fredag 5 december 2008

Go Terri!

Terri ger sig in i debatten om man ska få vara ledig eller inte när det inte är lov i skolan. Jag måste säga att jag håller med henne. Klart man kan lära sig saker på andra ställen. Jag tror till och med att man kan lära sig mer om livet och annat än man gör i skolan under en vecka eller två. Detta trots att jag har 4,5 års lärarutbildning i bagaget. Eller kanske just därför?

Jag och min syster åkte Halmstad-Stockholm hur mycket som helst under vår skoltid. Ingen av våra lärare vågade ifrågasätta att vi skulle vara lediga. Det hade ju betytt att de hade nekat oss tid med vår andra förälder och vårt syskon. (Vi växte upp med varsin förälder). Det ville de nog inte ha på sitt ansvar.

DOCK. Vi var noga med våra läxor. Vi gjorde alltid det vi skulle. (I alla fall jag, har ingen aning om hur Lilla P skötte det där när jag tänker efter).

Som lärare vet jag att det inte är alltid thailandresenärer tycker att det där skolarbetet bör prioriteras. Och det är då det blir problem. Då ställer semesterfirarna till det för den som är där och försöker sköta sitt jobb.

Fortsätt ge elever ledigt när det inte är lov men om du är förälder och tar ledigt åt ditt barn, se för bövelen till att de gör rätt för sig. Lätt som en plätt.

Sedan tycker jag att lärare kan anpassa uppgifterna lite till resorna. Man kanske inte måste göra precis samma saker som de gör i skolan. Som språklärare är jag dock bortskämd, ofta åker de till spansk/engelsktalande länder så det är urlätt för mig att hitta på kreativa övningar som de ska utföra när de är lediga.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Oj oj oj! Sitter ju alltid och funderar vad de ska göra när de reser bort. Dagbok varianten är populär i de yngre åldrarna. Men det är inte alltid uppskattat av föräldrarna. Sist gick det inte så bra. Han satt och försökte minnas hemma vad han gjort... Svårt! Kram Anna

Anonym sa...

Jag är också lärare och visst kan eleverna till en viss del jobba med skolarbete när de är utomlands men grupparbeten, redovisningar och annat missar de och då förutsätts det att jag som lärare har tid för att ta igen detta när eleven kommer tillbaka. Om alla som söker ledigt är borta under samma veckor vore det kanske lite lättare men hur ofta händer det?

Anonym sa...

Ursäkta. Jag tycker att ditt hurrande av Terri-vad-hon-nu-heter på aftonbladets hemsida är fullkomligt... befängt.

Som lärare har jag aldrig beviljat ledighet. Jag vet att eleverna åker ändå. Några frågar efter arbetsuppgifter, andra skiter fullständigt i det. de flesta förväntar sig att man ska serva dom när de kommer hem. de som ber om uppgifter gör dem sällan utan lämnar dom i skåpet strax efter att de fått dom.

Är det din och min uppgift att serva kids som väljer att inte gå i skolan? Skulle inte tro det.

/
Snejk

Pernilla sa...

Jag ser det som att det finns två problem. Det ena är att skolan inte vill att elever ska vara borta för skolan är såååå viktigt. Det andra problemet är att elver och föräldrar inte fattar att om man är ledig från skolan så betyder inte det att man är ledig från sina uppgifter. Jag tycker att man visst ska ha rätt att ta ledigt från skolan ibland MEN man ska göra det man ska. Och man ska inte försvåra livet för ens stackars lärare som får merarbete bara för att man själv har varit på semester.

Jag undrar ibland ifall skolans motstånd grundar sig i lärarnas bitterhet över att ej själva kunna utnyttja billiga resor... Bl.a.