torsdag 30 april 2009

Lunchpromenad


Ibland tar man sig tid. Särskilt när solen skiner och många jobbar halvdag men vi har möte till 16.30. Då får man unna sig.

Jag veeeet

Ni tycker att jag är hysterisk. Det är jag inte. Jag har knappast hamstrat munskydd (mest för att det är pinsamt att gå och köpa) och jag spritar ju alltid händerna så det är inget nytt jag har börjat med nu. Jag har bara livlig fantasi. Väldigt livlig fantasi. Det är det som är charmen med mig.

Nu går jag till smitthärden nummer ett. Skolvärlden.

onsdag 29 april 2009

Ska man vara orolig nu då?

Nu är det allvar. Nu höjer WHO pandemivarningsnivån till fem, på en sexgradig skala.

Okej. Nu tycker jag att alla håller sig i sitt land. Ingen får åka någon mer stans. Ni som redan är på semester, ni får ta långsemester.

Ge mig och de mina vaccin, och medicin. Jag är orolig även om man inte ska, även om Sverige har bra beredskap, även om man kan behandla lunginflammation som var det man dog av förut när det härjade liknande pandemier. Jag kan inte rå för det. Jag vill säga upp mitt jobb och dra till stugan i Dalarna tills det här går över.

Jag kan liksom inte släppa det här, jag får upp scenarier som att någon dagiskompis kommer tillbaka efter långsemester i Mexiko/Kalifornien och hostar slem på mina prinsessor. Jag får rysningar när jag tänker på den dåligt ventilerade skolan jag jobbar på där ungarna är mer ute och reser än på lektioner. Jag får mardrömmar när jag tänker på att svärföräldrarna med kärt entourage inom några dagar ska ta sig hem från England och vistas på Heathrow i massor med timmar. Ska det vara nödvändigt? Kan de inte bara få knäppa med fingrarna hem till tryggheten igen?

Urk. Jag går och sover och drömmer lite mardrömmar då.

Föräldrakooperativ

I lördags åkte vi förbi ett dagis där en av Stora E:s vänner går. Det är ett föräldrakooperativ och det var någon slags städdag för det var fullt med folk på gården.

-Mamma, F:s dagis är öppet på lördagen!
-Ja, de har nog städdag.
-Va?
-Jo, på F:s dagis är det föräldrarna som sköter allting, det är de som tar hand om dagiset.
-Vadå?
-Det är föräldrarna som städar och tar hand om gården och jobbar om någon fröken är sjuk, en del dagis fungerar så.
-Vad jobbigt!

Precis. Äpplet faller inte långt från päronträdet. Fast jag får erkänna att jag har ångrat mig många gånger då föräldrakooperativ verkar så mycket bättre. Men jag var inte så avis i lördags när solen sken och vi var fria att utnyttja dagen på vårt eget sätt.

Dagens outfit


Urvuxen overall, sandaler och solhatt. Behöver jag ens förklara vem som valde?

tisdag 28 april 2009

IT-generationen

Och jag som skryter mig blå över teckningar och små handskrivna lappar. Min älskade unge ligger verkligen i lä. Monas unge ber om ursäkt via mail. Via mail! Fem år gammal! Och hur fint som helst.

En rätt vanlig dag

När jag jobbade på det stora IT-företaget (i hela åtta veckor) fick jag ibland höra att "lärare fikar väl mest".
Jo just det. På IT-företaget där man fikade både klockan 10 och 15 och kanske en liten slurk efter lunch också.

Klockan 8:00. Första timmen idag är stand-by för elever som behöver hjälp med läxor. Idag var det ingen som ville ha min hjälp så jag hann läsa jobbmail, fylla i frånvaro från gårdagen, lyssna på kollegors frustration och rätta lite arbeten.

Klockan 9:00-10:00. Dagens första lektion. Årskurs 9 i spanska. De har arbetat med ett projektarbete och skulle redovisa för tre gånger sedan. Idag var det några som inte hade gjort varken gång ett eller två och skulle få göra idag. Tjenare. Det hade de inte förberett. Resten av lektionen tillbringades i kokheta datasalen för att alla skulle kolla in varandras projekt. Helt plötsligt (20 minuter innan lektionen är slut) börjar en del stänga av och packa ihop "för de är klara". Tyckte inte jag.

Klockan 10:10-11:00. Årskurs 6 i spanska. Intresserade och ambitiösa och tillsammans hade vi en väldigt bra nybörjarlektion.

Klockan 11:00-11:45. Innan jag kan ta lunch måste jag bära böcker och bandspelare genom hela skolan tillbaka till mitt arbetsrum. Handtvätt och iväg till matsalen. 30 minuter kvar till nästa lektion börjar. Kastar i mig mat i stimmig matsal och hinner byta några ord med några kollegor.

Klockan 11:35. Kollar jobbmailen och har fått en till uppgift att lösa av min rektor.

Klockan 11:40. Går för att hämta dator och projektor då nästa klass ska redovisa. Engelska i en årskurs 6 och alla har valt att redovisa med power point presentationen. Nästan som på Stora IT-företaget, där är power point också populärt. Det här är inte min klass, har just tagit över dem från en som har blivit sjukskriven och därför är jag inkastad mitt i redovisningsmomentet.

Klockan 11:45-12:10. Vi försöker få igång projektor och dator och får byta utrustning och tillkalla hjälp. Suck. Enda trösten är att det inte alltid fungerar perfekt på Stora IT-företaget heller. Av 11 grupper är 6 klara för att redovisa. Alla hinner inte eftersom nästan halva lektionen försvann och mellan redovisningarna måste alla prata jättemycket så att ännu mer tid försvinner.

