måndag 30 mars 2009

Potträning... typ

Det är VAB igen. Lilla E var ju frisk i helgen. Trodde vi. Inatt har vi sovit max 4 timmar totalt, hon har skrikit och velat ta av sig blöjan. Förstod efter några timmar att det nog var frågan om urinvägsinfektion. Så idag blev det samtal till vårdcentralen och tid för besök. Innan besöket försökte jag locka med pottan för att få till ett urinprov. Läkaren sa nämligen att vi skulle fixa urinprov där, med hjälp av påse. Jag var väldigt skeptisk.

Så jag tänkte att jag gör ett försök med pottan. Det gick sådär.

Jag lockade.
"Stora tjejer har ju inte blöja, de har trosor. När du slutar med blöjor ska vi köpa jättefina trosor till dig. Vad vill du ha på dina trosor?"
"Ariel".
"Men då ska vi köpa arieltrosor till dig när du slutar med blöja ska du prova pottan nu?"
"Nä!"

Jag utmanade.
"Jag tror inte att du kan kissa på pottan. Det är bara storasyster som kan."
Ingen mer reaktion än ett flin.

Jag var pedagogisk och tog fram en Vi Föräldrar som vi fick i påsen från Mammabikten igår.
"Ska vi titta på bebisarna?"
Med strilande kran satte jag mig bakom henne, hon satt på pottan och så läste vi Vi Föräldrar. Vi tittade på sovande bebisar, på ätande bebisar och på bebisar som satt hos sina mammor och pappor. Jag killade lite på magen. Jag tryckte lite på magen. Jag försökte till och med stimulera hennes kissimpuls genom att själv sätta mig på toa och få ut lite.
Inget.

Jag hotade.
"Om du inte kissar nu måste du kissa hos doktorn och det är inte lika roligt".
Jag är inte speciellt nöjd med just den där hotande insatsen av mig idag. Den hjälpte ju föga.

När det nästan var dags för oss att vara hos doktorn gav jag upp. Det var bara att dra på henne blöja och kläder och traska dit.

Men så. Min tjej och jag! Vårdcentralen var överbelastad, labpersonalen var idag reducerad till en stackars person. Väntetiden var lååååång. Jag lyckades deala till mig både provtagningspåse och undersökningsrum och med färdigheter jag inte visste att jag hade så fixade jag
1) Kisspåse på rätt plats på rätt person. Under väldigt mycket gallskrik som nog oroade ganska många i väntrummet utanför...
2) Kiss i påse utan spill. With a little help from my friend MER jordgubb.
3) Burk och "pincett" och undersökningsrum igen.
4) Efter burdus behandling av mitt barn fick jag inte så vänligt men bestämt av klisterpåsen från hennes stackars underliv. Spillde inte en droppe och lyckades med hjälp av pincetten få in allt i burken.
5) När det äntligen var vår tur kunde jag presentera både barn, urinprov och inte helt utmattad moder. Då började nästa pärs.... Stick i fingret för snabbsänka. Gallskrik.

Men men. Efter 1 timme och 50 minuter var vi äntligen klara. Vi gick in på Apoteket för att köpa prinsessplåster och så var hon nöjd och glad och somnade sött i två timmar. Nu har vi fått besked från läkaren och det är urinvägsinfektion och penicillin är utskrivet och ligger och väntar på oss.

Själv kanske jag ska ta och satsa på barnmedicin, jag verkar vara kompetent. Kvinnan på lab frågade till och med om jag också jobbade inom vården...

Nej. Jag är inte bara mamma, jag är lärare också. Vi kan allt.

7 kommentarer:

Åsa Hellberg sa...

Jag satte min kille "bakochfram" på toan så att han kunde sitta ordentligt, och det var mycket roligare än pottan.

MonasUniversum sa...

Fyfan, jag blir stressad bara av att läsa!!

Pernilla sa...

Åsa, bra knep. Fast den här gången var jag ju lite fixerad vid pottan för att kunna få upp ett prov... :)

Mona. Jag med. :)

FRIDA sa...

Hej!

Du är utmanad i min blogg!

Kram Frida

Isa sa...

Heja duktiga du!! Det där med kisspåse provade vi en gång för flera år sen. Det slutade med att vi fick åka hem med dottern som höll sig i timmar!

Har för övrigt också varit hos doktorn och tröstat barn efter att ha tagit sänkan i fingret men här var det kraftig halsfluss, möjligen körtelfeber..

Hoppas lill-fia kryar på sig snart, urinvägsinfektion är inte roligt!!

Pernilla sa...

Isa, då hade vi ungefär lika kul idag då... Hoppas din kryar på sig fort, låter inte kul det där!!!

Ja, plastpåsegrejen känns sådär kul... Man undrar om det inte kunde finnas ngt smidigare.

Jennica... sa...

Guud vad duktig du är!! Själv sitter jag här och är nöjd med att ha lyckats duscha idag, medan Johanna 8 dagar sover! :)