torsdag 20 november 2008

Skolval blaha blaha

Jag har just varit på information inför val av skola för Stora E. Det är förskoleklassdags i höst. Detta var i skolan som hon redan "går i", fast hon går i förskoledelen. Det är skolan som vi till ikväll hade som förstahandsval eftersom Lilla E kommer att gå i förskolan där i flera år till. Och att Stora E har en supergrupp hon går med idag.

Det var en slags rektor där. Och en biträdande. Jag skriver en slags för att hon var riktigt usel. Usch.

Vi föräldrar ställde frågor om elevantal och lärartäthet. Hon vägrade svara på hur många elever det blir i höst, det kan hon ju inte veta. Vi undrade om de inte hade något slags tak (man tänker ju att fysiska faktorer som lokaler etc bör ge någon slags gräns...) Nä då. Hon vägrade ändå. Sedan hävdade hon att det beror ju på vilka slags elever som kommer att börja. Då menade jag att de inte kan veta det innan skolan börjar. Men jodå. Det kan de. För de har tydligen eminenta överlämningskonferenser. Bah. Säger fröken. Jag vet att överlämningskonferenser inte alltid stämmer med verkligheten. Överlämningar är ju på något som har varit, i ett eget sammanhang. När hon märkte att jag inte var helt nöjd med svaret så spände hon ögonen i mig och sa att vi helt enkelt får lita på dem, hon har minsann varit skolledare i tjugo år. Hoppsan. Jag tänkte nästan klämma i med att jag har varit lärare i fem år och ser igenom varenda liten floskel hon har kommit med under kvällen. Men det gjorde jag inte.

Sedan ställde vi fler frågor om hur närhetsprincipen fungerar, hur urvalet till skolorna sker eftersom vi är rätt många som bor mellan två skolor. Och då sa hon "men sådana där frågor vet jag ju inte svaret på". Då var jag jobbig igen och undrade vem som vet. Inte heller det visste hon. Med sina tjugo år i branschen.

Under hennes powerpoint presentation fick vi inte ställa frågor. (!?) När vi sedan ställde dem kunde hon inte svara. Och så frågade en förälder hur lokalerna såg ut, då såg hon sin chans. "Eftersom det inte är fler frågor så kan vi ju ta en rundtur." Jag hade fler frågor. Hon kommer att få ett långt mail. Förväntar mig tyvärr inget svar...

Arrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrrgh! Frustration! Varför ska hon sitta och styra två skolor? Det är inte konstigt att vår förskola har haft ett otroligt stort personalbortfall sedan hon tillträdde i våras.

4 kommentarer:

annannadesign sa...

Ujujuj, trodde inte att sådana rektorer fanns fortfarande!? Vilket oprofessionellt bemötande! Har ni inga alternativa skolor i närheten?
Maila på - det tycker jag du gör rätt i!

Anonym sa...

Grrr att sitta på ett möte som en pedagog men i rollen som mamma är aldrig lätt, speciellt när rektorn inte är bra...Kram Anna

Pernilla sa...

Nej, det trodde inte jag heller... Jodå, visst finns det andra skolor att välja på. Men om familjelogistiken ska fungera så är det här det bästa alternativet eftersom lillasyster är inskolad och trivs bra på förskolan vägg i vägg. Plus att Stora E har alla sina vänner i gruppen som förmodligen blir samma klass. Nu är hon ju "bara" rektor, förhoppningsvis skrämmer hon inte bort all sin personal. Det hänger ju mkt på vilken personal som har hand om barnen...

Och nej. Det är inte bra att gå som pedagog och mamma... Men jag vågar ju inte överlåta det på maken, det är som att han skulle överlåta IT-säkerheten på mig.... Vilket skämt. (Sa hon som just börjat jobba på IT-företag heh).

Anonym sa...

Konstigt är det... Vår dotter ska förmodligen börja i en svensk förskola nästa år. Sonen går i en vanlig skola men dottern vill gå dit eftersom barnen har sysslingar i Sverige. I somras var vi där och hon har lärt sig svenska och vill lära sig mera. Pojken kan oxå svenska men alla hans kompisar är i den skolan han går just nu. Det är inte lätt med skolval men hoppas att det kommer att ordna sig med er skol och rektorn... Vi hade en bildningsdirektör som var liksom er rektorn (ville inte svara på frågor etc.) Lyckligtvis är hon nu pensionerat:)
Trevlig helg! Mira