Tidigt i våras drog det häftiga projektet "Ordet är fritt" igång. Det går ut på att man skriver en bok från början, kapitel för kapitel. Alla bidrag kan läsas av alla och sedan väljs det vinnande kapitlet ut.
Jag anmälde mig och hade såklart för avsikt att skriva minst ett kapitel. Bara det att jag hade visst lite annat för mig... Jag fick inse mina begränsningar.
Jag får mail lite då och då om de olika stegen i processen, när deadline är för nästa kapitel och så vidare. Jag har inte ens hunnit läsa boken, den börjar bli klar nu. Inatt kom ett mail om förläggaren och redaktörens roll i skrivprocessen. Mycket intressant. Kopierar in det nedan i mitt inlägg. Annars kan man även läsa det och mer på hemsidan under "skrivtips".
Ur Ordet är fritts nyhetsbrev:
Hej!
Här kommer några rader om förläggaren och redaktörens roll i skrivprocessen.
Författaren lämnar in sitt bokmanus, får det accepterat, publicerat och recenserat. Om det vore så enkelt. Det är det nämligen inte. Innan en bok ges ut har texten oftast manglats, dissekerats och debatterats så att författaren till sist tycker sig kunna sitt alster utantill efter alla genomläsningar.
Förläggaren kan ha åsikter om personer och händelseförlopp och tvinga till strykningar eller omkastningar. Redaktören nagelfar texten och föreslår andra formuleringar eller förtydliganden. Resultatet kan bli att karaktärer ändrar ålder eller försvinner ur handlingen, får andra namn eller beter sig på annat sätt. Höst kan bli vinter och hus förvandlas till lägenheter. Allt för att skapa klarhet och göra det enklare för läsaren.
Varje författare måste alltså acceptera att den publicerade texten inte överensstämmer med den text som lämnades in. Det gäller utan undantag och även de mest etablerade.
Att läsaren ibland slår ihop boken och inte har fått svar på alla frågor är inte heller ovanligt. Trådar lämnas liggande och spår följs inte upp, ibland medvetet, ibland utan att någon vet varför, kanske inte ens författaren. Här finns motsvarigheter i filmen, där hugade åskådare kan skratta åt att en graviditet kan vara i 18 månader (Borta med vinden), att få kan hänga med i den snåriga intrigen (The Big Sleep) eller att skor åker av och på utan logik (Pretty Woman).
Men böcker är inte dagstidningar och filmer inte nyhetssändningar. Det betyder inte att faktafel ska accepteras eller att det är bra ”när saker inte stämmer”. Men det har hänt. Och det kommer att hända igen.
Lycka till med sista kapitlet.
Vänliga hälsningarJohan och Maria
www.ordetarfritt.sewww.manpocket.se
tisdag 17 juni 2008
Ordet är fritt
Upplagd av Pernilla kl. 09:12
Etiketter: ordet är fritt
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
0 kommentarer:
Skicka en kommentar