söndag 2 november 2008

Räkningar

Jag haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatar att betala räkningar.
Min man haaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaatar att betala räkningar ännu mer än jag.
Följden blir att vi förtränger och låter bli. Tills sista datum nästan har passerat.

I fredags var jag på gång. Men blev tvungen att ringa kommunen och kontrollera förskolefakturan som helt plötsligt kostade mindre med två barn på heltid i förskolan än med ett barn på deltid under föräldraledighet. Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att det var fel. Annars kan man ju tycka att 600 kronor för två barn på heltid med alla måltider i månaden är ett riktigt kap. Jag antog att de lär komma på det till slut och då skicka hem en liten lagom nätt tilläggsfaktura. Så jag ringde. De blev glada. Jag var insorterad som arbetslös. Det var intressant. Inte för att nya jobbet har stressat sönder mig än men arbetslös är jag ju inte direkt. Sedan hann jag inte betala räkningarna för jag skulle vara på dagis.

Så efter att ha ältat detta hela lördagen satte jag mig nu för att betala. Och jag blir arg.
På alla OCR-nummer man ska slå in.
På att vårt internetkontor kräver att man skriver i betalningsdatum för varje jäkla räkning. Varför kan man inte skriva in ett datum som standard under en "räkningsbetalningsession"?
På att Vägverket tydligen tar ut en avgift på 500 kronor om man betalar försent. Min trängselräkning på 80 kronor kommer alltså att kosta 580 kronor för att vi var så sega med att betala. Tycker inte att det är en rimlig förseningsavgift, sett till fakturans belopp.
Mest av allt är jag nog sur för att jag får betala för ett internetkontor, jag får offra MIN tid och jag får göra hela jobbet - och jag får inte ens ut något av det.

Jag klarar inte av sådana här ineffektiva system. Jag blir arg, sur och otrevlig.

Dessutom var det fel på ett OCR-nr. Måste alltså ringa.

En sak som är trevlig med att ha börjat jobba efter föräldraledigheten: Pengarna räckte till räkningarna. Det blev till och med lite över. Detta får gärna bli en vana. Jag får väl bita ihop och tycka att det är kul att vara borta hemifrån 7-18. Inga problem!

Så. Nu ska jag lägga räkningsskiten bakom mig för en månad och vara glad och trevlig igen.

7 kommentarer:

Catharina sa...

På min bank (Swedbank) kan man lämna tomt så betalas räkningen "så snart som möjligt", det gör jag alltid för att slippa fylla i datum.

På makens bank, där nu också vårt gemensamma konto (vuxenpoäng) finns (Skandiabanken) kan man klicka över rutan med datum så kommer första möjliga datum upp, så där slipper man också fylla i...

Men du kanske har dubbelkollat hos din bank.

Jag vet folk som lägger in räkningarna på Internet direkt när de kommer i brevlådan och fyller i lämpligt datum i slutet på månaden. Det passar inte mig, men verkar egentligen smart.

Pernilla sa...

Hmmm. Har faktiskt inte kollat om SEB har en sådan funktion som Skandiabanken. Låter som att det kanske kunde finnas. Jag är bara arg och sur när jag hållerp å. Får gå in och vara lugn och metodisk någon annan dag...

Men att hålla på och gå in och registrera lite hela tiden - inte min grej. Snacka ineffektivt. Däremot vet man ju att de flesta räkningar har kommit när lönen har kommit. Detä r för faen bara att gå in och registrera. Vet itne vad som har hänt med oss....

m family goes västerut sa...

Här skickar man checkar. Då kan jag säga att jag saknar OCR-nummer!

Anonym sa...

Jag gör en vanlig copy (ctrl-c) på datumet vid första räkningen och så ctrl-v:ar jag resten :-)
Lite snabbare i alla fall.

Jennica... sa...

Hahahaha!! Åhhh, vad jag känner igen mig! Vi riktigt laddar inför räkningsbetalandet. Ser till att vi har ätit ordentligt så att humöret inte är dåligt pga lågt blodsocker, ibland tänder vi lite ljus och försöker skapa lite mys.......hahaha! Men sur blir man lik förbannat! Vi har också SEB, så jag känner igen det där med datumen, eller att man har lagt in en hiiimla massa räkningar och sedan när man ska skicka dem så strular det....så man får göra om! Man håller andan varje gång!

Om jag betalat mina?.....ska....ikväll....på tal om att dra ut på det....

Catharina sa...

Jag har utmanat dig också förresten, du får svara om du har tid och lust...

Pernilla sa...

Ulrica. Såklart jag gör så också. Kruxet är att ibland lyckas man trycka in ocr-nr på fel rad och då är det ju bättre att ctrl c den raden och då får man skriva om. Hatar dubbeljobb! HATAR!
Kram!

Jennica, skönt att vi är fler.

Catharina. Ska kolla men hinner inte idag. Kul! Ska på husavropsmöte...