onsdag 29 april 2009

Ska man vara orolig nu då?

Nu är det allvar. Nu höjer WHO pandemivarningsnivån till fem, på en sexgradig skala.

Okej. Nu tycker jag att alla håller sig i sitt land. Ingen får åka någon mer stans. Ni som redan är på semester, ni får ta långsemester.

Ge mig och de mina vaccin, och medicin. Jag är orolig även om man inte ska, även om Sverige har bra beredskap, även om man kan behandla lunginflammation som var det man dog av förut när det härjade liknande pandemier. Jag kan inte rå för det. Jag vill säga upp mitt jobb och dra till stugan i Dalarna tills det här går över.

Jag kan liksom inte släppa det här, jag får upp scenarier som att någon dagiskompis kommer tillbaka efter långsemester i Mexiko/Kalifornien och hostar slem på mina prinsessor. Jag får rysningar när jag tänker på den dåligt ventilerade skolan jag jobbar på där ungarna är mer ute och reser än på lektioner. Jag får mardrömmar när jag tänker på att svärföräldrarna med kärt entourage inom några dagar ska ta sig hem från England och vistas på Heathrow i massor med timmar. Ska det vara nödvändigt? Kan de inte bara få knäppa med fingrarna hem till tryggheten igen?

Urk. Jag går och sover och drömmer lite mardrömmar då.

5 kommentarer:

Perny sa...

slappna av, ta något gott att äta, gosa ner dig i soffan med en stor skål popcorn tillsammans med maken och titta på någon positiv film som Outbreak eller pestens tid ;) sånt får en att varva ner i tider som de här.
(Vill bara säga att detta inlägg är skrivet till "ska man vara orolig nu" sist gång jag skrev inlägg så hamnade det i fel inlägg så det blev jättekonstigt)

jenny sa...

när jag läste att det spridit sig till spanien o england blev jag lite nojjig men vi får väl se vad de slutar..
eftersom det stod i tidningen (HD) idag att de är rädda för en pandemi - himmel säger jag bara!

Perny sa...

Samtidigt får man tänka på att dom börjar göra vaccin och planerar att vaccinera alla svenskar, i alla fall vad jag förstod, och det tar ungefär två veckor. Jag känner mig faktiskt ganska lugn och litar på den svenska sjukvården och att dom kommer klara det här.

Anonym sa...

Hej Pernilla,

Jag bor i NY, och har finns det nu ett dussin fall av detta, men jag ar inte orolog alls! Det ar ju inget dodligt virus det handlar om, alla som insjuknar frisknar till ganska fort. Om man tanker sig att det ar typ 100 fall i hela USA, som har typ 300 miljoner manniskor, sa ar det ju en mikroskopisk spridning av en relativt ofarlig influensa. Jag blir sa arg pa media som far detta att verka som en smarre katastrof av varlds-omfattning. Den galna ko-sjukan och det asiatiska fagelviruset var ju langt mycket varre nar det holl pa for nagra ar sen. Jag ar mycket, mycket raddare for att den svenska krak-sjukan ska komma till USA, sa mycket svenskar som det kommer hit hela tiden. Vi har ju inte detta i USA, och det ar verkligen inget vi vill fa hit. Sa svenskar, please, stanna hemma!! :)

Pernilla sa...

Logiska jag förstår allt det där. Hysteriska jag tror att någon närstående eller jag själv, ska dö. Helt korkat. jag vet. Men ändå... Lovar att inte komma över med kräksjukan till NY! :)
Och Perny. Jag följer ditt råd ikväll. Gotte i soffan!

Men två veckor tar det väl inte att göra ett vaccin? Jag har för mig att jag läste 15-20 veckor? Fel av mig?