söndag 24 januari 2010

Städdag

Tydligen har jag städdag. Och varje gång vi står och städar en helg så undrar jag varför vi inte köper in städhjälp som "alla andra" gör. Varje gång.

Kan det ha att göra med:
a) min totala oförmåga att lita på att någon städar lika ordentligt som jag? Läs: använder rätt trasor på rätt ställe och använder rätt trasor på rätt ställe endast en gång, inte flera.
b) min rädsla för inbrott och att lämna ut både nycklar och larmkod till människor jag faktiskt inte känner?
c) min ekonomi som borde vara bra men som alltid råkar ut för en massa extra utgifter och därför inte är så bra som den kunde vara. Vattenfall 6000 för el i två månader, tack fina ni. Till exempel.
d) en kombination av alla fyra?

Jag städar väl på och funderar lite så länge.

6 kommentarer:

Malin sa...

Jag är likadan! Jag tänker att så fort jag får råd så ska jag anställa nån som städar, men så inser jag att om jag kommer hem till en nystädad lägenhet så kommer jag bara gå och undrar över om de dammsugit sådär noga som bara jag kan. Nej städhjälp kommer nog aldrig att anställas. Om jag inte har så mycket pengar att jag kan installera kameror i hela (61 kvm,jättestort :S) lägenheten i sann Anna Anka stil.

/nina sa...

att skaffa städhjälp var det bästa jag gjort; MEN jag håller med - att hitta en bra är inte lätt. Tricket är att verkligen tala om vad man är petig med så att firman vet det från dag 1. Jag lyckades bli uppsagd från en firma för att dom "uppenbarligen inte kunde uppfylla mina önskemål"... som bestod i att våttorka trappan inomhus eftersom det ingick i dealen, liksom... Jag bara gapade. Men fick istället tag på världens bästa Anna som har egen firma och städar som en gud och använder runt 30 trasor varje gång som jag TACKSAMT tvättar samma eftermiddag. Hittar man rätt är det en sådan underbar befrielse att en gång var 14 dag komma hem till ett hus som är rent och fint och undanplockat. Värt vartenda öre (1000 pix per månad, 3 timmar varannan vecka)

Pernilla sa...

Nina! Bor du i Sthlm? Jag vill ha din städerska! Maila mig! skrivarmamma@gmail.com

Malin, kameror kanske inte är en sådan dum idé... :) Jag är ju gift med IT-säkerhetsgurun. Det där kan vi nog lösa.

ulrica sa...

Jag hoppas du nån gång vågar och att det blir bra!

Trasor tror jag på att man kan styra. Vi ger drösvis med trasor i olika färger varje gång och jag tycker alla är blöta när jag kommer hem. Det går säkert att skriva en lapp och specificera vilken färg som ska gå till vad :-)
I köket använder hon alltid kökstrasan. Hon tar de trasor vi ställer fram så det är helt upp till oss att se till att det finns nytvättade trasor varje gång.

Nyckel och larm är en av anledningarna till att jag aldrig skulle ta svart städhjälp! Nån gång har tjejen glömt att larma på, vi ringde direkt och killen på städfirman var så upprörd att jag är säkert på att han nogsamt talade om det för städtjejen och det har aldrig hänt igen.

Ekonomin motiverar jag stenhårt med att vi jobbar båda 100%, de flesta småbarnsfamiljer har åtminstone en på 80%, städningen är betydligt billigare än 20% lönenedsättning!

Pernilla sa...

Ulrica, jag skulle heller aldrig kunna anlita svart. Inte bara för min egen säkerhets skull utan också för den som jobbar. (Det blir iofs indirekt min säkerhet också). Vill inte att ngn ramlar och gör sig illa här och är oförsäkrad. Sedan gäller det ju att välja rätt firma... Vi anlitade en snorbillig som flyttstädade och hit. Det var inte okej någonstans. Borde anmält dem till skatteverket för det fanns säkert fusk med i bilden. De var inte schyssta mot sin personal.

Och jag vet att vi har råd. Jag blir bara för snål. Fast nu ska vi betala av min bil och den är dyrare per månad än vad städhjälp skulle vara så då finns det verkligen utrymme...

Det är det där med petigheten och jag VET att jag är liiiite mer petig än du Ulrica. ;)

ulrica sa...

:-)

Nu förstår jag inte alls :-P

Jag har faktiskt lite av ett problem med att jag lätt anpassar mig till det mesta. Har bott i familjer där det varit riiiiktigt skitit och accepterat det också. Sådär som man efteråt undrar hur man stod ut.