tisdag 5 maj 2009

Twilight

I skolan är de som galna. Eleverna går runt och bär på (och läser) dessa tjocka böcker som Twilight-serien utgör. Det är inte bara elever som älskar böckerna, jag har kollegor som har pratat sig varma om serien. Även vänner. Än så länge har jag inte läst någon av böckerna men jag börjar bli sugen. Men det är tegelstenar på 500-1000 sidor vi snackar om.

Jag är förundrad.
Författaren Stephenie Meyer är född 1973. Hennes böcker har sålts i över 42 miljoner exemplar. 42 miljoner. 42 miljoner. 42 miljoner. Född 1973. De har översatts till 37 språk. Hon behöver ju inte lyfta ett endaste litet finger mer i sitt liv. Om hon inte vill.

Men det som förundrar mig än mer är hur man lyckas skriva en sådan hit? Hur lyckas man skriva så att så många gillar det? Jag är imponerad!

Ja ja. Jag har två år på mig innan jag är lika gammal som hon är nu. Jag kanske också är översatt till 37 språk då. Moha ha ha. Jag går och kollar på lite Desperate Housewives istället.

Här bloggar hon. Stephenie Meyer.

9 kommentarer:

LadyM sa...

Jag gissar att filmatiseringen på den första boken i serien var den som fixade detta, åtminstone hade en stor del i det. Jag såg själv filmen i lördags och gick med ett fånigt leende på läpparna hela dagen. Något min man har väldigt roligt åt...:)

MonasUniversum sa...

NU vaknade jag! Herrejävlar, NU fattar jag; Johanna pratade jättemycket om böckerna när hon läste dem och härom dagen/veckan så var det hysteri i videobutikerna efter nån jävla Twilight-film som skulle släppas (måste ha varit i onsdags = Sveriges alla videobutiker släpper nya filmer varje onsdag).

NUUUUU är jag med i matchen. Geeez, och jag, med alla butiker, ska alltså ha koll...eller hur!

Pernilla sa...

He he, precis Mona. Och jag hörde en elev i korridoren som skrek i telefonen till sin mamma för hon inte hade hämtat filmen när den släpptes. Hon var hysterisk.

Lady M, har hört att filmen har den effekten.

Tror jag måste hyra filmen. Om det går, den är väl bokad i veckor kanske... :)

Ninas skrivarlya sa...

Visst blir man avundsjuk! ;-) Har själv inte läst böckerna, men min dotter är tokig i dem.

Varför kan inte jag komma på något sådant?! ;-)

MVH
/Nina

MonasUniversum sa...

Helt ärligt, jag måste nog ringa Jimmy (som sitter på jobbet). Han är den som bestämmer antalet kopior till varje butik och min magkänsla säger mig att han inte har en jävla aning om vilken stor film det här är!

My Gad vilken jävla tur att jag klev in här!

Pernilla sa...

Vadå, du tror inte att han tillhör målgruppen? He he. :) Tur att du har mig Mona. ;)

Nina, den tanken slog mig också...

jenny sa...

hmm känner att ju längre in i graviditeten jag kommit så har jag missat mer o mer böcker, innan läste jag mest hela tiden men nu blir det mest tid framför datorn eller någon bok om att föda barn...
har missat hela twilight grejjen..

Roza sa...

Jag har inte hunnit se eller läsa twilight-berättelsen! Det är nog dags, så som alla håller på :p

Susanna B sa...

Jobbar i bokaffär (yay ^_^/) och fru Meyers böcker säljer som smör. Men ärligt talat är de inte särskilt bra. Visst är det underbart att ungdomar läser, men när de läser böcker som inte är mer än en blandning av harlequinnromaner och mormonsk propaganda (dessutom skrivet i första person) är det svårt att inte bli rädd. De skall läsas med en stor skopa salt, om alls. Och anledningen till att hon sålt så många ex av sina böcker är att hon fyller dem med smäktande kärlek, och det är vad femtonåriga flickor (och andra, även jag) vill ha. Men det är inte direkt någon kvalitélektyr. *rekommenderar istället Luch in the shadows av Lynn Flewelling*