tisdag 20 oktober 2009

En kostnadsfri skola?

Expressen tar upp det här med att svenska skolan ska vara kostnadsfri. För alla. Vilket inte stämmer med verkligheten, en del skolor "kräver" lite väl mycket av sina föräldrar. Det kan vara så enkelt som att begära att barnen ska ha med sig matsäck alltför ofta, det kan vara en tillräckligt jobbig utgift för en del.

På min skola är vi väldigt noga med det här, även den där jag jobbade tidigare. Båda ligger i så kallade "rika" områden men vi är ändå noga med att skolan inte ska kosta. Även min dotters skola anstränger sig, idag var de på friluftsdag och vi fick hem ett brev där man kunde anmäla om man önskade matsäck från skolan. Men jag vet att den erfarenheten verkligen inte delas av alla. Tyvärr.

Läser kommentarerna till Expressens artikel och herregud! Vad är det här för något? OBS CITAT från en kommentar, absolut inte jag bakom de här orden:

Signatur "Janehellen":
"Fattiga föräldrar har det svårt, men det är viktigt att de också förstår att man inte gifter bort sina flickor i slaväktenskap. Att de behöver utbildning istället och att man inte massproducerar barn om man vill ha en godtagbar levnadsstandard. Vissa har svåt att förstå det, men det går inte att komma runt. Sen ska man inte lägga pengar på tobak, porr och annat som jag ser att många fattiga gör."

Kan man bli mer inskränkt och fördomsfull? Jag bara undrar.

3 kommentarer:

annannadesign sa...

TACK! Så skönt att fler reagerar! Och vilken människa du hittat bland kommentarerna. Fattar knappt att sådana finns! Vi driver frågan vidare...

Pernilla sa...

Eller hur! Jag fattar inte heller. Man blir mörkrädd. På riktigt.

Perny sa...

Dagiset vi har ligger i ett rikt område och det märker jag tydligt. Jag jobbade tidigare på ett dagis i ett... fattigt område låter inte bra, men ett inte lika rikt område helt enkelt och det är stora skillnader i vad man begärde av föräldrarna, men även på vad föräldrarna fick tillbaka känner jag. Förutom att de på barnens dagis ska ha med matsäck en gång i veckan (om barnet inte har så får de alltid något från dagis däremot, inga frågor) och de vill ha en viss summa pengar varje termin som går till teater med mera.

När det kommer till insamlingarna till fröknarna så brukar det ligga på mellan 30 och 40 kronor per barn vilket jag som soc-kärring reagerar på. Jag gjorde ju en snabb uträkning på att om man har tre barn, vilket vissa har, på dagis så blir ju det 120 kronor vilket verkligen kan kännas om man har det knapert, det fick jag väldig skit för att jag tog upp! Fröknarna får sedan var sin goodiebag med spabiljetter, vinflaskor med mera så det är inte bara en liten blomsterkvast.

Men det är alltid, jag menar alltid, fullt på föräldramöten och de brukar ha föreläsningar och bjuda in specialister med mera så det känns som om de lägger en hel del tillbaka.

Men, det skulle inte vara lätt att vara bidragstagare och ha barn där eller ha låginkomstlöner där man får vända på varje slant direkt.