lördag 8 november 2008

Jag dagdrömmer lite...

Detta är en övning från boken "Skriv boken" av Författarcoachen Johanna Wistrand. På måndag kommer en intervju med Johanna att publiceras här på bloggen. Så länge får ni hålla till godo med mitt resultat från en övning ur boken. Boken hittar du t.ex. här. (Scrolla ner lite på sidan så hittar du den).Dagdröm om den perfekta skrivdagen:

Det är tidig morgon i vårt nya hus. Våra två prinsessor kommer nedför trapporna och kryper ner i vår säng med sina iskalla fötter. Vi gosar och pratar om dagen. Till slut går vi upp och äter frukost. Efter det allmänna morgonstöket ger sig maken iväg med de två små sötnosarna.

Jag låter frukostdisken stå, tar med mig en kopp rött té och går upp till mitt arbetsrum som har utsikt över trädtopparna. Jag sätter på datorn och tittar ut genom fönstret. Var slutade jag igår? Just det! Huvudpersonen skulle just...

Jag skriver som besatt en lång stund. Jag fastnar. Jag tittar ut på träden. Jag försöker lite krystat. Raderar. Känner att det gör lite ont i mina tår, som det gör när jag blir frustrerad. Jag lämnar datorn och går ner till vardagsrummet. Sätter på Janet Jacksons Escapade och dansar och skrålar en stund. Ingen ser mig, ingen hör mig. Jag höjer volymen och tar tag i frukostdisken i köket. Sedan tar jag en varm dusch. Nya kläder, ordning i håret. Nytt försök vid datorn. Det går bättre nu.

Min förläggare ringer och undrar om jag kommer att hålla deadline. Det klart jag gör. Jag håller alltid deadline. Jag är en välplanerad och organiserad person. Hon kan lugna sig. Hon berättar även att jag har slagit försäljningsrekord i både USA och England i veckan. Glad och lugn fortsätter jag att skriva. Skriver ett litet skrytinlägg i min blogg.

När klockan slår lunch gör jag en omelett och en sallad. Till lunchsällskap har jag Radio Stockholm och DN. Efter maten dricker jag rött té igen. Tamarind, mitt favoritté.

Jag skriver i några timmar till. När klockan är 14:30 gör jag back-up och kollar mina mail. Bloggar och tackar alla läsare för gratulationerna till försäljningsrekordet. Klockan 15 sticker jag till förskolan och hämtar sötnosarna. Eftersom det är en regnig höstdag har vi inte lust att åka till lekparken som vi egentligen hade tänkt. Istället bestämmer vi oss för att åka hem och baka. Stora E försöker bossa och Lilla E blir sur. Hon vill också hälla och mäta. Jag får något att blogga om.

När maken kommer hem sticker jag till Friskis&Svettis och kör ett medelpass. Jag är lite stel i nacken och har ont i fingrarna från allt skrivande. Det är skönt att få röra på sig ordentligt.

Jag kommer hem och äter middagen som familjen har sparat åt mig. Tjejerna är nybadade och vi läser godnattsaga. När de har somnat kör jag ett kort men intensivt skrivpass medan maken jobbar med sina tråkiga IT-saker.

Ack ja. Vad är väl en bal på slottet? Hur j-a svårt kan det va? Det SKA bli sant. Det SKA. Vilket liv som helst...

Stay tuned. På måndag kommer intervjun med Johanna!

9 kommentarer:

Perny sa...

Mmm, precis. Vilket liv som helst nu :) känner igen det.

Min bok skulle varit klar vid tiden jag började terminen i september, tre kapitel hade det hunnit bli. Jag hittade ett gammal blogginlägg sedan 2001 (tror jag det var) där jag gnällde över hur segt det gick med mitt skrivande och att jag undrade om jag skulle hinna bli klar innan 2009, det börjar dra ihop sig nu :D

Pernilla sa...

Detta känns skönt för mig att höra Perny! Om du har hållit på sedan 2001 med din så är det helt okej för mig att pausa just nu... Jag bestämde mig ju i december 2007 och började inte på BOKEN förrän sent i våras... :) Puh.

Unknown sa...

Du Pernilla, jag tror jag tar denna texten som en uppmaning till utmaning ;). Om en perfekt skrivardag för mig. Är det ok..?a
Din dag låter faktiskt inte alls omöjlig tycker jag. Snarare realistisk.

Pernilla sa...

Det var väl en superbra idé! Gör den du också! Utmaning it is!

m family goes västerut sa...

Jag riktigt mös över din beskrivning. Ibland känner jag att mina dagar ser ut sådär. Fast utan förläggare och inte bara skrivande, utan pysslande i allmänhet! Tänk va bra jag har det just nu!!!!

Pernilla sa...

Linda, njuuuuuuuuuuuuuuuuuuuut! Jag är avis! ;)

Jennica... sa...

Åhhh, vad det låter mysigt! Länge hade jag också drömmen om att skriva en bok. Jag älskar böcker! Jag älskar att läsa dem men även att "ha" dem, jag älskar böcker i udda format, jag älskar fina bokomslag, jag älskar hur de luktar.......ja, en riktig boknörd alltså! :)

Så - självklart drömde jag även om att skriva en. Men tror jag lagt den drömmen på hyllan, än så länge i alla fall. Men jag ser verkligen fram emot din! ;)

Anonym sa...

Jag drömmer också om att kunna vara hemma och översätta böcker och annat. Så att jag är där när barnen kommer hem från skolan... Jag trivs väldigt bra hemma. Dagdrömma får man ju:) Ha en trevlig vecka!

Pernilla sa...

Jennica, snart har jag lagt min på hyllan också. Har inte en suck att hinna just nu... :)

Mira, jag rä också en hemmaråtta. Det är ju bäst där! :) Trevlig vecka på dig med!