fredag 24 oktober 2008

Jag kan! Kan du?

På väg till jobbet passerar jag (rundar/åker igenom?) flera cirkulationsplatser. Vanligtvis kallas dessa rondeller. Jag har just lärt mig att det faktiskt heter cirkulationsplats.

En gång i tiden försökte jag ta körkort väldigt länge. Jag har därför lärt mig allting extra noga. Man gör det när man kör upp fem gånger och anlitar både privatlärare och körskolor.

Trots min gedigna kunskap i just cirkulationsplatskörning är det nästan ingen som gör som jag. Det här har även Vägverket uppmärksammat och utkommit med en skrift i ämnet.

Läs på och gör rätt! Ha en härlig fredag!

8 kommentarer:

Perny sa...

Ok, något nytt fick jag lära mig, jag har alltis kört i rondellen innan men det var visst fel. Men det är fortfarande lättare att säga rondellen och alla fattar vad jag menar som jag kommer nog fortsättaköra i rondellen i ärlighetens namn. Resten visste jag ju redan, men det är många som inte verkar ha en aning när man är ute och kör, eller rättare sagt väntar på att få köra in i ciiirkuuuulaaaatiooonsplatsen och dom inte blinkar ut så man väntar i onödan.

MonasUniversum sa...

Mmm, men det är väl skillnad mellan cirkulationsplats med trafikljus? Det var nåt med det, har jag bestämt för mig...

Pernilla sa...

Hmm Mona, nu vet jag inget mera. Bara att man stannar om det är rött. Helst.

Perny, du ser - alltid lär man sig ngt. Jag kommer nog också fortsätta köra i rondellen. Känns så bra. Men då fortsätter du och jag att vara föredömen i trafiken då. :)

Anonym sa...

Fast lite beror de ju på att de ändrat reglerna.

När jag som är lite äldre än du tog körkort så skulle man blinka som om det var en vanlig korsning, dvs höger eller vänster eller inte alls när man körde in och aja baja om du blinkade när du skulle ut från cirkulationsplatsen.

Jag har också gått i körskola :-)

Catharina sa...

Ulrica - jag skulle precis säga samma sak, men jag är inte äldre än skrivarmamma, men kanske tog körkort tidigare (bodde man i en håla så...). Jag fick också lära mig att blinka som en vanlig korsning. Fast vi skulle även blinka ut! Blinka all the way alltså, inte konstigt att det blir kaos nuförtiden och att vv måste ge ut en broschyr, haha!

Pernilla sa...

Hrmf Ulrica. Lite äldre? Det är väl inte sååå himla mycket äldre...

Och förresten är man skyldig att hålla sig uppdaterad om nya regler. :) Kram dig.

Catharina - BRAAAAAAAAAAAAA! jag har bara fått ett litet spam på snart ett år så det ska nog gå bra.

Där ser ni, nya reglerna är mkt bättre. :)

Millimu sa...

Aha, man kör alltså inte i rondellen utan runt rondellen... håller med om att cirkulationsplats känns liiite väl uppstyltat för vardagligt tal.

Här i min nya stad finns det gott om rondeller men folk är urdåliga på rondellkörning. Många tillämpar högerregeln och kör bara rätt in vilket innebär fullständig livsfara för medrondellörerna.

För övrigt har jag noterat att högerregeln tillämpas mycket strikt här. I Sthlm där vi bodde förut var det mer ovanligt med högerregel, där fick den ofta ge vika för "störst väg går först", vilket kändes ganska rimligt.

Pernilla sa...

Millimu, håller helt med om sthlm och högerregeln. Man får helt enkelt påminna sig själv om att den finns... :) Störst går verkligen först.