fredag 12 mars 2010

Sömnbehov hos sexåringar?

Ni som har sexåringar... Hur mycket sover de?

Vår har gjort sig känd sedan dag ett för att sova för lite. Det stod i böckerna att spädbarn minsann sover 16-20 timmar per dygn. När jag räknade efter (jag skrev upp varje gång hon vaknade och somnade i ett dygn) och fick fram den totala summan av 12 timmar. Mitt spädbarn sov alltså rejält under vad de andra bebisarna sov. Och det roligaste var att hon valde att sova dessa 12 timmar i "kvartar". Hon sov alltså en kvart. Var vaken någon timme. Sov en kvart. Var vaken ett tag. Sov en kvart. Dygnet runt.

Jag säger det igen. Hon sov i kvartar. Dygnet runt. Ungefär hela sitt första halvår. Sedan kunde hon sova kanske fyra timmar utan att vakna - då var vi lyckliga. Ett tag. När hon var ett år och forfarande sov riktigt illa, då gick vi till en barnpsykolog och förväntade oss att få skäll för något fel måste vi ju ha gjort.

Vi hamnade hos en bra barnpsykolog. Han berättade att vi hade gjort helt rätt (vi hade ju läst varenda bok i ämnet och testat de flesta metoder, till och med hemska Anna Wahlgren som såklart inte fungerade på vår lilla dam). Barnpsykologen hjälpte oss med den hemska insikten att vårt barn inte har lika mycket sömnbehov som andra.

Den här veckan har vår sexåring vaknat 4:38, 5:10, 6 (det var den bra natten) och idag 4:20. Har missat någon dag men den var väl okej då, annars hade jag kommit ihåg. Hon VAKNAR alltså vid halvfem två gånger den här veckan. Hon vaknar inte till och somnar om. Hon har sovit klart.

Vad gör man?

Vi har testat att lägga henne senare men hon vaknar ändå tidigt.
Vi har försökt att låta henne sova hos oss, men hon somnar inte om.
Vi har testat att sova hos henne, men då somnar ingen om.
Vi har testat att låta henne vara uppe medan resten av familjen sover, det fungerar tills hon kommer på att hon ska visa sina teckningar, gå på toaletten (det måste ske hos oss, två trappor ner) eller tills hon börjar sjunga högt så lillasyster vaknar. Lillasyster behöver sova mycket mer.

Jag är sur. Jag är frustrerad. Jag är jävligt trött. Jag orkade knappt köra till jobbet och ikväll ska jag ut med gamla jobbet. Jag är trött på att alltid vara trött, att alltid ställa in saker för att jag är trött och trött på att inte orka saker som att skriva, städa, laga mat, träna och så vidare - för att jag är trött.

Vad gör man? Bygger en friggebod åt henne? Skickar henne till Göteborg där lika nattpigga tokmoster bor?

13 kommentarer:

Z sa...

Vi har samma problem med våra barn: http://annazoila.blogspot.com/2010/03/jag-fattar-inte-hur-de-kan-vakna-sa-j.html
Jag vet inte vad man gör. Låter dem vara? Jag har som regel att ligga kvar i sängen och inte gå upp själv förens tidigast 06.45. Om jag inte MÅSTE gå upp 06.30 för att gå till jobbet. Vi har också prövat alla de där grejerna lägga senare, sova i våran säng osv.... Våra har kommit in i ett stim just nu de senaste veckorna. Det är som om kroppen är styrd på samma tid som fåglarna. Så fort ljuset antyds därute så vaknar de... Jag inbillar mig att det är ngt övergående. Om 2 veckor är det sommartid. 6 blir 7... Det är mina förhoppningar. Men om de ska gå upp får de göra det själva. Annars får de fint ligga stilla i sängen och vänta på mig.... Men tyvärr har jag inga goda råd...

Z sa...

Just det, våra barn somnar båda 19.30 och vaknar från 05.30-07.

Anonym sa...

Min yngste son är av samma sort. Han är idag 9 år och vaknar inte fullt så tidigt längre, men gärna runt 6.00.

Räddningen för oss var att så tidigt det gick lära honom hur tv och dvd fungerade och så fick han gå ner och så tyst som möjligt underhålla sig tills vi andra kom upp. Det funkade väl så där i början men han lärde sig fort. Och jag har inga som helst moraliska betänkligheter över att använda tv:n som barnvakt. Målet var att överleva...

Jag vet att det känns hemskt (jag höll konstant å att somna när jag körde bil till och från jobbet) men jag lovar - det blir lättare ju äldre de blir.

// Ulrika

Pernilla sa...

Skönt att jag inte är ensam... Vi har också testat det där med tv och dvd och jag funderar starkt på att skaffa lurar åt henne. Problemet är att hon inte direkt smyger, hon slamrar och donar. Och vill gärna ha sällskap. Pust.
Har inte heller moraliska betänkligheter vad det gäller tv:n, speceillet inte tidigt på morgonen. Vill bara inte att hon ska råka se på någon läskig kanal så jag föredrar dvd när inte jag är vaken. Lite kontrollfreak är jag allt.

Helene sa...

Min son somnar mellan halv nio, nio och vaknar mellan sex och sju. Om han vaknar först så spelar han nintendo ds i sin säng.

malin persson giolito sa...

Jag röstar på Friggeboden.

Helena S. sa...

Min Piggelin är inte 6 år längre, men jag upplevde nästan samma sak. Alla sa att bebisar bara åt och sov, men han sov inte mer än 11 upphackade timmar per dygn ens som nyfödd. Det enda jag kan trösta med är att det blir bättre; nu när han är tonåring är han ändå morgonpigg och behöver aldrig tjatas ur sängen.

