måndag 31 maj 2010

Bakteriehärd

Ja, jag själv går nog under den rubriken just nu men det här inlägget ska handla om något helt annat. Något som jag bara för ett tag sedan kom på. Konstigt eftersom jag är så bra på att komma på smutsiga saker annars.

För en tid sedan insåg jag hur äckliga kundvagnarna i affärerna är. Jag insåg det då jag själv hade låtit min treåring stå i vagnen. Alltså inte sitta där man ska sitta utan stå i själva vagnen. Insåg att hennes skor och galonisar inte direkt var jätterena. Hade knappast låtit henne stå på matbordet / diskbänken i de kläderna.

Nu rapporterar DN om hur äckliga kundkorgarna är.

Annars trodde jag att jag hade koll, jag har ju arbetat i butik i många år. Dessa är de mest äckliga ställena i en matvarubutik:

Kassörskans händer. Hon eller han vidrör allt du köper. Och alla pengar. (Om inte affären har cashguard, då rör kassörskan bara sedlarna).

Lösvikt - allting. Lösviktsgodis (huuuuu, ni skulle bara veta vad kunder gör i dessa lådor och hur många skedar som mest ligger på golvet och hur många barn som slickar på godisar och lägger tillbaka). Lösviktsoliver etc. Har sett kunder stoppa ner hela handen i lådan och provsmaka.

Delade frukter och grönsaker. Tror ni att det är jätterent där frukt och grönt människorna delar och paketerar? Think again. Tror ni att kniven de använder diskas varje dag? Think again.

Frukter och grönsaker i barnnivå. Har sett barn suga på t.ex. sharonfrukt och lägga tillbaka. Barn har ju inga baciller alls.

Mjölkkylen. Ofta full av intorkade mejeriprodukter.

Golvet. Bordet stå överst. Dra diskret en liten näsduk och kolla. Om du törs.

Så hur göra? Blunda och handla, det går liksom inte att värja sig. Välj färdigförpackat och hoppas att det är lite mer hygieniskt där varorna förpackas. Stor risk.

5 kommentarer:

Z sa...

Eller köpa via nätet och slippa se allt äckelpäckel utan bara låta varorna komma hem till den rena hallen?

Pernilla sa...

Trodde också att det var en bra idé tills jag insåg att internetbutiken plockar sina varor i en riktigt butik. Då är det ju värre. Jag har ingen aning om hur de har hanterat mina varor. Suck. Can't win!

Mia, Businessmorsan sa...

Köp grönsaker över disk på torget istället! Då är det bara de jordiga lantbrukarhänderna som tagit i varorna - *ren* sk-t så att säga. Eller gör som vi - odla själva! 14 odlingssängar klara av 18 - här skall det bli potatis, gurka, squash, meloner, sallad, morötter, lök, broccoli... Mer närproducerat kan det inte bli. Bara makens, barnens och mina händer...!
Det är inne att odla själv. Men vi hade iofs gjort det ändå...
Kram,
Mia, Businessmorsan

Pernilla sa...

Odla själv? Jag orkar inte ens hålla ordning på vanliga krukväxter. har en mamma som odlar för ett helt kompani men hon bor i Halmstad. :(
Torget är ju en idé men bor långt från ett torg. Suck. Verkar kört. :)

Mia, Businessmorsan sa...

Ja men se ät bara förpackad mat då... Mjölk o fil o picnicbog i trekantig konserv (hu!). Och frukt med skal går förstås bra - bananer o ananas och faktiskt mango... Och vacuumpackat. Och till o med potatis finns skalad i vatten i glasburk (ehh?). Och alla frysta ärtor o spenat och för att inte tala om fryst lax och kyckling och...

Hörru, hur klarade Du Dig fram till idag??? För ni har väl inte svultit direkt???

Mia, Businessmorsan
... var jag elak nu?? ...

PS - kom på min femåring med att gå o äta av naturgodiset inne i butiken häromveckan - det blev en urladdning som heter duga - inte pga bakterier, utan pga en mängd andra faktorer tillskriven en sträng och urdum mamma... DS