tisdag 21 april 2009

Curlar du?

Som skolfröken vill jag be er som är föräldrar om en tjänst. Curla inte!

Autentiska exempel ur min skolvardag:

Elever försvinner till Thailand under två veckor utan att fråga sina undervisande lärare om läxor. När de kommer tillbaka anser de att det de har missat inte är deras sak för de "var ju lediga"...

Elever dyker upp på lektioner utan material. Med material menar jag läroböcker och penna. Jag är med på att alla kan glömma ibland och enkla lösningar är ju t.ex. att fråga om läraren har en extra bok eller en extra penna att låna ut. Speciellt när man har en väldigt serviceminded lärare med pennskrinet fyllt med Ikeapennor.... Man kan också flytta närmare sin bänkkamrat för att dela bok med denna person. Eller be den i klassen med välfyllt pennskrin om att få låna en penna. Men icke. Mest vanligt är att sitta och inte göra ett dyft åt saken.

När så kallat projektarbete pågår och någon är sjuk i gruppen så upphör allt arbete för "hon har ju sakerna i skåpet." Eller så har den som är sjuk inte kunnat göra sin del för "hon var ju sjuk så hur skulle hon kunna veta vad de andra gjorde?" I tider med msn, facebook, mobiler och vanlig hederlig mail.

För att inte tala om när någon ska till tandläkaren/doktorn/kuratorn/syo etc - då har de inte gjort läxan till nästa vecka för de var ju borta just den lektionen som läxan delades ut. Och det gick inte att träffa på läraren i korridoren, arbetsrummet, personalrummet eller via mail på hela veckan.

Var kommer då curlingen in? Jo. Min teori är att föräldrar curlar, fixar och donar för sina barn och inte låter dem se konsekvenser av sina handlingar. Det skjutsas, det tvättas, det städas åt dessa små kungar och drottningar. Varför ställs inga krav på barnen? Ovan nämnda exempel är inte ovanliga (tror många lärare känner igen sig och kan fylla på) och det är inte bara barn med stora problem det gäller. Det är helt vanliga svenska elever. I en skola nära dig.

Så please! Låt era ta ansvar och lär dem att om man gör en sak ( t.ex. tar ledigt) så får det konsekvenser (t.ex. läxor under ledigheten).

Hur behandlas då mina primadonnor här hemma? Det får jag ta och fundera på. Är jag så curlingsfri som jag tror? Säkert är att det här måste börja tidigt, börjar man curla får man fortsätta...

3 kommentarer:

FRIDA sa...

Hej!

På vår skola har vi som regler att eleverna själva är ansvariga för att t.ex. informera varandra om läxor vid frånvaro. Läraren ska inte behöva komma ihåg vem som inte fick vad osv. Tro det eller ej men eleverna klarar faktiskt detta mycket bra!

I love international schools.

Kram Frida

MonasUniversum sa...

Mycket bra inlägg. Mycket tänkvärt. Måste rannsaka mig själv lite tror jag...

Anonym sa...

Som lärare säger jag Amen!
Som förälder säger jag Amen!

//annanna