tisdag 26 juli 2011

Dalarnatips

Har ju helt glömt bort att blogga om vår vistelse i Dalarna. Eller glömt och glömt, har inte hunnit. Vi var där i ett par dagar själva, då jobbade jag järnet med utkast två och maken och barnen roade sig på egen hand. Sedan kom min kompis Kim. Som lyckades med bedriften att landa 17:30 på Arlanda och hinna med sista tåget till Dalarna 18:08. När man hade behövt en SJ-försening kom den såklart inte. Hon klarade att ta ut väskorna, komma igenom tullen, hitta tågstationen och köpa biljett och hade en minuts marginal innan tåget gick. Puh. Plan B var att jag skulle hämta henne i Gävle, en bilresa på två timmar enkel väg. Glad att jag slapp. Hur som helst.

I Siljansnäs finns en stugby vid berget Björkberget. Där kan man rida ponnyridning mellan 10-11 nästan varje lördag i sommar. Detta drivs av en mycket ung och driftig dam vid namn Clara. Våra tjejer fick rida och när vi småpratade med Clara om att tjejerna är lite sugna på att börja rida så blev vi hembjudna och tjejerna fick hjälpa till med hästen och rida på bana, hemma hos Clara. Mycket trevligt och mobilnumret till Clara har verkligen sparats.
I Rättvik finns den här härliga piren. En låååång promenad och det finns små badbryggor längs hela piren. Så mysigt. Längst ut finns ett litet fik, det testade vi inte eftersom vi just hade tryckt i oss Rättviksglass på torget. Hur god glass som helst.
Med Kim testade vi också att åka båten Gustaf Wasa. Vi har tänkt göra det i flera år men det har liksom inte blivit av. Nu gjorde vi slag i saken och vi blev positivt överraskade. Vi hade nog tänkt att det var en liten turistfälla men maten var god, turen var informativ och allt kändes fint.
I Mora besökte vi Zornmuséet och gick på visning på Zorngården. Anders och Emma Zorn var spännande, moderna människor. Har varit på visning förut men det är alltid lika kul, ofta lär man sig något nytt. Som bonus har Zornmuséet en "Barnverkstad" där barnen får pyssla med superpedagog under tiden föräldrarna går på visning. Alla var nöjda och glada.
Veckans höjdpunkt för barnen. Poolen vid hotellet i Siljansnäs. Familjekort kostar 250 kronor för en vecka. Som hittat. Poolen är uppvärmd, baren har goda mackor och god dricka om man önskar sådan. Poolen är lite sliten men den duger fint. Och utsikten ... Vi undrade flera gånger varför vi la ner en massa pengar på att åka till ett regnigt Italien när vi bara kunde ha åkt hit.Och ja. Det bästa med Dalarna är nog allt vackert. Jag älskar att gå morgonpromenad och titta ut över Siljan. Svettas upp till Björkberget och titta ut över bergen, skogarna och vattnet. Det är så underbart. Kanske ska ta med mig barnen och åka upp en sväng till medan maken jobbar. Dismaskinen här hemma är ju ändå trasig, kan lika gärna handdiska där som här.

0 kommentarer: