torsdag 27 maj 2010

Kicka hälsar


Igår fick tjejerna läsa en ny bok. Kicka hälsar av Annika och Jessika Devert, illustrationer av Jenny Karlsson (B Wahlströms Förlag). Kicka är en kavat tjej och i böckerna om henne får man följa henne i olika vardagssituationer.

Tror bestämt att det var kärlek vid första ögonkastet. De älskade boken. Men Stora E hade lite invändningar, det var nämligen inte text på alla sidor och jag tror att det störde hennes ordningssinne. Mitt med. Det är inte så att vi inte kan komma på något att prata om på de där sidorna för fantasi lider vi inte brist på, men vi ville gärna ha en text. Det kändes som att något hade trillat bort när det bara var bild.
I den här boken får man följa Kicka när hon hälsar på olika folk. Alla hälsar på olika sätt och på sin rundvandring träffar Kicka olika typer av människor.

Det märks att författarna har ett genusperspektiv. Målaren som målar ett plank är en tjej. Pappa står hemma i hallen och städar. Boken ger också plats åt alla sorters människor. Det finns en surgranne, det finns en italiensk turist, det finns tjockisar, tjuriga tjejer och det finns hålögda tonåringar. Och en galen katt.

Bilderna är detaljrika och det finns mycket att upptäcka på varje uppslag. Jag gillar verkligen illustrationerna och skrattar lite åt mamman som springer med barnvagnen, kollar mobilen och lyssnar på något från sin MP3. Skrattar igenkännande, skrattar lite sorgligt. Vi ser ut sådär, vi mammor. Noll fokus på NU.
Hur som helst. Ungarna gillade boken skarpt och ville läsa den två gånger. Andra gången läste Stora E och sjöng fram texten, som en musikal. Jag gillade den för formatet var väldigt behändigt och det var alldeles precis lagom med text. Mina barn är 3 och 6 och den gick hem hos båda.

0 kommentarer: