lördag 9 februari 2008

När jag läser BullerbybarnenStora E har börjat gilla "kapitelböcker" och igår kväll ville hon att jag skulle läsa Bullerbybarnen (behöver man ens skriva av Astrid Lindgren?)

Jag läser och det handlar om Lisa och hennes bröder. Citat:

"Det ska Lasse bli, säger han. En snurrerunt-trillebult-ingenjör. Jag vet inte vad det är för något, men Lasse säjer att det är något fint och att man måste kunna sätta upp pappskivor omkring lysknappar om man ska bli det. Bosse ska bli indianhövding. Åtminstone har han alltid sagt det förut. .... Jag vet inte riktigt vad jag ska bli. Kanske en mamma. För jag tycker om små, små barn."

Fan! Inte ens bästa Astrid lyckas! Hon som ändå har gett oss de starka tjejerna Ronja, Madicken, Pippi och Lotta på Bråkmakargatan. Ändå faller hon i genusfällan. Okej, hon skrev ju när genus inte var lika "i ropet" som nu men ändå... Jag läste aldrig det Astrid hade skrivit igår, jag läste:

"Jag vet inte riktigt vad jag ska bli. Kanske doktor. Eller advokat".

Måste bara påminna maken om att läsa samma när det är hans tur...

4 kommentarer:

Bendel sa...

Jag har också observerat det (även om jag också tycker att Astrid verkligen är bästa och har gjort mera för att stärka tjejer än många andra). Har även funderat över saker som varför en så medveten person som Selma Lagerlöf var, dessutom första kvinnan som fick Nobelpriset i litteratur, som jobbade aktivt för kvinnlig rösträtt och allt, väljer att ha en pojke som upptäcker världen i Nils Holgersson ..,precis som de flesta andra sagoberättare som skrivit upptäckarberättelser, iaf förr.

Pernilla sa...

Ja du, det kan man verkligen undra. Nils Holgersson var ju tänkt som en lärobok, kanske var det ngn annan som bestämde att det skulle vara en pojke? Ett beställningsjobb? Sedan kanske det inte "gick" att göra hur som helst, det var ju verkligen en annan tid. Även om hon var stark så kanske vissa saker bara var helt "no no". Jag vet inte... Tror inte att SElma hade gjort så idag. :)

Bendel sa...

Det tror jag med, att hon gjort annorlunda idag alltså. Och hon var kanske tvungen att försörja sig hon med.

Pernilla sa...

Alltid dessa kompromisser...