lördag 15 augusti 2009

15 jag minns

Hittade det här hos Sandra och härmar. Skickar dock inte till någon, ni som känner er manade - häng på.

Rules: Don’t take too long to think about it. Fifteen books you’ve read that will always stick with you. First fifteen you can recall in no more than 15 minutes. Tag 15 friends.

Jag tycker att femton är lite väl. Tar de första jag kommer på rakt av bara.

The Lovely Bones av Alice Seabold. Hur kan man inte älska en bok som börjar såhär: "My name was Salmon, like the fish; first name, Susie. I was fourteen when I was murdered on December 6, 1973".

Alias Grace av Margaret Atwood. Baserad på en sann historia. Sådant är jag svag för. Och Margaret Atwood är Margaret Atwood. Har aldrig blivit besviken på hennes böcker. Den här boken finns verkligen kvar hos mig, vissa saker kommer tillbaka till mig då och då.

The Great Gatsby av F. Scott Fitzgerald. Inte konstigt att det är en klassiker. När man läser den är det som Ving säger "känslan sitter i länge". Jag känner alltid det som att jag är med på Long Island och även om jag kanske inte är hos Gatsby på fest så kanske jag är på granntomten och hör sorlet. Den känslan har jag när jag läser denna underbara bok. Just nu är jag lite ledsen, den har inte kommit fram efter flytten och jag undrar var den är.

Inser att jag är väldigt inriktiad på nordamerikanska författare. Kan ha att göra med att jag har läst 60 poäng engelska (på den tiden då 20 poäng var en termin) och bär med mig en hel del litteratur därifrån... Bara lite.

Svenska böcker som på något sätt har stannat hos mig:

Smuts av Katarina Wennstam. Det finns några riktigt ruskiga scener som jag aldrig glömmer. De griper tag och stannar kvar. Äckligt. Smutsigt.

Utvandrarserien av Vilhelm Moberg. Otroligt coolt att få följa deras vedermödor på så nära håll. En av de saker som jag minns bäst är när Karl-Oskar går och går och går i snön (?) och ska hämta ut ett brev från Sverige. Bara för att få veta att han måste betala porto. Och han är så fattig att han inte har ens för porto. Då får han vänta i några månader innan han kan lösa ut det. Det är något att tänka på i dessa uppkopplade tider.

Maskrosungen av Sandra Gustafsson. Ord överflödiga. Boken om
Sandras uppväxt. Den stannar kvar. Och borde vara obligatorisk litteratur för socionomer, psykologer, poliser och all förskole- och skolpersonal. Med flera.

Och det finns många fler böcker som har stannat kvar hos mig men det känns lite överdrivet att skriva en avhandling om dem...

2 kommentarer:

Anonym sa...

Men TACK Pernilla! :)

Pernilla sa...

Men såklart! Kram!