fredag 1 juli 2011

Sommarhuset av Anna FredrikssonFrån Adlibris:
"Syskon är som vänner du aldrig kan bli av med", säger prästen. "Det är så fint. Vad du än gör finns dom kvar."
Eva står tyst. Hon behöver inte berätta att senaste gången hon träffade Anders och Maja var en kort stund i köket hemma hos mamma när hon fyllde sextiofem.

Eva har inte haft någon kontakt med sina yngre syskon på många år. Hon har nästan slutat tänka på dem när hennes mamma oväntat dör och hon måste träffa Anders och Maja vid begravningen.
Ingenting har förändrats, de är som främlingar inför varandra och snart är de inbegripna i en bitter arvstvist. Eva har sett det som en självklarhet att hon ensam ska ta över mammans älskade sommarhus i skärgården, men syskonen vill sälja så fort som möjligt.

Eva flyr ut till sommarhuset, men bara ett par dagar senare dyker Anders och Maja upp med sina familjer i släptåg för att förbereda inför försäljningen. Under de veckor som följer vänds Evas liv upp och ner. Rummen fylls av andras ägodelar, röster och vanor. Eva tvingas lära känna sina syskon på nytt, men frågan är om de någonsin kan hitta tillbaka till varandra."

Jag läste ut Sommarhuset (Forum) av Anna Fredriksson i natt. Kunde inte sluta. Kan väl nästan skippa att skriva mer än så va?

Som jag sa förut, jag är lite putt på Anna Fredriksson för att hon har skrivit den här boken. Jag hade själv en liknande romanidé. Ett sommarhus, tvistande syskon, ansträngda relationer. Fick idén när jag läste en insändare i någon tidning, till en juridisk frågespalt. Temat fascinerar mig, det här att personer har totalt olika uppfattningar och alla anser sig ha rätt. Också hur syskonrelationer förändras genom åren. Omkring mig finns många exempel på att syskonrelationer kan vara rejält ansträngda.

Karaktärerna tecknas bra och trovärdigt, huvudpersonen Eva får alla mina sympatier. Jag känner så otroligt mycket med henne. Visst, jag kunde förstå syskonen också men de beter sig inte riktigt okej tycker jag.

Jag gillar Annas språk, gillar de små referenserna till saker i vardagen, saker som jag själv har upplevt och känt. Småsaker, beskrivna dofter eller miljöer. Det är fint gjort.

Om jag ska vara aningens kritisk - ska man tydligen vara när man pratar om böcker - så var det vid några tillfällen lite för många olika karaktärer att hålla reda på. Bara några gånger och jag kunde hantera det.

Jag är glad att Anna Fredriksson skrev den här. Hon har gjort det så bra och jag hade verkligen inte gjort det bättre själv. :) Letar du passande sommarläsning så behöver du inte leta längre!

0 kommentarer:

Gadgeten innehöll ett fel