måndag 4 februari 2008

Utanförskap och ensamhet

Skulle till kvällens skrivarkurs läsa ett kapitel ur Steinbecks Möss och människor. Det är en rätt sorglig bok tycker jag, har läst den förr. Centralt är utanförskap och ensamhet. De två huvudpersonerna har bara varandra och ni vet hur man säger "can't live with them, can't live without them..." Så är det för George och Lennie i boken. Gillar för övrigt amerikansk litteratur från den här tidsperioden.


Idag när jag var ute och gick i härliga solen och lyssnade på bra radio, hade sovande "bebis" i vagnen och livet var skönt, då mötte jag ett mammagäng. Fyra barnvagnar i bredd och de gick och pratade och skrattade. Trots att jag verkligen inte lider brist på varken mammakompisar eller vanliga så stack det till i ensamhetshörnet av hjärtat. Varför då? Jag hade ju också kunnat bestämma träff med någon idag, om jag hade velat... Är det bara så människor fungerar eller är det bara jag?

5 kommentarer:

Catharina sa...

Nej men precis så är det ju, man går där ensam och så tänker man att de tänker om en "OJ, där går hon alldeles ensam, har hon inga kompisar eller?!" när de antagligen inte ens reagerar. Haha. Detta gäller också om man t.ex. fikar ensam, eller väntar på någon osv osv. Kanske vårt medfödda sociala behov? Jag är alltid avundsjuk på folk som pratar och skrattar ihop, det spelar ingen roll att jag själv är likadan när jag är med mina bästisar...

Såg ditt andra inlägg - jag har några Internet-kompisar som är barnbibliotekarier, ska kolla lite med dem :-)

Pernilla sa...

Men VARFÖR är man så töntig? För det var ju precis så jag tänkte. NU tror de att jag inte har ngn kompis. Och? Räcker det inte med att jag vet att jag har det??? Det är väl det där att människan är ett flockdjur...

Bendel sa...

Nu fick jag också lust att läsa om den boken. Har inte läst så mkt amerikanskt från den tidsepoken men det jag läst gillar jag. Och filmatiseringar från från då tex Den store Gatsby.

Pernilla sa...

Jag har läst massor från den epoken... Älskar!! (Fast jag är inte bara inne i depressionseran, gillar mycket från 1800 tillmodernare litteratur fram till 1940 ca).

Har en skittjock bok från studietiden som du kan få låna. The Norton Anthology of American Literature, shorter fourth edition.. Kan säga att det de kallar shorter edition är på 2703 sidor... Har dock inte läst alla...

Gillar Walt Whitmans Crossing Brooklyn Ferry (1800-tal)

Herman Melvilles Bartleby, the Scrivener (också 1800-tal i New York), man blir helt galen på mr Bartleby som retar gallfeber på alla genom att endast säga "I prefer not to".

ÄLSKAR boken Willa Cathers bok My Ántonia. Superhärlig story om nybyggare.

Bendel sa...

Lånar väldans gärna vid tillfälle! Kanske vid fikat hemma hos oss, avvaktar lite med nytt datum eftersom helgerna är så bokade och det känns lite fånigt att komma med ett datum allt för långt fram. Tack för tipsen också, detta är outforkad litteratur för mig. En av mina bsoluta favoritböcker är Truman Capotes senare Med kallt blod. Ruggig, fascinerande, gripande.