Klockan 12:45 ska lektionen sluta men de är inte klara, de drar över sin redovisning. När jag säger mina avslutande ord blir jag avbruten av en elev som vill att de ska få sluta tidigare. När vi redan har dragit över tiden och jag redan håller på att avsluta. Dunderkoll där. Jag återlämnar datorer och projektorer och hämtar nya saker och skyndar mig till nästa lektion. Blir fem minuter sen.

Klockan 12:55. Jag startar spanska i årskurs 7. Jag är kissnödig och törstig men hinner varken eller. Fika finns inte ens i tanken. Jag får inleda lektionen med att predika om vikten av att sköta sina läxor. Jag ritar pedagogiskt en liten tabell på hur många som har fått bra / dåligt resultat på läxförhöret och jämför med den tid de har lagt ner på att göra läxan. Inte förvånande visar det sig att de som läst läxan i 0-5 minuter (!) hade sämre resultat än de som hade läst i 20-30 minuter. Halva gruppen är på simning och kommer efter halva lektionen. Rörigt värre.

Klassen har idag till uppgift att leka meterologer och har fått lite olika "väder" tilldelade. De ska översätta och öva inför en kort redovisning inför klassen. Alla vill ha hjälp samtidigt och det räcker inte att vifta lite med händerna. Det är "Pernilla, Pernilla, Pernilla, Pernilla, Pernilla" överallt. Jag funderar starkt på att lämna rummet och söka upp en kloningsfabrik. De ror det dock i hamn och gör fina små väderpresentationer med charmiga felsägningar.

Klockan 13:50. Avslutar lektionen i tid. Går till personalrummet för toalettbesök och vätskekontroll.

Klockan 14:00-15:00. Spanska i årskurs 8. De arbetar med egna arbeten och en del tycker att de då kan sitta och snacka hela tiden och göra arbetet hemma. När jag meddelar dem att jag vet hur google fungerar ser de lite oroliga ut. Några arbetar jättebra och vill ha mycket hjälp. Någon har helt gett upp och när jag utan att ana oråd pratar med den eleven om att jag finns här och att jag är där för att hjälpa till så får jag "Ni är för fan helt jävla dumma i huvudet allihopa" och så rusar personen ut ur klassrummet. Återkommer dock efter en stund och låtsas då som ingenting.

15:05. Kommer till arbetsrummet, fullastad med lexikon och annat material. Loggar in på en av tre datorer som finns för åtta lärare. Skriver mail till en förälder, läser andra jobbmail och för in dagens frånvaro.

15:30. Skyndar mig till bilen och sticker till dagis via ICA och sedan tar nästa race vid. Men det är en helt annan historia.

Så har jag fikat än? Nix. Nu börjar nästa arbetspass - förbereda morgondagen.

Blä

Dagen och eftermiddagen from hell. Jag känner att jag snart spricker. Och så har mellanslaget hängt sig så jag måste slå jättehårt. Det är verkligen inte lätt att vara jag just nu.

måndag 27 april 2009

Dagens moralpredikan

Om en familj som lämnade sitt första barn sovandes hemma när nummer två skulle födas skriver NetWorking idag. Hur tänker man? Jag blir upprörd. Finns inte på min karta. Man lämnar inte små barn hemma själva, varken för kort eller lång stund. Och definitivt inte för att åka till sjukhus och föda barn. Tycker jag. Vad tycker du?

Landet gud glömde

Men kan det räcka med en sak? Vad har de högre makterna emot Mexiko? Jordskalv idag.

Hoppjerksmamma

Igår satt familjen i bilen och väntade medan jag handlade lite snabbt. Under tiden avhandlade de ämnet "yrken". Stora E berättade att hon vill bli polis eftersom hon tycker att det verkar roligt. De pratade lite om vad maken jobbar med och efter en stund kom de in på mitt jobb.
"Men mamma bara byter jobb hela tiden."

Dröm

Inatt drömde jag att jag satt i fängelse. Hur tolkar man det?

Tjoho!

Det är måndag! Det är väl underbart.

söndag 26 april 2009

Svininfluensa

Den här stundande pandemin är faktiskt läskig tycker jag. Det är ju lätt att tycka att Mexiko och U.S.A. är långt borta men det är bara några timmars resväg. Usch. Man kan ju inte isolera hela länder. Eller?

DN:s Karin Bojs som brukar vara rätt sansad verkar trots sitt lugn vara beredd på det värsta. Kan det inte räcka med finanskris, ska hela världen slås ut av en pestliknande influensa nu också? Eller är det så finanskrisen och jobben ska lösas? Om halva befolkningen dör ut så kanske jobben räcker?

Usch. Jag vill sitta i en bubbla där allt är lugnt och tryggt och det jobbigaste som händer är att mina barn bråkar.

Och ska jag vara orolig för att hela familjen är allmänt hängig? Har vi redan smittats eller är vi lättsmittade med sämre immunförsvar? Ska vi isolera oss uppe i Dalarna i några månader månne?

Som ni ser har jag livlig fantasi. Tänk om jag kunde ta och använda den lite kreativt istället för att skriva tossiga inlägg såhär på söndagseftermiddagen.

Ingen rök utan eld

Igår kväll när barnen var sådär supersöta och sov var jag tvungen att gå in och kika lite på dem. Kom in och möttes av en oangenäm lukt. Kollade lite på dem och gick ut till maken igen.
"Jag tror att någon av dem just hade släppt sig, det luktade prutt i hela rummet." Och så fnissade vi båda lite.

När det var dags för oss att gå och sova så luktade det unket och fortfarande pruttigt i rummet. Vi började fundera på om det hade kommit in någon konstig lukt från uterummet (som gränsar till tjejernas rum). Vi öppnade fönstret och gick och la oss.

