lördag 18 september 2010

Det här med val, åsikter och politik

Jag är lite förundrad. Vi var i ett köpcentrum idag. Det första som mötte oss var två representanter för SD som stod och ville ge oss någon slags tidning som de har presterat. "SD-demokraten". Jag tittade stint på den ena och sa till henne "Ni borde skämmas". När vi hade gått en bit in centrumet var de där igen. Då tittade jag ännu mer stint och sa "Aldrig i hela mitt liv, ni borde skämmas!" Fick ett hånleende tillbaka. Blev så irriterad att jag helst av allt ville spotta på dem men jag är ju inte sådan. (Tror jag). Bredvid dem stod något minoritetsparti som ville att man skulle stoppa SD och egentligen borde jag ha tagit deras info för att stötta dem, MEN.

Jag är totalt emot att någon ska pracka på mig deras åsikter. Jag är fullt kapabel att själv ta reda på vad jag vill veta, jag behöver inte påprackas propaganda.

SD erbjöd i alla fall inte mina barn saker, det gjorde både Moderater, Socialdemokrater och Centerpartister. Det var ballonger, vimplar och något mer. De vände sig direkt till mina barn. Jag tittade bestämt på dem och sa NEJ TACK. Mina barn får göra reklam för olika partier när de själva kan ta reda på vad partierna står för, och själva kan ta ställning.

Just nu vet mina barn bara att man inte ska rösta på SD och mer än så tänker jag inte påverka dem. (De undrade ju varför jag sa sådär till den där tjejen så jag fick pedagogiskt och fint förklara lite väl valt ur SD:s partiprogram). "Men mamma, de är ju elaka!"

Igår hamnade jag dessutom i en politisk diskussion på en väns FB. Hon hade skrivit en kommentar om en partiledare som jag höll med om. Trots att jag inte har tänkt att vara politisk på FB så kunde jag inte låta bli. Och så var det en som tyckte totalt tvärtom - eller inte egentligen. Orkar inte gå in på detaljer. Jag känner inte honom och han känner inte mig. Han vet inte var jag kommer ifrån (bakgrund) och vice versa. Ändå hoppade han på mig och visste exakt hur jag hade kommit fram till mina åsikter. Sådant stör mig. Jag respekterar att du har din åsikt, jag prackar inte på dig min. Låt då mig ha min. Okej. Om du är rasist har jag jävligt svårt att hålla tyst men annars kan du få tycka nästan vad du vill. Det är okej.

Och på tal om FB. Det är så roligt (?) med alla som självklart postar sin åsikt och antar att alla andra ska tycka likadant. Varför?

Och en sak till. Varför är det plötsligt okej att skylta hur som helst? När småföretag sätter upp skyltar om specialerbjudanden får de böter men när partier skräpar ner överallt gör det inget?

Ska bli skönt på måndag när det här är över. Puh!

8 kommentarer:

Malin W sa...

På ett sätt håller jag med dig, det ska bli skönt när valet är över, å andra sidan tycker jag det är superroligt när mina tonåringar kommer hem och vill diskutera politik vid middagsbordet (det hör minsann inte till vanligheterna).

Gillar din markering mot SD. Strongt!
Vill bara fnysa åt namnet på deras tidning. Snacka om motsägelsefullt...

Pernilla sa...

Eller hur! Men hela namnet är ju motsägelsefullt.

Åsa Hellberg sa...

Jag såg helt fel när jag fick reklam i lådan och trodde för ett långt ögonblick att det var från sossarna.
Hoppas folk inte tar fel på valsedlar i morgon...

Perny sa...

Just det här med att diskutera på facebook och politikreklam har min man fått erfara. Vi har ett gäng vänner som är engagerade politiskt och har en i dagarna väldig debatt inne på facebook. Vid ett tillfälle så la sig min man i debatten och ifrågasatte just det här med att det helt plötsligt är lagligt med den typ av reklam som politiker har en gång var fjärde år, men bara för politiker. Och sen bröt en swischöverhuvudetdiskussion med personliga påhopp som inte liknade någon sort. Ingen svarade på makens fråga utan kom med konstiga antaganden och idiotförklaringar av honom.

Det var ingen sakdiskussion utan min mans demokratiska anda som ifrågasattes. Och där kom även anledningen fram till varför jag aldrig tittar på partidebatterna på teve för det är exakt samma sak. Ingen saklighet, bara personliga påhopp. Synd att man är tvungen att åskåda detta även på facebook. En vän har till och med valt att inte logga in där förrän efter valet igen, då hetsen lagt sig.

enligt O sa...

Hette den på allvar SD-demokraten? Språk begåvade är de också...

enligt O sa...

Och jag kör särskrivning, skyller på lördagskvällen. Språkbegåvade menade jag så klart!

Maya Mame sa...

Jag har last din blogg nastan fran start men har nog inte kommenterat mer an tva ganger tidigare. Tycker i alla fall att det ar starkt gjort att ta sadant avstand till SD bade i bloggen och i verkligheten. Lite trist att jag inte hann ordna post eller ambassad rostning sa att aven jag kunde lagga en rost emot dem!

MonasUniversum sa...

Såja, nu coolar vi ned oss och går och röstar idag. I lugn och ro. Sen håller vi tummarna.