måndag 23 november 2009

Svinis, please var god dröj till vi har vaccinerat oss klart

Svininfluensan sprider sig fort, fortare, fortast. 15 dödsfall i Sverige varav två stycken treåringar. Det finns konstaterade fall på barnens förskola och skola. Så även på min arbetsplats. Det känns som att det bara är en tidsfråga innan vi får den. (Förmodligen klarar vi oss fram till jullovet och kommer sedan att ligga däckade).

Lillpluttan är inte vaccinerad, bvc stängde nämligen för planeringsdagar när de egentligen hade drop-in för vaccinering. (!!!) Sedan har vaccinet varit slut. Vi vaccinerade Stora E utan problem en måndag för snart tre veckor sedan. Jag försökte få Lilla E vaccinerad samtidigt men hon var en månad ifrån tre år så det gick inte. De var benhårda och jag förstår verkligen att man måste dra gränsen någonstans men ändå... Det retliga var dock att på torsdagen ändrade de rekommendationerna så att även barn under tre år fick vaccinera sig. Och sedan dess har det inte gått.

Nu verkar inte vaccinet vara någon dunderkur heller. Halva klasser på skolan jag jobbar på var utslagna efter vaccinet men jag har i och för sig mina tvivel. Vi lärare klarade av att gå dit och jobba men eleverna var vekare. De går på högstadiet. Jag vågar mig på en vild gissning och gissar att några nog inte var så dåliga som de kanske lät påskina.

Oroande är dock att Stora E har vänner som blev sjuka trots vaccinering. De har haft svinis, konstaterad sådan. De hade fått sin första dos vaccin två veckor innan de blev sjuka, men inte sin andra dos.

Vad vill jag säga med det här inlägget? Jag vet inte. Mest frustrerat babbla om min ångest för vaccinbrist, för biverkningar av vaccin och svininfluensa. Bort med hela skiten tack! Jag vill inte att något ska hända mina finingar. Funderar på att låsa in oss fram till påska. Tror ni att det är över då?

2 kommentarer:

Millimu sa...

Men Pernilla, de barn som fått svininfluensa trots att de var vaccinerade - har de fått det allvarligt eller en mildare variant då? För jag trodde att man i vilket fall fick det mildare om man var vaccinerad och huvudsaken (som jag ser det) är väl inte att man inte blir sjuk alls utan att man inte blir allvarligt sjuk.

Idag hörde jag dessutom någon prata om att vaccinet tar 10 dagar på sig för att nå full effekt i kroppen. Men jag har inte hunnit kolla sanningshalten i det påstående än ;)

Förstår att du känner dig frustrerad över att Lilla E inte får NU, tycker det är mycket olustigt att vaccinet tar slut överallt och att vissa landsändar får senare än andra etc.

Kram till dig!

Pernilla sa...

Jag har hört att det tar tre veckor innan det verkar och då undrar jag... Först får barnen en halv dos, sedan ska de vänta tre veckor, sedan får de en halv dos till. Betyder det att vaccinet inte verkar förrän efter sex veckor?

Förmodligen får de en lättare variant men de vi känner fick ändå 40 grader i några dagar. Känns inte som en piece of cake direkt...