torsdag 9 juni 2011

Några ödmjuka funderingar kring Italien

Trafiken. Varför måste man ligga som ett frimärke på bilar framför, bakom och bredvid en själv? Varför kan man inte ge sig själv och andra lite marginaler? Är det vettigt att vi som färdades i trafiken i cirka 5 dagar såg två riktigt obehagliga motorcykelolyckor (vi pratar rejäla blodpölar och oskyddade trafikanter) och själva höll på att bli mos mellan två lastbilar? Vi klarade oss på ren ... ja ... kanske var det någon där uppe som mixtrade lite med vårt öde. Det var inte vår tur just den här gången. Det var dock väldigt nära.

Skräpsituationen i Neapel. Jag vet att det är strul med maffian och allt det där men säg mig, varför måste man hiva ut sina sopor lite varstans? Varför inte lägga dem bara i några stora högar? Att ett sådant vackert ställe så totalt förstörs är obegripligt. Det ligger sopor längs vägarna, det ligger sopor i drivor på trottoarerna, det ligger sopor på stränderna. Det kunde vara så vackert. Så ofantligt vackert. Och så attityden som gör att det tydligen är helt okej att bara resa sig upp och lämna sitt skräp, oavsett var man är.

Skyltar. Hur svårt kan det vara? Biltullar - kunde vara trevligt att veta hur mkt man ska betala innan man står i kontantkön och inte har pengar så det räcker. Och så tar man kortkön för att vara säker och då kostar det 0.85. Känns ju nödvändigt att dra kortet på. Och vägskyltar ska vi inte ens prata om. Och så var det där med turistattraktioner. Varför inte ha en liten skylt som säger vad man står bredvid?

Betala först, välj sedan. Varför? Ni ökar inte direkt merförsäljningen när man ska betala i kassan innan man väljer glass / i baren osv. Speciellt inte när turisterna inte kan italienska och italienarna inte kan engelska. Då handlar man inte så mycket när man måste säga allt i förväg.

The greed. Jag är helt på det klara med att man mjölkar pengar ur turister. Jag hade budget för det. Men när man tar betalt för att folks ska få använda en nerkissad bajamajatoalett, då lackar jag lite. Vad betalar jag för? Och betala för ketchup på Mc Donald's. Vilket skämt. Tyckte däremot att Pompeji och Herculaneum kunde ha klämt i lite mer - där hade man lätt kunnat tänka sig att betala rejält.

Bara några tankar från bortskämd svensk.

5 kommentarer:

Den besatta sa...

Jag längtar INTE till Italien...

Pernilla sa...

:)

enligt O sa...

För oss blir det Spanien i sommar. Och med oss menar jag familjen och ett gäng spanskböcker för steg 1-3. Min spanska är hyfsat rostig och jag hinner aldrig göra något åt det. Min bild av Italien är helt förstörd efter en tonårsupplevelse från helvetet. Hemska italienare. Och sen filmar de på fotbollsplanen också. Bara en sån sak. Blir inte direkt mer sugen på att resa nu.

Anonym sa...

Du lyckas pricka in precis de saker jag störde mig på under det år jag bodde i Italien. Som tur är finns det mycket fint också, samt trevliga människor.
/Helene

Kalaslotta sa...

Jag är inte alls med på den här beskrivningen av Italien. Mitt absoluta favoritland att besöka.

Bara maten får mig att längta dit på stört!

Det jag har lärt mig är att man inte ska tänka att de gör "fel" och vi gör "rätt" mer de gör så och det är annorlunda...

Ta det där med kaffe och betala först...det är ju rätt bra, baristorna ska ju inte ta betalt, de ska göra världens godaste kaffe. Att man sen kan betala sin kaffe redan när man betalar sin mat på tex vägkrogar (Autogrill) och sen hämta den varm tycker jag funkar fint.

Greed - tja, har du varit i Stockholms skärgård?

Nedskräpningen är jag med dig, det är skandal att de inte förstår bättre...

Trafiken, ja den är hetsig men jag som bor i Connecticut USA måste säga att här är det om möjligt ännu värre...yikes!

Man kan alltid hitta saker som är bättre och sämre med alla länder...tror att vädret, den där telefonkonferensen i ett garage och dålig skyltning spädde på din upplevelse!

Ge inte upp...åk dit igen...varför inte prova att åka till bergen och åka skidor?