tisdag 6 maj 2008

Strandbergs bokenkät

Tipsad av Christina Olsson som i sin tur har hittat denna enkät hos Mats Strandberg. Och eftersom jag älskar både böcker och enkäter var jag ju tvungen...

1. Vilken bok läste du senast?
Jag blev just klar med ”Vad ser du nu” av Cilla Naumann.

2. Vilken bok ska du börja på härnäst?
Har precis börjat på Den inre kretsen av Mari Jungstedt. Den är läskig men jag kan inte sluta läsa.

3. Är det övervägande manliga eller kvinnliga författare i din bokhylla?
Vet faktiskt inte. Har inte räknat. Men jag gissar kvinnliga. Fast då får vi nog räkna bort mina tre tjocka The Norton Anthology of English/American literature för jag gissar att det är mest manliga där.

4. När du läser en bok, räknar du ner hur många sidor som är kvar, eller tänker "nu har jag kommit en fjärdedel", "en tredjedel", "hurra! hälften!" osv?
Lite resultatsinriktad är jag nog. Å ena sidan vill jag inte att det ska ta slut om boken är bra. Å andra sidan gillar jag att ha pejl på hur långt jag har kommit. Och jag läser hyfsat fort så ibland förvånar det mig enormt hur långt jag redan har kommit.

5. Hur väljer du vilka böcker du vill läsa? Ex omslag, tips från vänner, recensioner, topplistor, bloggar osv?
Om jag går runt i t.ex. Pocketshopen så väger omslag och baksidestexten tungt. Öppnar dock alltid och kikar på hur det verkar inne i boken. (Never judge a book from its cover)… Går även mycket på författare jag brukar gilla, är ganska trogen så. Recensioner bryr jag mig inte mycket om, däremot om jag läser om boken i tidningar/bloggar så kan jag bli intresserad. Vissa vänners rekommendationer brukar jag uppskatta. Vet vilka som har ungefär samma smak som jag.

6. När blir en bok för lång?
Men en bra bok blir ju aldrig för lång. Fast de får inte bli för tjocka, det blir för tungt och jobbigt att hålla.

7. Läser du lika gärna på engelska (om det är originalspråket) som på svenska?
Med risk för att låta helt nördig eller snobbig. Läser helst inte engelska böcker på svenska. Alltid original! Utom när jag pluggade engelska och skulle läsa Chaucer’s The Wife of Bath. Tvingades fuska lite då det gamla engelska språket inte var helt lätt.

8. Vilken bok kände du senast att du var tvungen att försöka övertala ALLA dina vänner att läsa?
Hmmm… Jag ÄLSKAR Tidsresenärens hustru av Audry Niffenegger, det är en sådan bok jag ofta försöker få folk att läsa. Mitt ex är dessutom försvunnet så jag har väl prackat på någon att låna den. Även ”The Lovely Bones av Alice Sebold, otroligt bra! Och efter att ha läst Diagnos Duktig för några år sedan var det många kvinnliga vänner som fick boktips. Likadant efter att ha läst Bitterfittan för ett tag sedan.

9. Kan du lämna en bok som du tycker är tråkig? Isåfall, när ger du upp?
Förr kunde jag inte det. Var envis och kämpade. Nu är jag mer mån om vad jag lägger min tid på och slutar när jag känner att det här inte kommer att ge mig något. Antal sidor varierar.

10. Vilken genre är överrepresenterad i din bokhylla, och vilken finns inte alls?
Har massor av samtida skönlitteratur av kvinnliga författare. Både engelska och svenska. Har mindre av deckare. Vet inte vad som inte skulle finnas alls. Fackböcker inom jakt och fiske eller så…

Nå? Du då? Hur och vad och varför läser du då?

0 kommentarer: