söndag 23 november 2008

Äckligt!

Bläääääääääää!

Vi tittar på Insider om nätpedofiler. Det är vidrigt. Det enda man kan tänka är "hur ska vi kunna skydda våra barn?"

För några år sedan fick jag förmånen att lyssna på en man som jobbar med att sprida information om nätpedofiler och hur man kan skydda sig. Han höll olika föreläsningar för våra elever, för oss och för elevernas föräldrar. Det var superbra. Eleverna kände igen massor av det han berättade. Han berättade för oss alla om hur han försökte få sin son att förstå att personer på nätet inte alltid är de de utgör sig för att vara. För att få sonen att förstå sökte han upp sonen på nätet och låtsades vara en trettonårig tjej. Sonen chattade glatt med den här tjejen och till slut avslöjade pappan sin rätta identitet. Både sonen och mannens fru var superförbannade på honom men de fick sig nog en tankeställare. Jag tycker att det var en rätt bra grej.

Jag funderar mycket på hur man ska hantera det här med Internet när barnen blir lite större. Några saker som jag har kommit fram till är:

Låt inte barnen sitta ifred vid datorn i stängt rum. Aldrig.
Prata nätsäkerhet. Ofta och på olika sätt. Utbilda dem!
Överväg spärrning av vissa kända sidor.
Överväg att spärra Internet vissa tider. (Eftermiddagar när föräldrar är på jobbet t.ex).

Jag funderar också på
hur mycket man ska övervaka sina barn på nätet. Vad känns okej? Helgar målen medlen? En etisk fråga att ta ställning till.

Sjukt är det i alla fall. Och ännu sjukare är det att det är mina barn som kommer att kontrolleras. Det är ju fel. Men kontrolleras kommer de. På något sätt.

8 kommentarer:

annannadesign sa...

Det var möjligen inte Lars Lindblad och vuxenkontraktet du lyssnade på? Han är riktigt duktig! Och han får alla männsikor oavsett ålder, att lyssna.

Det här kan inte tjatas om tillräckligt mycket!

Jennica... sa...

Min dotter är 8 år och spelar spel på nätet ibland. Väldigt oskyldiga spel på olika sk barnsiter. Än så länge är det inte fråga om någon chat, men det kommer, det vet man ju. Det svåra är 'när' man ska börja prata om detta, utan att skrämma barnet tycker jag. Jag har sagt till henne att om hon skulle hamna på en chat så får hon aldrig skriva sitt fulla namn, aldrig adress och telefonnummer och aldrig vilken skola hon går i. Självklart frågar hon varför, och det är då det börjar bli svårt.

Hur ska man skydda sina barn utan att skrämma dem och göra dem till skygga människor?

Pernilla sa...

Annaanna - Jag har för mig att han hette Anders. Han var skåning och jag kan inte minnas vad hans företag hette. har förut försökt googla men inte hittat ett dugg. Kan han ha hetat Lars?! Vet itne. Bra var han iaf!

Jennica, det är ju precis det där som är problemet! Hur lära upp dem utan att skrämma upp dem!??? Jag har ingen aning. Jag har redan lyckats skrämma Stora E för farliga farbröder så nu går hon i affären och säger att "den där var ingen farlig farbror, han var ju bara vanlig"... Känns som att jag verkligen lyckades...

Jennica... sa...

Kan inte låta bli att le, för precis sådär är det. Man vill att ungarna ska vara framåt och sociala - men inte för framåt och inte för sociala!! Det är inte lätt att vara vuxen!!!

Pernilla sa...

Preciiiis! :) En mamma är bara en liten flicka som har råkat bli stor.

Jennica... sa...

Det är så himla sant! Jag har sett att du har skrivit det innan och haft det som ett citat i min blogg! Det är så himla bra! :)

MonasUniversum sa...

Det var Mats Andersson på Netscan. Han är svinbra. Det borde vara obligatorisk att ALLA skolor tar in honom och tvingar ALLA föräldrar att lyssna. Och alla barn förstås...

Pernilla sa...

Ja! Han var det! Bra Mona! Och jag håller med, alla borde lyssna.