onsdag 17 mars 2010

Amen to this!

Alla är kanske inte insatta i skolvärlden men häromdagen publicerade DN en debattartikel skriven av 198 rätt knasiga skolledare. If you ask me. Nu haglar replikerna från höger och vänster och folk är kritiska.

Uno Wivast har mitt stöd. Kunde inte ha sagt det bättre själv.

3 kommentarer:

/nina sa...

Jag tror precis som Uno att en viktig orsak till att det ser ut som det gör är att ni tjänar så jäkla uselt. Resurserna till skolan är ett skämt! Stora grupper och lite pengar, få lärare och ingen bra lön... En stor eloge till alla bra lärare jag mött och som gör ett omöjligt arbete.

Som motexempel kan jag berätta att jag är sektionschef (lägsta nivån alltså) på ett privat företag och har just nu 16 personer som jag är chef för. Jag har krav på att bemöta alla dessa individuellt, jag kan inte se dom som en grupp. Jag kör utvecklingssamtal på 2 timmar, 3 ggr per år. Men allt detta har jag tid att förbereda på arbetstid... Resten av min tid går åt till att synka, samordna, sätta strategier, lösa dagliga småproblem osv. Det är ju DÅ vi löser problem - det är inget ensamjobb. Och så borde det väl vara i skolan också?? Att resultatet blir bättre om man jobbar tillsammans???

Pernilla sa...

Fast så gör man ju i skolan också. Vi samverkar ju massor, i arbetslag, i möten och i gemensamma planeringar. Problemet är att den tiden ska rymma så mycket att det är rätt svårt att få in den i arbetstiden så det låter ju som att du har en mycket mer angenäm arbetstid än t.ex. jag. :) Låter helt underbart med så långa utvecklingssamtal och att ha den tiden för varje medarbetare. Jag brukar ha runt 160 elever. Vore trevligt att ha så mkt tid för varje individ... :)

/nina sa...

precis min poäng, skulle man ha individuella avtal med alla lärare - dessutom olika - så skulle ni ju inte kunna jobba tillsammans. Så det förslaget suger verkligen. Min arbetstid är väl inte alltid så munter, blir ibland långa dagar och helgjobb etc, men jag har tid för BÅDE jobb MED mina medarbetare (= ungefär som din tid i klassrummet och med kolleger i samverkan) och egen tid för enskilda saker. Och den gemensamma tiden är nyckeln till att få det att funka, hade jag inte den skulle ju alla gå i varsin fåra och vi skulle inte komma framåt lika bra. Att inte ha tid för det på arbetstid måste kännas urjobbigt. Fler lärare/elev och skola!! Då skulle ni hinna!