fredag 20 augusti 2010

Rikdagsval = körslag

Vi läste nyss tidningen (på nätet) jag och min vetgiriga dotter. Hon undrade lite över de där blå och röda "märkena"och helt plötsligt var det dags att förklara det här med partier och val.

För mig är det viktigt att hon senare gör sitt eget val och inte sneglar på vad vi röstar på. Hon kommer att präglas av hur hon växer upp, vad hon hör oss säga och hur vi reagerar på vissa saker men ändå tycker jag att det är viktigt att inte pracka på mina barn min åsikt. Så jag försökte vara pedagogisk och menade att det är viktigt att tänka på vad man själv tycker när man ska rösta. Så drog jag ett väldigt enkelt exempel. (Det bästa jag kom på 7:03 över frukosttallriken).

-Ett parti kanske tycker att man ska gå i skolan i två år, ett annat tycker att fem år är lagom medan ett tredje parti tycker att tio år är det bästa.
Då ville hon rösta på det partiet som tyckte att man skulle gå tio år i skolan. Bra där, tänkte jag och försökte avrunda.

-Då röstar man på det partiet som vill som man själv och så hoppas man att många andra också vill samma sak.
-Vinner de då?
-Ja, då vinner de.
-Aha, som i Körslaget!

Precis. Precis som i Körslaget. Jag kände ändå att jo, hon har nog fattat. Så tittade hon lite till på loggorna (det var socialdemokraterna och moderaterna som visades upp).

-Mamma, jag tycker att du ska rösta på det där blåa för det är finast märke.

4 kommentarer:

Ninas skrivarlya sa...

Hihi... klok flicka. ;)))

Olivia sa...

Instämmer, hon är mycket klok din dotter! ;-)

Z sa...

Visa henne inte bara vitsippan. Allt annat är okej för min del.

Mia, Businessmorsan sa...

Ja, men det ÄR ju finast! ;-)