01:30 vaknade Lilla E och var ledsen. Maken gick in till henne. Febrig och trött somnade jag om. Efter en stund vaknade jag av att jag hörde vatten spolas i badrummet. Gick dit för att ta reda på vad det var.

Bajs. I blöjan. Hela kvällen och natten. Lilla E var inte helt nöjd och vi kände oss sådär smarta faktiskt.

Husmorsorna


Jag köpte Husmorsorna igår. Jag är lite stolt för jag klickade inte hem den, jag slog till helt spontant i affären. Ni ser, jag gör mitt bästa för att hålla Sveriges ekonomi igång med pågående husbygge och spontaninköp varje helg.

lördag 25 april 2009

Aloha el bloggo

Vilken otroligt underbar dag i solen! Vi har picknickat i Nyckelviken (Nacka) med vänner, så härligt. Vi har kikat på soffor på Mio (absolut inget av intresse) och vi har köpt sandaler till tjejerna i Sickla.

Och nu har vi just gjort klart underlaget som mäklaren behöver till vår deklaration. Vi fick underlaget i november och nu en vecka innan det ska vara inne tycker vi att det är dags att fylla i. Vi hade liksom lite annat att tänka på där i november/december med uppsägning, vattkoppor och flytt...

Vi började med deklarationen igår kväll men fick lägga ner då alla pärmar med uppgifter om gamla huset fanns nedpackad i låda hos svärföräldrarna. Fick åka dit och gå på skattjakt idag. (Heh, notera ordvitsen där).

Så. Feber har jag fått också så nu ska jag bädda ner mig. Det är tur att jag kanske blir sjuk just nu eftersom jag har fått ta över en halv tjänst för en kollega som är utbränd. Passar ju utmärkt att bli sjuk då. Not.

Nyckelviken kanfredag 24 april 2009

Tips på misslyckad konflikthantering

Det var en bra morgon.
Det blev en dålig.

Precis när jag skulle gå och maken stod i duschen började fröknarna bråka om Skopis (från Byggare Bob). De har två stycken, en stor och en liten. Självklart skulle båda ha den lilla och de drog och slogs och skrek.

Det slutade med att jag tog båda skopis, skrek åt båda barnen och hotade med att slänga alla leksaker i en svart säck. Sedan var jag tvungen att åka till jobbet. Båda barnen grät när jag gick och hatar mig nog.

Jag är världens bästa mamma. Jag är världens bästa mamma. Jag är världens bästa mamma. Jag är världens bästa mamma. Jag är världens bästa mamma. Jag är världens bästa mamma. Nä. Det fungerar inte. Jag är fan sämst.


torsdag 23 april 2009

Hur en bok blir till

Läckberg berättar i sin blogg i stora drag om hur det går till när hennes böcker blir till. Intressant!

Camilla L skriver att hon alltid skriver i kronologisk ordning och just det där med kronologin har jag gått runt och funderat lite på, om man "måste" skriva från början till slut. Jag har ju två manus på G i min dator och som jag går runt och funderar på. Kommer ibland på en scen och tänker att jag måste skriva om det som jag kommer på men tänker att jag först måste skriva om allt som kommer innan. Eller? Kan man skriva huller om buller? Känns svårt att få till allting då...

Schysst start

Maken åkte hemifrån vid 6-tiden för att vara i Skövde och jobba idag. Kul för honom.

Jag fick en hyfsat bra start på morgonracet med mysig frukost och jag klar i bra tid men någon gång vid blöjbytet gick det fel. Lilla E blev vansinnig och inget fick jag göra. Det var "DUMMA MAMMA, DUMMA MAMMA, DUMMA MAMMA" för hela slanten. Hon skrek så hon nästan kräktes för jag var ju så elak som tog av nattlinne och blöja, tvättade rumpan, satte på en ny blöja, borstade hennes tänder, borstade håret, satte på nya kläder. Jag var ju vansinnigt elak. Kan verkligen förstå hur hon tänkte där.

Efter vad som kändes som sju år och åtta bedrövelser innan dagislämning var avklarad så ringde jag maken och väste i luren: "Jag hatar att lämna!"

Han skyllde på tåget och låtsades att han inget hörde.

onsdag 22 april 2009

Märkligt

Hela dagen längtar jag efter mina prinsessor. Efter tretusen långa lektioner skyndar jag mig allt jag kan för att göra klart det jag absolut måste fixa och så åker jag hemåt. Ställer bilen och går till dagis med snabba steg för att hämta dem.

De leker på gården och vill inte hem. Lilla E vill verkligen inte hem, hon skriker det hela vägen hem. "Jag vill stanna, jag vill inte gå hem". (Hon har blivit rätt bra på att prata på sistone, tur att det är så trevliga saker hon uttrycker).

Stora E bryter ihop halvvägs för att hon har glömt sina teckningar på dagis. Den ickecurlande mamman vägrar gå tillbaka, har vi glömt dem där så har vi. Det finns en dag imorgon också.

Lilla E fortsätter sitt mantra "Jag vill stanna, jag vill inte gå hem" och Stora E går före med arga steg och butter uppsyn. Jag känner lite hur min glädje förbyts till uppgivenhet och frustration. Det var alltså det här jag längtade efter hela dagen.

Så kommer vi hem och jag avstyr ytterligare konflikter. Helt plötsligt är vi bänkade framför dvd:n och vi tittar på "Hairspray" som är tjejernas nya favorit fast de inte förstår ett ord. Vi sitter i soffan och sjunger och gosar och de dansar. Det är härligt, för en stund känns allt bra.

Sedan tar middags- och kvällsrace vid. Det är stökigt, det är härligt och det är kaotiskt. När de ska lägga sig och vägrar somna är jag så trött och jag vill inget hellre än att de ska somna fort.