Heidi sa...

Oh vad jag känner igen det där! Fast jag har tre stycken som inte vill sova längre än till 5-6 på morgonen! Nu är äldsta snart 7 och sover ungefär 10 timmar/natt. Men tidigare var det ett rent h-vete när alla barnen vaknade strax innan 5 på morgonen. Jag löste det dock genom att låta mannen gå upp! =)
Vi testade oxå att lägga dem senare, vilket resulterade i att de vaknade ännu tidigare! Så nu gillar vi bara läget (typ) och väntar tills de blir tonåringar och vägrar gå upp i stället!

Kram, Heidi

Jenny sa...

Hej,

låter väldigt jobbigt, förstår att du är trött och frustrerad. Jag har yngre barn själv men min kollegas 6-åring sover från 20 till 6.30 på vardagarna och senare på helgerna.

Jag är bara nyfiken; har ni helt kolsvart i rummet? Det tror jag är jättebra.

Och hur pass övertygade var ni när ni kurade enligt AW's Sova hela natten-metod? Vi fick faktiskt hjälp av Anna W själv med flera att kura vår dotter när hon var 9 månader och sen dess sov hon för det mesta sina 12-timmars nätter, numera 11 timmar. Jag är helt klart medveten om att barn är olika i sina sömnvanor och behov men ville bara försvara AW-sömnmetoder lite;-)AW själv är ju som hon är men metoderna tycker jag är bra. Men man måste tro på det för att det ska funka.

Annars tycker jag också det låter som en bra idé med DVD och strikta order om tystnad på morgonen innan klockan ringer!

Martina sa...

Hej hej!
Jag kom in på din blogg via Anna Z's blogg. Tänkte bara säga att när vår dotter (4) vaknat på helt sjuka tider har hon fått se dvd i vår säng några gånger, på vår lilla mini-dvd. Det funkade bra, då kände hon sig inte ensam och själv kunde man sova gott, eftersom man hade henne nära och även visste att hon inte såg något konstigt, bara en film som hon själv kan sätta på och stänga av.
Allt stöd till er, sömnbrist är ÖKEN!

Åsa sa...

Ni har ju testat allt och vet att hon inte har ett större sömnbehov än så här. Sätt er ner med henne och låt henne komma på vad hon kan göra som inte väcker någon annan i huset. Hon älskar ju att skriva! Låt henne skriva en egen lista som hon sätter upp bredvid sängen med tysta morgonaktiviteter. Bestäm hur högt tex tv:n får vara på. Exakt ska det vara i den här åldern! Är 22 lagom, eller 18? Gör en mycket viktig sak av det. Låt henne prova vid vilken volym hon hör filmen när det är tyst i huset. Sedan kommer ni överens om en tid när det är OK att gå in till mamma och pappa och prata, visa saker mm. En snygg digitalklocka placeras på lämpligt ställe. (Viktigt förstås att hon vet att hon kan bryta regeln om det händer något allvarligt, men inte av typen "jag når inte..."). Ni bestämmer också VAR i huset hon kan hålla på med sina aktiviteter och hjälps gemensamt med henne åt att se till att prylar hon behöver finns lättillgängliga där, så att hon inte behöver slamra saker över huset. Om man är shoppingtypen kan man köpa speciellt morgonpyssel som absolut inte får användas annat än innan resten av familjen har vaknat. En fin låda med morgonsaxen, morgonpärlorna, morgontejpen osv. Man vill ju inte skuldbelägga sina barn, men hon är samtidigt tillräckligt gammal för att förstå att ni har olika behov i familjen och att ni blir roligare föräldrar om ni tillsammans kan fixa det så här. Lycka till!

Pernilla sa...

Heidi, jag kör också den taktiken. Funkar nästan jämt men ibland får jag offra mig och låta honom sova...

Har också testat det där med senare läggning men det fungerar inte- precis. Lägger vi henne tidigt så vet vi att hon ändå får i sig så mycket sömn som möjligt.

Jenny, kolsvart it is. Mörkläggningsgardiner. Däremot är de ju "mörkrädda" så vi har tänt utanför deras rum, en golvlampa som lite ledljus.

Och jo. Maken var benhård med AW och gjorde precis som man skulle och höll ut fem eller sex nätter. Det är kanske därför vi tycker sådär om det. Men hon slutade med nappen då, det var alltid ett plus. :)

Martina, det där är en mycket bra metod. Vi har dock inte tv i sovrummet men nu är hon så stor så hon behöver inte se hos oss.

Åsa. Du är så klok. Det är ju ungefär sådär vi gör nu men jag tror verkligen på att vi ska sätta oss ner och resonera. Lite av min frustration har gått in för idag sa hon till maken "vi låter mamma sova så att hon är en glad mamma". Hmmm... Tror att vi ska göra en morgonrutin och tydliga regler kring denna. Helt klart! Tack. För som du säger. Vi vet ju att hon inte kan det där med att sova och då får man nog anpassa sig till det.

Isa sa...

Jag har tyvärr inga bra tips att komma med. Förstår att du är helt slut. 6 år är liksom inte ett litet spädbarnår..

Du har fått många tips och jag tror att det viktigaste är att ni hittar ett sätt som passar er familj, oavsett hur det ser ut. Ddet är nog bara att inse att det blir tidiga mornar även framöver. Förhoppningsvis vänder det när hon blir lite äldre.

Här vaknar barnen runt 6.30 7 dagar i veckan men det tycker jag är helt ok medan flera av våra kompisar "rasar" och tycker jättesynd om oss. 4.38 är inte kul, det är mitt i natten..

Styrkekram!