lördag 27 december 2008

Dubbla slag

Jag fick ingen bil i julklapp men jag fick Dubbla slag av Malin Persson Giolito. Det var ju nästan lika bra... :)

Jag har följt Malins blogg ett tag men inte kommit mig för att införskaffa boken och när jag nu fick den tänkte jag att det är bäst att jag börjar på en gång. Annars hamnar den i högen som ligger på vänt. Mitt nyårslöfte ska verkligen bli att läsa mer! Det är ju så underbart, märker jag varje gång jag gör det.

Hur som helst. Dubbla slag var det ja. Här kommer den djupa analysen...

Det är Malins debutbok och i den har hon träffsäkert porträtterat vardagen för väldigt många kvinnor. Den vardagen som består av att vara lyckad i arbetslivet samtidigt som man är en god mor och hemmets projektledare med en man som inte har hajat vad det innebär att få barn. (Min man har hajat detta men jag vet att det finns folk som har tagit några år på sig att förstå hur fan det går till när man blir fler än sig själv här i livet). Jag tycker att Malin har porträtterat detta vardagsliv väldigt väl. Också hur man ibland blir så less så att man inte kan annat än att skrika på sina barn eller rymma hemifrån en kväll. Jag kände igen mig i mycket kan jag säga.

Igenkänningsfaktorn höjdes rejält av att huvudpersonen Hanna blev uppsagd precis innan jul - lite väl likt min egen verklighet just nu.

Malin får fram många viktiga frågor i sin bok:
-Hur får man ihop vardagen?
-Är det möjligt att göra karriär samtidigt som man har barn?
-Är det fel att tycka att man ska kunna göra karriär samtidigt som man har barn? Folk tycker så mycket omkring detta och det får Malin fram via diskussioner mellan olika karaktärer.
-Huvudpersonen Hanna ställs också inför lite olika moraliska dilemman som hon måste reda ut.

Jag tyckte att det var mycket intressant att få en inblick i advokatvärlden, en värld jag inte har bra koll på i vanliga fall. Och jag är inte så ledsen för det inser jag. :)

Språket i boken är enkelt och rakt, jag gillar det. Inga krusiduller. Jag har en känsla av att det var rätt lite dialog, om jag inte har helt fel. Jag kan tycka att dialog kan bli rätt jobbigt ibland, man måste hålla reda på vem som sa vad och allt det där... :)

Jag fick boken på julafton och hade läst ut den på annandag jul. Och då ska ni komma ihåg att jag inte direkt kan ligga i timmar och läsa ifred...

Jag ser fram emot Malins nästa bok!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det låter mycket spännande fastän vardagligt spännande! Måste införskaffa den... Kram Anna

Unknown sa...

Håller med föregående, denna låter för bra för att inte låta bli. Tack för tipset!

Perny sa...

Ja, visst låter det som en intressant bok men som det är nu så bör jag vänta med att införskaffa den :) om jag gör det idag kommer den försvinna ihögen av böcker jag ska läsa när jag är klar med uppsatsen (ligger några stycken i högen redan).

Du får gärna nämna några ord om boken igen i skiftet januari februari så kommer jag nog att försöka införskaffa och läsa den då :D.

Pernilla sa...

Perny - ska jag vara din personliga sekreterare nu? ;) Ska försöka komma ihåg att påminna dig. Lycka till med uppsatsen!!!

Anna och Tant Brun, absolut - läs den.

Malin, om du läser detta - säg inte att jag inte hjälper dig att bli bästsäljande. He he.

Malin P sa...

Mer, mer... jag vill ha MEEEEEEEER!
Tack snälla du!