Jag tänker att det är rätt märkligt. Hela dagen längtar jag efter dem. Sedan träffar jag dem i knappt tre timmar och orkar knappt med det för att det är så stökigt och bråkigt och tjafsigt hela tiden. Är det det här som är livet? Jag tycker att det blir fel någonstans.

tisdag 21 april 2009

Curlar du?

Som skolfröken vill jag be er som är föräldrar om en tjänst. Curla inte!

Autentiska exempel ur min skolvardag:

Elever försvinner till Thailand under två veckor utan att fråga sina undervisande lärare om läxor. När de kommer tillbaka anser de att det de har missat inte är deras sak för de "var ju lediga"...

Elever dyker upp på lektioner utan material. Med material menar jag läroböcker och penna. Jag är med på att alla kan glömma ibland och enkla lösningar är ju t.ex. att fråga om läraren har en extra bok eller en extra penna att låna ut. Speciellt när man har en väldigt serviceminded lärare med pennskrinet fyllt med Ikeapennor.... Man kan också flytta närmare sin bänkkamrat för att dela bok med denna person. Eller be den i klassen med välfyllt pennskrin om att få låna en penna. Men icke. Mest vanligt är att sitta och inte göra ett dyft åt saken.

När så kallat projektarbete pågår och någon är sjuk i gruppen så upphör allt arbete för "hon har ju sakerna i skåpet." Eller så har den som är sjuk inte kunnat göra sin del för "hon var ju sjuk så hur skulle hon kunna veta vad de andra gjorde?" I tider med msn, facebook, mobiler och vanlig hederlig mail.

För att inte tala om när någon ska till tandläkaren/doktorn/kuratorn/syo etc - då har de inte gjort läxan till nästa vecka för de var ju borta just den lektionen som läxan delades ut. Och det gick inte att träffa på läraren i korridoren, arbetsrummet, personalrummet eller via mail på hela veckan.

Var kommer då curlingen in? Jo. Min teori är att föräldrar curlar, fixar och donar för sina barn och inte låter dem se konsekvenser av sina handlingar. Det skjutsas, det tvättas, det städas åt dessa små kungar och drottningar. Varför ställs inga krav på barnen? Ovan nämnda exempel är inte ovanliga (tror många lärare känner igen sig och kan fylla på) och det är inte bara barn med stora problem det gäller. Det är helt vanliga svenska elever. I en skola nära dig.

Så please! Låt era ta ansvar och lär dem att om man gör en sak ( t.ex. tar ledigt) så får det konsekvenser (t.ex. läxor under ledigheten).

Hur behandlas då mina primadonnor här hemma? Det får jag ta och fundera på. Är jag så curlingsfri som jag tror? Säkert är att det här måste börja tidigt, börjar man curla får man fortsätta...

Vad ska ni äta till middag?

Jag har tänkt ut veckans meny för denna vecka men det är inte alltid jag är så företagsam. Här finns ett gäng som hjälper oss när vi inte har fantasi! Bra sida!

Värvning

Bli fadder du också. 200 pix i månaden. Det fikar du ändå upp. Eller röker. Eller köper strumpbyxor. Eller... ja, du fattar. Just do it!

måndag 20 april 2009

Doktorn hallå hallå

Telefonsamtal till husläkaren imorse:

-Jo hej kära husläkare. Det är så att min dotter har haft väldigt mycket hosta den senaste tiden. Det kommer tillbaka hela tiden.
-Ja... Jag ser här att det är mycket hostmedicin utskrivet på henne.
-Ja. Jag undar lite över det här, vad det kan bero på. Dessutom undrar jag om den här hostmedicinen du skrev ut sist, är det så att man kan bli pigg av den?
-Jo, en del kan reagera på
efedrinet i medicinen och få svårt att sova. Lite som adrenalin. En del kan nästan bli som höga.
-Hmmm. Då förstår jag genast varför hon var vaken från 23-03 inatt. Nästa gång vill vi helst inte få den medicinen. Kanske ska jag ta den för att klara av resten av dagen....


Ur Wikipedia:
"Efedrin kan vara en av mänsklighetens äldsta droger, då den tros varit huvudingrediens i den ariska drycken Soma, tillsammans med cannabis och vallmo (opiat) och har således i så fall brukats i mer än 4000 år.
Efedrin kan ha en psykostimulerande effekt på liknande sätt som amfetamin, och enskilda patienter som använt sig av efedrin mot astma har upplevt det som en besvärande biverkan. Patienterna kan inte sova, får nervryckningar, har tendenser att tala för mycket och är skakiga i händerna".

Kära älskade Lilla E. Nästa gång du hostar får du hosta. Det blir inget mer knark för dig. Vi fick nog inatt av ditt rätt okaraktäristiska beteende. Vi orkar inte höra mer om att det är du som är bebisen på bilden på väggen och att din kompis A inte får äta morötter. Vi vill sova!

Saker som kan gå fel när man inte sover...

Om man har laddat med hela tre timmars sömn en natt kan det hända lite oplanerat under dagen.

Till exempel kan man råka komma 15 minuter försent till en lektion. Fast man noga har kollat på schemat innan man går ut på en uppiggande promenad för att orka resten av dagen.

Man kan också glömma sina viktiga papper och sin viktiga pärm till lektionerna. Och inse att det går bra ändå.

Man kan också åka till ICA innan träningen och köpa toalettpapper. Och när man parkerar på parkeringen till Friskis och ska ta med sig träningsväskan in så tar man med sig toalettpappret istället.

Man kan också skutta runt på friskisgolvet och försöka vara lika bra som vanligt men behöva inse att man fan bara flaxar okoordinerat och är precis sådär jobbig som alla andra brukar vara.

Det är ungefär då man inser att det enda som finns att göra är att lägga ner dagen och dra täcket över huvudet. Och proppa in öronproppar, stänga alla dörrar och be till högre makter att damerna sover gott hela natten. MOHAHAHAHA. Stor jävla risk.

