hur man ska göra. Kanske ska jag också börja föreläsa och tjäna lite katching på sidan om sådär?

Nu får nog den här dagen ta slut. Det har i alla fall jag gjort.

0 kommentarer: