fredag 8 februari 2008

Bitterfittan

...är utläst!

Hallandsposten skrev om den när den kom ut:
"Det borde vara lag på att alla blivande föräldrar läste den här boken"
Jag håller med. Så mycket tänkvärt, så mycket att uppröras över. Så mycket jag (tyvärr)känner igen.

Den viktigaste frågan som Maria Sveland ställer via sitt berättarjag Sara är:

"Varför är det så svårt att äga sitt liv?"

4 kommentarer:

Catharina sa...

Nu har jag ju inte barn än, men jag upprördes mest av hennes lärare som sade "ja, tjejer är ju inte lika bra på fysik som killar, de brukar tycka det är svårt". Vem f*n vågar tro på sig själv efter den dissen liksom!! Även hennes pappa, som såg ner så på hennes mamma gjorde mig sjukt upprörd!! Andra saker, som att hon har mer dåligt samvete än sin man när hon är borta från barnet, det tror jag är mycket svårare att göra något åt. Men de två förstnämnda sakerna, där borde ju upplysning och sunt förnuft räcka långt?!

Pernilla sa...

Ja, det där blev jag också skitirriterad på!!! Vilken jävla lärare. Och pappan självklart. Vid ett tillfälle i boken möts de ute o hon har fått punka på cykeln. Han cyklar vidare hem o säger "vi ses hemma då". Eh....? Normalt?
Att man själv har dåligt samvete när man är borta från sina barn, det måste man se till att jobba ordentligt på. Vem tjänar på det?

Om man lämnar bort sina barn ska man göra det och känna sig trygg med var de är, annnars kan det kvitta. Och är de med sin far så förstår faktiskt inte jag varför man ska ha dåligt samvete? Jag kände inte helt igen mig i just den biten faktiskt.

Ibland kan man ju tänka att man ska vara med sina barn 24/7 men egentligen, varför då? Gagnar det dem verkligen, är jag SÅ bäst för dem?

Jag tycker det är viktigt att barn uvecklar relationer med andra som också tycker om, och bryr sig om dem. De måste ju även lära sig bli självständiga individer.

Och så tycker jag att det är viktigt att visa mina döttrar att både mammor och pappor gör saker. Barn gör ju som bekant inte som man säger utan som man gör... Och jag tycker ju att de när de blir mammor ska kunna tycka att det är okej att de gör karriär, går ut och ser en film osv...

Oj, vad långt det blev. :)

Catharina sa...

Jo, det är verkligen viktigt att visa både killar och tjejer att mammor och pappor kan klara av det mesta - inte att bara pappor tvättar bilen och mammor lagar mag. Min svärmor lärde föredömligt sina tre söner att tvätta kläder när de var 13 år :-)

Pernilla sa...

Perfekt svärmor! Min kommer inte långt efter, min man kan faktiskt fler hushållssysslor än jag... Dessutom är han bra på att ta order... :)

Håller med, har dock varit lite dålig på det själv. Nu har jag börjat fejka att jag lagar saker när barnen sover... Eh... Nödlögner är väl okej?