Anmälningslista?

Jag undrar var man kan anmäla sig för nätter? Det måste nämligen ha blivit något fel i urvalsprocessen, vi finns inte med. Vi får inga nätter, i alla fall inte sådana där man sover. Vem är ansvarig? Var kan jag klaga?

Hälsningar trött mamma/lärare som överväger att leta efter uppiggande knark i elevernas skåp. Någon måste ju ha något.

söndag 19 april 2009

Jag älskar min nya manick!

Igår var vi lite i Spanien. Sedan tog vi en tur till U.S.A. Imorse har vi följt nattradio från Cuba, salsa för hela slanten. Radio Rebelde de Cuba.

Stora E kom in och sa att hon gillade musiken. (Salsan). Jag blev lycklig. Sedan började de prata och då sa hon "Jag tycker att det låter som musik när de pratar." Hon har fattat hur man fångar mammas hjärta.

Fast nu är det nätverksfel på radion. Hoppas att det har med nätverket i huset att göra och inte radion....

lördag 18 april 2009

Spontanköp

Jag har varit spontan. Trots mina väldigt dominerande organiserande och planerande personlighetsdrag är jag väldigt spontan. Dock inte när det gäller större inköp. Större inköp ligger nog över 1000 kronor. Kanske till och med över 500, det beror på vad det är för grej. Men idag har jag varit riktigt spontan. Såhär några dagar innan lön. I love Eurocard.

Det är verkligen en helt sjukt rolig maskin. Speciellt när man är språkfröken.

Aj lav Ikea!


Allt uttänkt i detalj. Till o med på toa.

fredag 17 april 2009

Jag ska bara

Torsdag kl. 21:55 säger jag till maken som sitter med dator på andra sidan köksbordet:
-Nä. Nu ska jag sluta för idag. Jag orkar inte skriva fler omdömen. Jag går och duschar.

Torsdag kl. 22:25 säger maken till mig som sitter kvar vid datorn på andra sidan köksbordet:
-Skulle du duscha eller?
-Ja. Jag skulle bara kolla lite facebook, lite twitter, lite blogg och lite JG (min hemliga Internetklubb). Du kan duscha först.

Torsdag kl. 22:50 sitter båda kvar. Då inser vi att vi har tvätt att hänga, disk att diska och väldigt kort om tid tills det börjar bli morgon igen...

00:05 släcker vi.

torsdag 16 april 2009

Krävande skrivuppgift

Att skriva en bok kan inte vara så himla svårt. Man öser på med det man själv vill berätta om och det man har funderat på. Det är bara att skriva på.

Vill du däremot verkligen få en utmanande skrivuppgift så ska du ge dig i kast med omdömesskrivning...
Igår och idag har jag tillbringat alldeles för mycket tid till att skriva omdömen om mina elever.

Det finns fyra kategorier elever:

1. De som vill men inte kan.
2. De som vill och kan.
3. De som inte vill men skulle kunna.
4. De som inte vill och inte kan.

En del är inga problem att skriva om. Oftast kategori ett och två. Kategori tre kan också fungera. Men kategori fyra.... Hur formulerar man deras omdömen på ett snyggt sätt?

Jag har nu 13 omdömen kvar att skriva. Det är tur att man alltid tar den enkla vägen och börjar med de lättaste... Det lutar åt helgarbete här. Något jag av princip är emot. I alla fall i det här yrket.

I need a house

För övrigt så behöver jag ett hus.

Arbetsgivarens marknad

Träffade lite exkollegor igår och flera av oss fick ju nyligen glädjen att söka nya jobb, med varierande resultat... Ett axplock:

En tjej fick höra under intervjun att det största problemet de såg med henne var hennes treåriga dotter.

En annan tjej har fått en galen chef som vägrar att diskutera semester trots att dagis stänger under sommaren. "Din man kan väl passa barnet eller barnet har väl någon mormor eller morfar". Chefen menade att min vän är ny och därför inte ens ska ha semester.

En annan fick veta att "på det här företaget reser vi på helgerna, det är billigare. Och möten i Finland, dit åker man med båt, ej flyg."

En annan fick också höra att det inte var okej att hämta och lämna på dagis (om det skulle ske före 17 och innan 8).

Herregud. Jag undrar hur illa befolkningen kommer att må när vi väl kommer ut på andra sidan om den här krisen. Det är verkligen sunktider då alla måste bita ihop och se glada ut, trots trista attityder och dåliga villkor.

Och just det. Jag ska ju söka jobb nu igen. Känner mig oerhört peppad!

onsdag 15 april 2009

På väg


Rött, rött och rött. Snart afterwork med exkollegor. Jag har ju några sådana...

En fågel twittrade i mitt öra

Läser på Twitter att Martina Haag äter lunch med Camilla Läckberg idag. Jag försöker ignorera alla omdömen jag måste skriva och så låtsas jag för några sekunder att jag också är en framgångsrik författare som lunchar med en annan sådan och skvallrar om branschen och utbyter råd om hur man får bästa dealen med förlaget. Eller vad de nu kan tänkas prata om där de sitter och säkert långlunchar.

Vad är väl en bal på slottet?

Lärarvarsel

Läs mer.

tisdag 14 april 2009

When the Swede Speaks

Tack för alla gratulationer! Det har varit en rätt hektisk födelsedag bl.a. med besök på närakuten med Stora E. (Inget allvarligt). Pust. Men god mat och god tårta har serverats mig.

Nu måste ni kika in i When the Swede Speaks och hjälpa min kära vän. :) Här är
mitt inlägg. Och här är Anns inlägg.

Några siffror

0 = antal gånger jag har blivit tillfrågad om leg på Systemet i år.
34 = antal år jag fyller idag.

