torsdag 26 juni 2008

Lite perspektiv

Men suck!

Jag skriver och skriver, har fått en ny idé. Tror jag får skriva på två böcker lite parallellt och se vilken som vill berättas.

I alla fall. Sitter här och skriver och tycker att det är jätteroligt och har valt ett "jag-perspektiv". Första person imperfekt. 483 ord in i berättelsen börjar jag tänka... Kan "jag-perspektivet" fungera hela vägen verkligen? Nej. För det ska in fler personer i den här storyn och det blir lite svårare att ta sakerna ur deras perspektiv då. Å andra sidan. Det passade så väldigt bra med "jag" här i början. Funderar då på om jag ska berätta ur olika personers perspektiv, i "jag". Men då blir det inte riktigt som jag har tänkt mig.

Helt plötsligt fastnar jag i dessa funderingar och kommer av mig helt. Dessutom ringde telefonen och störde. Så hamnade jag här på bloggen i vanlig ordning.

Det är som när man ser en tavla och säger "my kid could paint that". Så visar det sig att det kan ungen inte alls. Det är inte bara att skriva. Ska aldrig mer tänka att det är skitlätt att skriva en bok. Jag fick ju för mig det ett tag. Ungefär då när jag tänkte att jag skulle bli författare. ;)

Hur väljer man perspektiv då? Tips mottages tacksamt!

6 kommentarer:

Catharina sa...

Kan du kanske blanda i olika kapitel? Alltså växla med jag-perspektivet när det utgår från huvudpersonen och byta kapitel när det handlar om andra?

Är det därför man har "editors" kanske?

Jag har ju som mest lyckats skriva en uppstats nån gång, och nu för tiden en del "guidelines" i jobbet. För all del har vi ju en bok med mig som författare i bokhyllan - mitt fantastiska exjobb :-) En marknadsanalys, tjoho! Den är snygg i alla fall!

Helena V sa...

Jag fick tipset, som nybörjare, att skriva 3:e person och imperfekt. Det är lättast att få språket att flyta då berättaren inte blir så tongivande. Jag skrev om och det blev mkt bättre. Prova och skiv två pararella kapitel och jämför. Lycka till :-)

Pernilla sa...

Helena, det var precis vad jag gjorde efter att jag hade skrivit mitt inlägg. Jag skrev om. Och precis det tipset du fick, det har min skrivarkurslärare tjatat om hela tiden. Lär er 3:e pers imp ordentligt, sedan kan ni laborera med andra perspektiv. Ändå skulle jag trilskas med 1:a person. Men men, man måste ju testa för att veta! Tycker för övrigt att det blev bättre med 3:e person. :)

Catharina, inte visste jag att jag hade med en äkta författare att göra! :) Skulle vara väldigt stolt över en bok i bokhyllan med mitt namn! (No shit...)

www.malinrocaahlgren.com sa...

jag skriver i jagform, gör sen om till 3:e. blir inte så kallt då, iaf för mig funkar det bättre. ibland blandar jag former, det finns andra som gör också. lycka till. :)

Pernilla sa...

Va? Skriver du först i första person och sedan ändrar du allt?! Det verkar jobbigt!!! :)

www.malinrocaahlgren.com sa...

ja men det blir trovñrdigre f mig