måndag 4 januari 2010

Tjejer och killar

Det är i vissa kretsar fult att tycka att det är skillnad på tjejer och killar. Jag vet inte jag.

Igår var vi hemma hos goda vänner med söner för att leka i snön. Först åkte vi pulka i en backe nära vännerna, sedan gick vi till deras trädgård. Där finns en rolig lekstuga. Helt plötsligt var det en tydlig uppdelning i kill- respektive tjejaktiviteter...

Killarna åker pulka och skottar snö:


Tjejerna fixar med huset:








4 kommentarer:

Perny sa...

Det är inte det att det är fult, det är mest tragiskt i de fall man förväntar sig att barn, eller vuxna, skall agera på ett visst sätt och sedan ifrågasätter deras beteende, inte öppet utan undermedvetet, när de inte följer mönstrena.

Jag hoppas att du inte förväntar dig att alla barn agerar utifrån vissa fasta ramar på grund av sitt kön i ditt arbete, för det har jag själv råkat ut för och var på grund av en sådan lärare mobbad hela grundskolan, för jag ville inte leka flicklekar utan göra samma som pojkarna.

Pernilla sa...

Klart jag gör. Alla gör lika. Jag har bara runt 160 elever och jag förväntar mig att alla tjejer gör som tjejer ska och att alla killar gör som killar ska. Självklart.

Perny - det tror du väl ändå inte om mig?! Du har ju hängt här ett tag! Jag är nog en väldigt genusmedveten lärare och förälder.

Perny sa...

Jo det var ju det jag blev så förvånad över för i inlägget lät det inte som den bild jag fått av dig. Jag kände att jag i ditt inlägg tillhör "vissa kretsar" och då ville jag poängtera vad som är det viktiga i andemeningen, inte att alla är lika utan att alla får vara unika utan förväntningar utifrån fasta normer.

Ser förresten att det går framåt med boken, det är mer än vad man kan säga om mina böcker, totalstopp på grund av stress i arbetslivet och annat tajfs. Lycka till med dina projekt.

Pernilla sa...

Ja, uttryckte mig kanske lite dumt. :) Jag tillhör nog också "vissa kretsar" :) Men blir ibland lite förundrad över hur det ibland blir.

Ja. Jag har fått fart på orden men om de är ngt att ha, det återstår att se. Har också stått still länge, pga jobb. Hoppas det löser sig för dig. KRam!