Samband? Kanske. Va fan. Jag tycker att jag är rätt snygg även fast jag börjar bli lite gammal.

måndag 13 april 2009

Se vad en småbarnsmamma kan!


Ge henne lite pengar (tack svärföräldrar och svärmormor) och ge henne några timmar. Skor (plural) och jacka inköpt.

Vad saknas?


Toalett på kafé i gallerian..
Jag lunchar med me, myself and I. Och bordsgrannens hund (!) Och ungar som leker och skriker runt mitt bord.. Pust!

söndag 12 april 2009

Excuses, excuses

Jag vill skriva en bok.
Jag vill verkligen skriva en bok.
De senaste dagarna har jag fått två nya bokidéer, dessutom har jag två påbörjade alster. Kan inte bestämma mig för vilken jag ska ta hela vägen.

Jag måste skriva minst en bok, gärna många.

Problemet är att jag inte har skrivit på min bok sedan i oktober. Jag blir jättestressad av detta. Varför har jag inte skrivit, varför blir det aldrig av och varför tror jag att jag någonsin kommer att kunna?

Jo kära lilla Pernilla. Såhär är det.

-1 september började du ett nytt jobb. Då försökte du verka duktig och kompetent.
-25 november blev du uppsagd från det jobbet. Det hjälpte inte att vara duktig och kompetent.

-Däremellan inleddes husbygget med tremiljoner val och offerter och avtal och ritningar och ändringar.
-Dessutom förbereddes en flytt. Fyra personers saker skulle packas ihop och magasineras och fyra personer skulle förflyttas och inhysas på annan ort.

-En månads arbetsbefriad uppsägningstid skulle ägnas åt jobbsök och flytt- födelsedagars- och julförberedelser. Då fick båda barnen vattkoppor och du hann knappt gå på intervjuer för de bara var hemma och var sjuka hela tiden. De synkade inte, de körde olika veckor de fina små liven.

-7 januari började du ett nytt jobb. Då försökte du verka duktig och kompetent.
-I samma veva gick flyttlasset. Hela familjen inhyst i två rum hos din far.

-Husbesluten blev inte färre, bara fler.
-Orken blev inte större, bara mindre.

-Vips fick du veta att det kanske är dags att söka jobb igen. Det hjälpte inte heller här att vara duktig och kompetent.

Kära Pernilla. Det är inte ett dugg jävla konstigt att du inte skriver på någon bok. Du har för mycket omkring dig. Inse det och sluta obsessa.
Tids nog kommer skrivandet. Tids nog.

Efter fest kommer straff

Påskfesten drog ut på tiden igår då det var trevligt och gott. Vid 22:30 lades barnen i sina sängar och somnade direkt. Vi vet att det inte är bra att störa rutinerna, speciellt inte för Stora E. Lilla E uppskattar det där med sömn så hon är inte lika kinkig.

23:30 Just när vi båda hade somnat började Stora E skrika. Otröstligt! "AJ AJ AJ". Ont någonstans men inte tillräckligt vaken för att tala om var eller vad som var fel. Efter cirka 20 minuter lugnade hon sig och somnade om. Vi la oss igen.

00:10. Diskmaskinshelvetet pep. Jag förstår inte den funktionen. Är det så viktigt att veta när en diskmaskin är klar? Det är knappast som en tvättmaskin där tvätten kan börja lukta surt. En diskad disk kan ju stå i hundra år utan att bli förstörd. Säkert mer. Jag svär, om vår diskmaskin i vårt nya hus har en sådan idiotisk funktion så kommer jag att köpa en äldre modell på Blocket och installera.

01:25 Nytt utbrott från Stora E. Ont i fötterna. Hennes far diagnostiserar växtvärk, som han hade när han var liten.

01:37 Maken och jag oense om Alvedons vara eller icke vara. Jag för och han emot. Jag gick rebelliskt och hällde upp men då hade ungen somnat om.

04:13 Lilla E vaknar och gråter efter NAPPEN, NAPPEN, NAPPEN. Fort som attan åker hon in till oss, allt för att inte väcka Stora E.

06:57 Stora E vaknar för dagen. Går och terroriserar sin morbror som sover på madrass i vardagsrummet. Helt okej med mig.

Påsktårtan


En improviserad tårta till påskkalaset igår. Först hade jag tänkt smält choklad och småkycklingarna som dekoration, lite less is more sådär... Men så slog fan till och det blev more is more. Det blev väldigt mycket tårta kvar så jag tippar att folk inte gillade brownie med kesella och hallon...

(Gjorde två brownies i långpanna, en till botten och en till topp. Blandade Kesella tjock och Kesella lätt med hallon. Smulade också i lite maränger mellan browniesarna).

lördag 11 april 2009

Den något originella rubriken lyder: Glad påsk!


Jag har just varit på Friskis och tankat energi. Favvoledaren som nästan får mig att bli lesbisk för hon är bara sååå snygg och sååå trevlig och sååå bra. Dessutom är hennes musiksmak precis lika bra som min. Och efter hennes pass skuttar man hela dagen.

Nu ska jag skutta till köket och göra tårta, idag är det påsk- födelsedags- och namnsdagskalas för halva släkten.

fredag 10 april 2009

Utmanad

Blev utmanad av Frida för rätt länge sedan... Tänkte ta tag i det nu.

Vem skulle du helst vilja se i en boxningsmatch mot George W Bush?
Oj. Någon som är stark och snabb som kan knocka honom.

Vad kommer du uppfinna i framtiden?
En resemaskin som gör att man kan förflytta sig från plats A till plats B med en fingerknäppning. Som tilläggsprodukt kan man få sina saker medpackade utan att själv göra mer än just knäppa med fingrarna.

Vad är du riktigt rädd för?
Att förlora någon som jag älskar väldigt mycket. Det får inte ske.

Berätta något pinsamt som du varit med om.
Kan verkligen inte komma på något just nu. Är för trött. Och för tråkig.

Bästa resmålet?
Barcelååååna! Där finns allt jag gillar. Hav. Kultur. Shopping. Bra restauranger. Spanska. (Fast det är lite jobbigt med den där katalanska grejen de ska köra med).

Vad skulle du göra om du vann 2500 kronor?
De skulle gå åt väldigt fort till alla byggutgifter. Kanske en delbetalning för en blandare eller handdukstork.

Coca-cola eller Pepsi?
Trogna bloggläsare vet svaret.

Låter du/kommer du låta dina barn äta på McDonald's? De får äta där men de får aldrig i sig något då de inte gillar skräpet. De gillar att pilla med all mat och alla leksaker.

Är du märkesfixerad?
Inte ett skvatt. Önskar nästan att jag var det.

Vilken kändis är du lite kär i?
Om denna fråga hade ställts till mig på 80-talet så hade svaret varit givet: Christer Sandelin och Ian Haugland. Men nu???!!! Kanske Rob Lowe? (Han funkade på 80-talet också). Eller Brad Pitt?

Vilken bok skulle du helst vilja kliva in i på riktigt?
Boken om tjejen som blir bästsäljande författare och kan ägna sina dagar åt att skriva och att nätverka med andra författare.

Vad har du för laster?
Se svaret på coca-cola/pepsifrågan.

Vem är Sveriges snyggaste politiker?
Säg det. Finns det någon? Är nog inte tillräckligt insatt i politiken men någon liten snygging måste ju gömma sig i maktens korridorer.

Om du kunde ge dig själv en årlig bonus, hur stor skulle den då vara?
Lite lagom för att slippa jobba. Säg en 4-500 000, det skulle räcka bra.

Varför har du valt det yrke du har?
Förmodligen för att jag hade någon tanke om att kunna påverka ungdomar och finnas där för dem. Dessutom tyckte jag att jag var väldigt kreativ och så var jag ju så bra på språk...

Vilka är dina favoritskor?
De som passar.

Hur ofta tränar du?
1-2 gånger i veckan.

Hur ofta tränar du egentligen?
1-2 gånger i veckan. Nästan varje vecka.

Vilken diet följer du?
Den där man äter det mesta man är sugen på. Det är det som är problemet.

Vilket plagg kommer du aldrig att ta på dig (igen)?
Aerobicjympadräkt á la tidigt 90-tal.

Tittade du på någon del av årets Melodifestival?
Ja.

Om svaret är ja, skäms du för det?
Ja. Eller skäms inte. Tycker bara att det är så jäkla trist.

Skulle du gå på en återträff med din högstadieklass?
Ja.

Skulle du gå på en återträff med din gymnasieklass?
Ja.

Om du blev erbjuden att vara med i Let's Dance, skulle du tacka ja?
Nej. Verkligen inte. Eller får de bra betalt?

Hur länge ska man vänta innan man gifter sig?
Så länge eller kort man själv vill.

Hur länge ska man vänta innan man skiljer sig?
Så länge att man verkligen har försökt allt. Men inte om våld eller annat som är direkt skadligt för ena parten är anledning till skilsmässa, då ska man gå direkt.

Hur många one-night-stands kan en vuxen kvinna ha haft utan att skämmas?
Hur många som helst.

Hur många one-night-stands kan en vuxen man ha haft utan att skämmas?
Hur många som helst.

Om du kunde få alla människor i världen att förstå en sak, vad skulle det då vara?
Att alla människor har samma värde och att man ska behandla alla väl.

Vad tyckte du var äckligt som barn/ungdom, men äter du nu mer än gärna?
Hmmm. Har nog inte utvecklats så mycket på den fronten tyvärr.

Vad åt du som barn/ungdom, men tycker du nu är äckligt?
Blodpudding.

Vilken tidning skulle du helst vilja vara på omslaget av?
Vanity Fair.

Vad skulle rubriken vara?
She's back! The Swedish wonder tells it all.

Vem är Sveriges mest överskattade person?
Blondinbella? Ingen aning!

Tycker du skånska är fult?
Nu vet ju jag att Frida är från Skåne och det känns ju lite elakt men eh..... Det kanske inte är den finaste dialekten i Sverige. Däremot är halländska högt på min lista då mamma bor i Halmstad och den dialekten känns som hemma.

Vilken Sex and the City-karaktär är mest lik dig?
Jag vill väldigt gärna säga Carrie men förmodligen är Charlotte mer nära verkligheten. Eller det kanske är det alla tror... Hmmm. Kanske är jag en Miranda men vägrar inse det då jag tycker att hon är rätt trist... Jag vet att jag inte är en Samantha i alla fall. Tyvärr.

Utmanar:
Pia, Malin, Linda

Hur snabb är du?

Jag skriver tydligen 48 ord per minut. Fick ett fel. Hur snabb är du?

Jag gick faktiskt på "typing" när jag pluggade i U.S.A. Det var som att hamna i Grease, the movie. :) Men där lärde jag mig att skriva på maskin, baske mig. Dock har jag problem med å, ä och ö. Tror att jag hade fått ett ännu bättre resultat om testet ovan hade varit på engelska.

torsdag 9 april 2009

Status

Stora E har spytt två gånger och somnade sedan på soffan. Är nu uppburen till sin säng.
Lilla E letar förtvivlat mellan benen och vill ha snopp.
Maken diskar mastodontdisk och jag har ägnat en timme åt att skriva ett inlägg i byggbloggen. Så läs där. Nu.

Imorgon packar vi ihop oss hemåt, om vi inte har drabbats av kräksjuka eller dylikt. Det får natten utvisa.

