onsdag 20 juli 2011

Dopade författare

DN skriver idag om kopplingen mellan droger och konst. Tydligen är det allmänt känt, och inte helt ovanligt,  att författare använder droger för att skapa. Jag som trodde att författare mest joggade. Måste känna fel gäng.

Reagerar lite på uttalandet från Carl-Michael Edenborg som i texten säger:  "I vår tid är erfarenheten av starka rus ganska självklar, i alla fall för dem under 50 år. Det uppfattas som en naturlig del av vuxenheten."

Eh? Jag är under 50 och nä. Det är inte naturligt för mig att knarka. Eller förresten. Jag vet inte. Jag har aldrig provat. Jag erkänner. Jag är totalt oerfaren inom området. Jag lyckades till och med med konststycket att befinna mig i USA ett helt år i min ungdom och inte prova på minsta gräsfyllda cigg.

Vi får väl se när min förläggare kommer med underlaget inför utkast tre, då kanske jag behöver lite doping som gör att jag "bryter givna mönster". Då får jag väl göra en bubbeldrink för det blir inte starkare än så hos mig.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Är inte droger ännu ett sätt för en del människor att bryta normen/tristessen och komma in i nya tankebanor? Det kanske funkar för en del, utan att de faller in i missbruk, men om man lyckas vara kreativ utan droger så är det väl bara bra att fortsätta på det spåret - för det finns ju även potentiella nackdelar med överdrivet drogutnyttjande.

I DN-artikeln finns även följande passage: "...ursprungsfrasen vin, kvinnor och sång går åtminstone att spåra tillbaka till den persiska poeten Omar Khayyam. Redan runt år 1100 skrev han i en dikt 'Två kloka vänner, två flaskor årgångsvin, en poesibok och ett mysigt hörn i trädgården'.". Frågan man kan ställa sig är om Omars kreativa flöde gynnades mest av vinet eller av umgänget/meningsutbytet med vänner, av ett inspirerande ämne (poesiboken) eller av att vara ute i den friska luften? Nämnde Omar ens kvinnor och sång förresten?

Hur kommer då kärleken och passionen in i bilden? En del påstår ju att förälskelse är en drog i sig men det kan ju vara en aning emotionellt självdestruktivt att hela tiden behöva förälska sig eller gå in i nya relationer för att känna sig levande/behövd och nå det kreativa flödet...

Alla är vi dock individer och har olika sätt att hitta just vår egna inspiration. Våra inspirationskällor kanske t.o.m. varierar under vår livstid? Kanske varierar även vår potentiella publik med åren och beroende på de gemensamma nämnarna? Artikeln i DN kanske får en del konstnärssjälar med kreativ kramp att prova på droger - vem vet? Som komplement till detta så kanske någon skulle kunna skriva en artikel om andra sätt att hitta inspiration? Tar DN tag i denna sak tro?

Att en mängd inflytelserika personer ansett att legalisering av lättare droger kan vara en väg att gå är ju en annan sak [http://www.dn.se/nyheter/varlden/kofi-annan-legalisera-droger]. Tänkvärt i detta sammanhang är dock att man ju inte behöver missbruka droger även om det är legalt. De flesta super ju t.ex. inte ner sig bara för att man kan ta sig ner till Systembolaget och köpa sig flaska närsomhelst, eller? Förbudstiden i USA var ju förresten inte heller särskilt framgångsrik i det långa loppet vad det gäller alkohol och gangstrarna såg ju till att tillgodose marknadens efterfrågan i alla fall. Situationen idag är ju bara den att alkoholen är utbytt mot andra droger.

Johanna Wistrand sa...

Jag känner inte heller någon författare som drogar. Och jag har 3 år kvar till 50... Det måste handla om just de kretsar han befinner sig i. Det är rödvin ju för hela slanten var man än vänder sig.

Anonym sa...

"Då får jag väl göra en bubbeldrink för det blir inte starkare än så hos mig."

Inte starkare än så? Då finns det mycket som du kan ta. Alkohol är ju ändå ett av dom tyngsta drogerna.

Anonym sa...

Håller med Anonym, Alkohol är en av de tyngsta drogerna, problemet är att det inte ses som en drog eftersom det är accepterat i samhället. Dessutom tjänar staten enorma summor på alkoholskatten, varför förbjuda det då? Längtar till den dagen cannabis blir socialt och politiskt accepterat. Tror inte det är många år kvar tills dess.

Simona sa...

Men. Inte visste jag att du hade sådana läsare Pernilla...

Hah hah!

Pernilla sa...

Med bubbeldrink menar jag mousserande vin och något utan alkohol. Dricker inte sprit så näe, det blir inte så starkt. Inbillar mig naivt nog att droger är lite tyngre än lite champagne då och då.

Simona, så fort man länkar till DN kommer de fram. Och de är alltid anonyma.

JOhanna, du glömde bubblet.

Alkohol kanske inte klassas som en drog men det är ju knappast okänt att alkohol också kan ge grava missbruk.

Anonym sa...

Men den allra farligaste drogen är rökning av cigaretter. Hälften av alla som röker och har rökt dör av sviterna.

Mia, Businessmorsan sa...

Men hallå - glöm inte bort Mr Mulder. Duger gott som inspiration... ;-)

(och erkänn att han varit med när du skrivit!)

Pernilla sa...

Mr Mulder och jag har absolut tillbringat lite skrivtid tillsammans. Guilty as charged.