Grillning


Vi grillar i iskall stuga i skogen. Ganska mysigt. Men snart måste jag besöka utedasset, not my favourite... Straffet för coladrickandet...

onsdag 8 april 2009

Borde ha nyhetsförbud

Så himla smart att läsa nyheter precis innan man ska gå och lägga sig. I Dalarna. Inte alltför långt från Säter.

S.K.I.T.

I helgen:
Avtvingade min svärfar ett av hans boxerkort för att kunna se mina program under veckan. Han får sitta obekvämt och titta på sina.

Igår:
Jag meckade och fixade så att jag skulle hinna. Hinna till klockan 21 och Desperate Housewives. Som jag faktiskt gillar att se på tv, fast jag inte skrev det under mina tre saker. Så bänkar jag mig, burrar ner mig i den rätt obekväma soffan här i Dalarna. Och så börjar det aldrig. Det är reklam. Jag tycker det är märkligt, så långt över starttid brukar det aldrig vara. Så slutar reklamen. Och så är det hockey. Jävla förbannade skithockey.

Idag:
Jag har planerat tv-kväll. Jag och maken skulle umgås lite innan och när Grey's börjar ska han jobba. Med gårdagen i färskt minne tvingade jag maken att mecka med alla mobiler och 3G och allt skit man behöver för att koppla upp sig i urskogen. Jajjemen. Det är hockey idag också. Vad trevligt.

Tur att svärfar var snäll och lånade ut boxerkortet helt i onödan. VERKLIGEN.

When the Swede speaks

Eftersom jag har så mycket tid är jag tydligen numera involverad i ytterligare en blogg. Min kära vän Ann i Kalifornien har startat en blogg om mina inlägg... When the Swede speaks.

Stay the night


Stora E har ritat hela melodifestivalen. Nästan.

tisdag 7 april 2009

Mysigt?


Att baka med sina barn? När då?
När de slåss om vem som ska hälla i ingredienserna, när de mjölar ner sig själva och hela huset eller när man står i degklumpar och skurar rent allt?

Now we're talking!


Liten sover i vagn. Stor åker skidor m far. Och jag solar o läser på. Snart börjar hantverket.

Strålande sol


10 bilar på parkeringen och bara så härligt. Fast jag hatar fortfarande vintersport o dess utrustning.

Det dög!


Mmm vilket gott bröd vi har gjort mamma! Samma bröd är nu lunchmackor och snart drar vi till soliga backen. Pulka och skidor på programmet.

måndag 6 april 2009

Nytt försök


Nu har pedagogen vaknat. Barnen har varit med o bakat. Dessutom garanterat fritt från fibrer... Imorgon får vi se.

Hembakt till frukost


Gjorde mig till och bakade igår kväll. Barnen ratade, de är förstörda av industribakat. Operation omvändning ska inledas.

söndag 5 april 2009

Påsklov

En stor fördel med att vara lärare igen. (Hur länge det nu varar eftersom jag förmodligen inte får förlängt vikariat pga neddragningar. Eleverna behöver nog inga lärare längre). Jag har påsklov. 10 dagars ledigt. 10 dagar. 10 dagar. Helt otroligt skönt.

Så idag drar vi till Dalarna. Ska bli ruggigt skönt att bara vara. Med mig släpar jag dator med förhoppning om skrivtid. Men det är ganska många beslut som har med huset att göra som vi bör ta den här veckan så risken finns att det blir mer husbygge än skriv. Vi får se.

Enkäter

I husbyggarbloggen. Om du nyligen har byggt ett hus så är jag jätteglad om du går in och röstar. Enkäterna ligger i högermenyn.

lördag 4 april 2009

Vårdagen

Här var vi idag. Så mysigt. Efter det åkte vi hit. Inte lika mysigt men nödvändigt. Tjejerna behövde allt. Nu är de ekiperade för våren. Bl.a. med dessa:


Sitt inte här!

Solen skiner och våren är här! Gör som jag, ut och skrik vårskrik med dig!

fredag 3 april 2009

Hallelulja!

Vi sov 23:30-07:00! Stressigt som fan men det var värt varenda minut. Vi fick väcka barnen. Väcka. Underbart! Livet känns så mycket lättare när man har fått några timmars sömn i kroppen.

torsdag 2 april 2009

Tre saker om mig, tre saker om dig!

Tre jobb jag har haft: Väktare, grillbiträde i korvstånd i Kungsan, säljare av elektronikkompontenter.

Tre platser jag har bott på: Sevilla i Spanien, Dracut i Massachusetts i USA, Västerås.

Tre saker jag gillar att se på TV: Grey's Anatomy, Californication och Brothers and Sisters.

Tre favoriträtter: Hemgjord pizza, en pastarätt med tomater, basilika och mozarella (från Leilas kokbok), ugnsstekt kycklingfilé med rostade rotfrukter och potatis.

Tre platser där jag helst skulle vilja vara just nu: Sevilla, Barcelona eller New York.

Och du då? I din blogg eller som kommentar här hos mig.

Ut med ett plopp

Det här var en av alla saker jag oroade mig för innan jag födde barn... Stackars föräldrar och stackars barnmorska! Nu verkade det dock ha gått bra men ändå. Hu.

Blogga dig till ett bokkontrakt

Jag har bloggat sedan den 7 december 2007. Det är ett år och några månader det. Jag bara undrar. Var är mitt bokkontrakt?

Ja ja


Två långa lektioner kvar och möte på det. Klart jag behöver knark.

Pausar tydligen lite

Har inte glömt er. Är bara lite utsliten efter två veckor med 3-4 timmars sömn per natt. Energin räcker precis till det man måste. Hoppas på ett lugnt och energigivande påsklov. Gillar inte den här statusen...